Η «σιωπηλή» offshore στην εταιρεία της Μαρέβας

Η «σιωπηλή» offshore στην εταιρεία της Μαρέβας

Τον Ιούνιο του 2017 η πρόεδρος, διευθύνουσα σύμβουλος και εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας Zeus+Dione Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκαλούσε τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας της γιατί είχε να λύσει μερικά πολύ σοβαρά προβλήματα.

Το ένα ήταν η εξασφάλιση κεφαλαίων και χρηματοδότησης, μιας και ύστερα από… μερικά χρόνια αλλεπάλληλων ζημιών η Zeus+Dione, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας γυναικείων ενδυμάτων πολυτελείας, ήταν εμφανώς προβληματική έχοντας χάσει περισσότερα από το 1/3 των κεφαλαίων της. Το άλλο που επιδίωκε –πιθανώς– ήταν ο περιορισμός της παρουσίας μερικών εκ των υφιστάμενων μετόχων που μάλλον είχαν αρχίσει να γίνονται… βάρος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Σύμφωνα με το πρακτικό της γενικής συνέλευσης της Zeus+Dione της 16ης Ιουνίου 2017 εγκρίθηκε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,487 εκατ. ευρώ. Οι παλαιοί μέτοχοι παραιτούνται μέρους των δικαιωμάτων τους στην αύξηση κεφαλαίου υπέρ ενός νέου μετόχου: της παναμέζικης offshore Velvet, άγνωστου ιδιοκτήτη και με μηδενική μέχρι στιγμής οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα στην αύξηση του Ιουνίου 2017:

* Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συμμετέχει στη ΓΣ με το 34,11% των μετοχών, βάζει 49.944,90 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου και η αναδιαμόρφωση των μετοχικών μεριδίων τη βρίσκει με το 27,06%.

* Η Δήμητρα Κολοτούρα συμμετέχει στη ΓΣ με το ίδιο ποσοστό με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι (34,11%), βάζει στην αύξηση 171.395 ευρώ και καταλήγει μετά την αύξηση με το 28,94% της εταιρείας.

* Ο Ιωάννης Κολοτούρας συμμετέχει αρχικώς με 6,16%, δεν παίρνει μέρος στην αύξηση κεφαλαίου και έτσι το ποσοστό του μειώνεται στο 4,74%.

* Η εκ των παλαιών μετόχων Μελπομένη Τραυλού συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση με το 7% των μετοχών, βάζει στην αύξηση 140.020 ευρώ και αυξάνει το ποσοστό της στο 7,56%.

* Ο επίσης παλαιός μέτοχος Μιχάλης Χανδρής συμμετέχει στη συνέλευση με ποσοστό 8,18%. Η συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου ανέρχεται στις 139.002 ευρώ και το ποσοστό του επίσης αυξάνεται σε 8,45%.

* Ο Γεώργιος Μομφεράτος συμμετέχει με 2,98%, δεν καταθέτει χρήματα στην αύξηση κεφαλαίου και το ποσοστό του μειώνεται στο 2,29%.

* Η γκαλερίστα Marie Laure Fleisch, κάτοχος πριν από τη συνέλευση του 3,26%, συμμετέχει στην αύξηση με 187.057 ευρώ και ανεβάζει το ποσοστό της στο 5,39%.

* Η Γεωργία Ευσεβίου, Ελβετίδα υπήκοος, παλιά συνέταιρος της κ. Μητσοτάκη, έχει στη συνέλευση 4,20%, δεν λαμβάνει μέρος στην αύξηση κεφαλαίου και το ποσοστό της μειώνεται στο 3,20%.

* Τέλος, ως νέος μέτοχος με μηδενική συμμετοχή πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων στο κεφάλαιο της Zeus+Dione, η offshore εταιρεία Velvet με έδρα τον Παναμά συμμετέχει στην αύξηση με 799.918 ευρώ και αποκτά ποσοστό 12,33% στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Για τη Velvet δεν δηλώνεται εκπρόσωπος στο πρακτικό της γενικής συνέλευσης.

Να θυμίσουμε ότι, όπως είχε αποκαλύψει το Documento στο φύλλο της 3ης Δεκεμβρίου, η αύξηση του περασμένου Ιουνίου έγινε σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή (72,67 ευρώ). Και αυτό γιατί και μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή και μετά την τελευταία αύξηση των 1,450 εκατ. ευρώ, η εσωτερική αξία της μετοχής (ίδια κεφάλαια ανά μετοχή) διαμορφώνεται περίπου στα 33 ευρώ. Δηλαδή κάποιοι πλήρωσαν 72,6 ευρώ για να αποκτήσουν κάτι που αξίζει 33!

Πόθεν έσχες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 2013 η προέλευση κεφαλαίων για συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου για ίδρυση νέων ή συμμετοχή σε υπάρχουσες επιχειρήσεις υπάγονται στη διαδικασία του πόθεν έσχες και του ελέγχου για πιθανή προέλευσή τους από διακίνηση μαύρου χρήματος (ναρκωτικά, όπλα, λαθρεμπόριο κ.λπ.). Βασικός μηχανισμός ελέγχου του πόθεν έσχες είναι η φορολογική δήλωση του ελεγχομένου και η ομώνυμη δήλωσή του (όταν πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο κ.λπ.). Πριν από το 2013 αυτός ο έλεγχος δεν υπήρχε.

Προκύπτουν λοιπόν σοβαρά ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων τόσο της offshore Velvet (με βάση το γράμμα του νόμου πρέπει να γνωστοποιηθούν οι πραγματικοί της μέτοχοι και διαχειριστές μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου) αλλά και για κάποιους από τους μετόχους φυσικά πρόσωπα που δεν υποβάλλουν –λόγω αλλοδαπής υπηκοότητας– ούτε φορολογική δήλωση ούτε δήλωση πόθεν έσχες στην Ελλάδα. Πολύ δε περισσότερο όταν βαρύνονται και με κατηγορίες για τις οποίες έχουν κινηθεί ποινικές διαδικασίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter