Η Σαουδική Αραβία θα φτιάξει το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη

Η Σαουδική Αραβία θα φτιάξει το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη

Σε συνεργασία με τον ιαπωνικό επενδυτικό κολοσσό Softbank Group η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2030 θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη. Το κόστος θα ανέλθει στο ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και το παραγόμενο ρεύμα, όταν η μονάδα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα εξακοντιστεί στα 200 γιγαβάτ.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο σχέδιο Vision 2030, το οποίο εξήγγηλε το 2016 ο αμφιλεγόμενος πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου των Σαούντ, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Με χρηματοδοτικό μοχλό το ταμείο Vision Fund, το σχέδιο αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη σταδιακή απεξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου ενώ διαθέτει και υψηλή ηλιοφάνεια.

«Η απόδοση του έργου θα είναι πρωτοφανής. Θα ισοδυναμεί με το 50% της ήδη παραγόμενης ενέργειας από τον ήλιο, η οποία ανέρχεται σε 400 γιγαβάτ διεθνώς» δήλωσε ο Μασαγιόσι Σον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Softbank Group.

Κι επειδή τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα στο βασίλειο των Σαούντ, οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν άμεσα και υπολογίζεται ότι στις αρχές του 2019 θα παραχθεί το πρώτο ηλεκτρικό ρεύμα από τη συγκεκριμένη μονάδα.

Τα πρώτα χρόνια τα πάνελ θα είναι εισαγωγής, ωστόσο η συμφωνία – μαμούθ προβλέπει την ανέγερση εργοστασίου παραγωγής πάνελ επί σαουδαραβικού εδάφους, καθώς και μονάδα ανακύκλωσης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter