Η Shell θα πληρώσει 2 δις δολάρια σε έκτακτους φόρους σε ΕΕ και Βρετανία

Η Shell θα πληρώσει 2 δις δολάρια σε έκτακτους φόρους σε ΕΕ και Βρετανία

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη φορολόγηση πρόκειται να πληρώσει η πετρελαϊκή εταιρεία Shell το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η εισφορά θα καταβληθεί  εξαιτίας των αποφάσεων που πάρθηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, τα οποία αυξήθηκαν από την άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων μετά τη ρωσική εισβολή Ουκρανία.

Έκτακτη εισφορά σε βάθος εξαετίας

Πράγματι, στα τέλη Νοεμβρίου, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο φόρος στα ενεργειακά κέρδη -που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάιο- θα αυξανόταν από 25% σε 35% και θα παραταθεί για τρία επιπλέον χρόνια, έως το 2028. Η εισφορά αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα έξι χρόνια. Η απόφαση του Λονδίνου να φορολογηθούν οι εταιρείες των οποίων τα κέρδη εκτινάχθηκαν στα ύψη με την ενεργειακή άνοδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ακολουθήθηκε από την ΕΕ, η οποία υιοθέτησε στα τέλη Σεπτεμβρίου μια «προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης», την οποία υποτίθεται ότι θα καταβάλουν οι παραγωγοί και οι διανομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, οι οποίοι αποκόμισαν τεράστια κέρδη χάρη στην άνοδο των τιμών, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων είναι έκτακτες εισφορές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ολλανδο-βρετανικός κολοσσός με το λογότυπο σε σχήμα κίτρινου και κόκκινου κελύφους διευκρινίζει ωστόσο ότι αυτά τα ποσά θα αντιμετωπίζονται ως εξαιρετικά στοιχεία και δεν θα έχουν καμία επίδραση στο προσαρμοσμένο τριμηνιαίο αποτέλεσμα με επίσης «περιορισμένο αντίκτυπο όσον αφορά τα μετρητά». Ως εκ τούτου, ο γίγαντας των υδρογονανθράκων ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου μερίδιο καθαρού κέρδους του ομίλου 6,7 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. Η Shell θα δημοσιεύσει τα ετήσια και τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της στις 2 Φεβρουαρίου.

«Περισσότερα χρήματα και από το Θεό»

Τα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών έχουν εκτοξευθεί μετά τις κυρώσεις της Δύσης που εμποδίζουν την πρόσβαση σε ρωσικές προμήθειες υδρογονανθράκων. Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρατήρησε ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil είχε βγάλει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter