Η Ρουμανία στο τιμόνι της ΕΕ: Μια ανεπιθύμητη προεδρία

Η Ρουμανία στο τιμόνι της ΕΕ: Μια ανεπιθύμητη προεδρία

Εντονες_x000D_
επιφυλάξεις εκφράζονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφορικά με την ικανότητα_x000D_
της ρουμανικής κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την ευθύνη της ανάληψης της_x000D_
προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Με θολό το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, με την ανοιχτή ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση της ευρωσκεπτικίστριας πρωθυπουργού Βιορίτσα Νταντσίλα και τον φιλοευρωπαίο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις και με τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος στο περιθώριο λόγω καταδίκης για σκάνδαλα, η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου ανέλαβε την Τρίτη την προεδρία της ΕΕ σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της.

Το εξάμηνο κατά το οποίο θα διεξαχθούν ευρωεκλογές –με τα αντιευρωπαϊκά κόμματα να αυξάνουν τη δύναμή τους σχεδόν σε όλες τις χώρες–, θα δρομολογηθούν οι διεργασίες για το Brexit και θα αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για ενέργειες κατά των βασικών αξιών της Ενωσης το Βουκουρέστι νομοθετεί για τη διευκόλυνση –ακόμη και την απαλλαγή– διεφθαρμένων πολιτικών και κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για «βλάβες στο ευρωπαϊκό νομικό σύστημα».

Ηδη από τα μέσα Δεκεμβρίου η Ρουμανία δέχτηκε έντονες επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω μιας έκθεσης στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα όχι μόνο καθυστέρησε στις μεταρρυθμίσεις για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας αλλά και επέστρεψε στη λογική περασμένων εποχών: «Οι πρόσφατες εξελίξεις σημαίνουν ότι η ανάπτυξη καθυστερεί και ότι οι θετικές εκτιμήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2017 πρέπει να επανεξεταστούν» αναφέρει η έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ουσία είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Από τότε που η χώρα προσχώρησε στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 2007, το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν οι δωροληψίες υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, ακόμη και πολιτικών, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τη Ρουμανία υπό ειδικό έλεγχο.

Το κυβερνών κόμμα PSD, κατ’ όνομα σοσιαλδημοκρατικό, όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για την πάταξη του φαινομένου αλλά, αντίθετα, καταθέτει νόμους σύμφωνα με τους οποίους απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους άτομα που έχουν διαπράξει παρόμοια εγκλήματα και αμνηστεύονται άτομα τα οποία έχουν ήδη καταδικαστεί και φυλακιστεί. Παρόμοιες προτάσεις νόμου είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μαζικές διαδηλώσεις πριν από δύο χρόνια, αλλά τώρα επανέρχονται στην πολιτική ατζέντα.

Το PSD κέρδισε τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2016 με το εντυπωσιακό ποσοστό 46%. Ωστόσο, ο ηγέτης του κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα δεν μπόρεσε να αναλάβει την ευθύνη της κυβέρνησης καθώς καταδικάστηκε για διαφθορά. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να δρα από το παρασκήνιο και θεωρείται ο ισχυρός άνδρας της χώρας και ο εγκέφαλος πολλών νομοθετικών προτάσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, η μόνη πιθανότητα να μειωθεί η ένταση μεταξύ Βρυξελλών και Βουκουρεστίου είναι να αποσύρει η ρουμανική κυβέρνηση τα προς ψήφιση νομοσχέδια μέσα στον Ιανουάριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter