Η Σαουδική Αραβία ισοπεδώνει την Υεμένη – Σφοδροί βομβαρδισμοί με νεκρούς και τραυματίες

Η Σαουδική Αραβία ισοπεδώνει την Υεμένη – Σφοδροί βομβαρδισμοί με νεκρούς και τραυματίες

Πολύνεκροι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σημειώθηκαν την Τετάρτη σε πολλούς τομείς που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες στην Υεμένη, οι οποίοι την Τρίτη εκτόξευσαν άλλον έναν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται της συμμαχίας η οποία επενέβη στα τέλη του Μαρτίου του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι. Οι αντάρτες ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας -περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά- από όπου εκδίωξαν τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή, το Ιράν, ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους Χούθι, κάτι που η Τεχεράνη διέψευσε εκ νέου «κατηγορηματικά».

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες, οι Σαουδάραβες αναχαίτισαν την Τρίτη έναν βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς την κατεύθυνση της πρωτεύουσάς τους και κατηγόρησαν αμέσως τους σιίτες αντάρτες και το Ιράν, όπως και οι αμερικανοί σύμμαχοί τους.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον βασιλιά Σαλμάν, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς τη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση η οποία «κατέστη εφικτή με υπαιτιότητα των Φρουρών της Επανάστασης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Τραμπ και Σαλμάν συζήτησαν επίσης για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, ενώ υποστήριξαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη «καθιστούν το Ιράν υπεύθυνο» για «επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Ο σαουδάραβας βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος, ο γιος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συνομίλησαν εξάλλου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία «καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική επίθεση και χαιρέτισε τη «σαουδαραβική αυτοσυγκράτηση απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη επίθεση των Χούθι».

Στο μεταξύ στη Σαάντα, προπύργιο των ανταρτών στη βόρεια Υεμένη, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε αεροπορικό βομβαρδισμό της συμμαχίας, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες σε μια τοπική φυλή και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, το οποίο ελέγχουν οι Χούθι.

Η συμμαχία εξαπέλυσε επίσης αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές προσκείμενες στους αντάρτες. Οι πηγές στη Σαναά δεν ήταν σε θέση να πουν εάν υπήρξαν θύματα.

Το πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο πρόσκειται στους αντάρτες, ανέφερε ότι 38 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επιδρομές τις τελευταίες ώρες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο απολογισμός αυτός, ο οποίος δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές, δεν συμπεριλαμβάνει τους 11 νεκρούς στη Σαάντα.

Η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη είχε αποφασιστεί το 2015 από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που έγινε έκτοτε πρίγκιπας διάδοχος και ο νέος ισχυρός άνδρας του βασιλείου.

Σε μια ένδειξη του τρόπου που αντιμετωπίζεται το ζήτημα της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε επικαλούμενο εισαγγελικές πηγές ότι ένας κάτοικος της χώρας, υπήκοος άλλου αραβικού κράτους, συνελήφθη την Τετάρτη διότι «συνεχάρη» μέσω Twitter τους Χούθι για την εκτόξευση του πυραύλου.

Την ευθύνη για την εκτόξευση του πυραύλου το Ριάντ και η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την επιρρίπτουν «στο Ιράν και στους Χούθι», με τη Νίκι Χέιλι να κατηγορεί εκ νέου την Τεχεράνη ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Υεμένης.

«Δεν έχουμε καμιά σχέση» με την προμήθεια όπλων στην Υεμένη, απάντησε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Μπαχράμ Γασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Εξάλλου, υπενθύμισε η Τεχεράνη, ο αποκλεισμός που επιβάλλει η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία στην Υεμένη καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε παράδοση οπλισμού.

Ο αποκλεισμός, που επιβλήθηκε μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του Ριάντ στις αρχές του Νοεμβρίου, προκάλεσε την έντονη ανησυχία των ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς ήδη η κατάσταση στην Υεμένη θεωρείτο καταστροφική. Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 8.750 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλούς άμαχους, κατά τον ΟΗΕ, ενώ άλλοι 2.000 και πλέον άνθρωποι έχουν πεθάνει από μια επιδημία χολέρας στη χώρα όπου εκτυλίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη».

Ο αποκλεισμός χαλάρωσε μόνο έπειτα από έντονες διεθνείς πιέσεις.

Η συμμαχία υπό σαουδαραβική συμμαχία ανέφερε την Τετάρτη ότι το λιμάνι στη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, θα παραμείνει ανοικτό για μια περίοδο «30 ημερών» προκειμένου να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να ελλιμενιστούν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και καύσιμα.

Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας Τούρκι αλ Μάλικι χαρακτήρισε «σοβαρή κλιμάκωση» τη συνέχιση των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος αυτός, μετά την εμπλοκή του Ριάντ στον πόλεμο, το 2015, έχουν εκτοξευθεί πάνω από 80 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Πάντα σύμφωνα με τον Μάλικι, η συμμαχία έχει σκοτώσει πάνω από 11.000 αντάρτες Χούθι από τον Μάρτιο του 2015.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter