Η σκευωρία έσκασε στα χέρια τους

Η σκευωρία έσκασε στα χέρια τους
Στο πρωτότυπο έγγραφο που έστειλε το FBI αναγράφεται και ότι «η NVG έλαβε 75.000 ευρώ σε νομιμοποιημένα χρήματα, με τα οποία ο Φρουζής πλήρωσε τον Νίκο Μανιαδάκη (υπουργείο Υγείας) το 2009». Σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε 20.000 ευρώ από τη Novartis.Στη μετάφραση σβήστηκαν και τα τρία ονόματα και η διαδρομή της μίζας είναι σαν να σχεδιάστηκε από κάποιο αόρατο χέρι

∆υσωδία και συµµορία

Ανατριχιαστική και αποκρουστική τροπή παίρνει η υπόθεση Novartis. Μια υπόθεση που αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο πλέον, όσο κι αν προσπαθούν, δεν µπορούν να κουκουλώσουν. Και δεν µπορούν επειδή οι µεθοδεύσεις που ακολουθούνται προκειµένου να αποσιωπηθούν οι αποκαλύψεις δεν έχουν προηγούµενο. Πρόκειται δυστυχώς για ένα παρακράτος που δεν διστάζει να προβεί σε άγαρµπες λαθροχειρίες εγγράφων προκειµένου να… χαθούν στη µετάφραση και την ογκωδέστατη δικογραφία σηµαντικά στοιχεία που αφορούν δωροδοκίες υπουργών και τη διαδροµή του µαύρου χρήµατος. Χάθηκαν στοιχεία δηλαδή που αφορούν την ουσία του σκανδάλου που βαφτίστηκε σκευωρία. Το Documento αποκαλύπτει σήµερα όλη την πορεία που ακολούθησε αυτό το έγγραφο από τη στιγµή που στάλθηκε από το FBI. Επειδή η υπόθεση, δυστυχώς, είναι πολύ χειρότερη ακόµη και από αυτό που διαφάνηκε αρχικά.

Το documentonews.gr αποκάλυψε την περασµένη Πέµπτη την παραποιηµένη µετάφραση σε επίσηµο έγγραφο του FBI που συµπεριλαµβάνεται στη δικογραφία της Novartis. Την παραποίηση είχαν εντοπίσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο δικηγόρος της Βασίλης Χειρδάρης. Η παραποίηση είναι τόσο σοκαριστική, καθότι από τη µετάφραση έχει απαλειφθεί το όνοµα του Ανδρέα Λοβέρδου ως του παραλήπτη δωροδοκίας από τη Novartis. ∆εν ήταν όµως µόνο αυτό, αφού επίσης απαλείφθηκαν τα ονόµατα των Κωνσταντίνου Φρουζή και Νίκου Μανιαδάκη.

Εκεί ακριβώς φαίνεται ότι είναι και η ουσία αυτής της πρωτοφανούς παραποίησης εγγράφου: στο επίµαχο πρωτότυπο έγγραφο που είχαν αποστείλει οι αµερικανικές αρχές στην τότε Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς αποτυπωνόταν πώς ο Κ. Φρουζής έδινε χρήµατα στον Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος στη συνέχεια πλήρωνε πολιτικούς. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει το Documento, στη συµπληρωµατική κατάθεση που αναγκάστηκε να δώσει στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου ο Ν. Μανιαδάκης είχε παραδεχτεί ότι έδινε στοιχεία στο FBI.

Αρα είναι ο µόνος που θα µπορούσε να γνωρίζει ότι αυτός ήταν που έπαιρνε τα χρήµατα από τον Κ. Φρουζή. Ο µόνος που θα µπορούσε να το καταθέσει αυτό στις αµερικανικές αρχές. Οπως όλα δείχνουν, ο ενορχηστρωτής αυτής της λαθροχειρίας του εγγράφου –όποιος κι αν είναι αυτός– που είχαν αποστείλει οι αµερικανικές αρχές προκειµένου να συνδράµουν την έρευνα των ελληνικών αρχών ήθελε να αποκρύψει από τη δικογραφία ακριβώς αυτή την πτυχή που στοιχειοθετεί το σκάνδαλο.

Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι η έρευνα της τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για τον Ανδρ. Λοβέρδο και όσα αναφέρονταν στην κακουργηµατική δίωξη που του ασκήθηκε το 2019 «κουµπώνουν» πλέον µε το επίµαχο έγγραφο του FBI, το οποίο υπέστη πρωτοφανή παραποίηση, και στο οποίο γίνεται αναφορά στις 20.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε από τη Novartis.

Μετά την αποκάλυψη του documentonews.gr το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στη µεταφράστρια του υπουργείου Εξωτερικών ∆έσποινα Καρατζά, η οποία εµφανίζεται να µετέφρασε το επίµαχο έγγραφο. Στην αρχική απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών διατείνεται ότι η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου είχε καταργηθεί µε νόµο του 2021 καθώς και ότι το µεταφραστικό έργο «εξετελείτο από τους συνεργαζόµενους ιδιώτες µεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόµενο της µετάφρασης».
Μια ανακοίνωση που αποτελεί απροκάλυπτο ψέµα, για το οποίο φέρει την αποκλειστική ευθύνη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος ∆ένδιας, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάµενος του υπουργείου. Κι αυτό επειδή οι συνεργαζόµενοι ιδιώτες µεταφραστές είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών. Ακόµη χειρότερα, ο επίµαχος νόµος όντως υπάρχει, αλλά στις 12 Απριλίου 2021 που περατώθηκε η συγκεκριµένη µετάφραση δεν είχε ακόµη καταργηθεί, αφού υπήρχε ένα µεταβατικό στάδιο στο οποίο ίσχυε το πρότερο καθεστώς ώσπου να καταρτιστεί το νέο σύστηµα µεταφράσεων. Αρα όταν έγινε η συγκεκριµένη µετάφραση την αρµοδιότητα είχε αποκλειστικά η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Το ότι το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο προΐσταται ο Ν. ∆ένδιας, προχώρησε στην ανακοίνωση µιας καταφανέστατα ψευδούς δήλωσης, που µπορεί πολύ εύκολα να διαψευστεί, κινεί απλώς ακόµη περισσότερες υποψίες σε αυτήν τη δυσώδη υπόθεση.

Η µεταφράστρια ∆έσποινα Καρατζά δήλωσε στο Documento µε κατηγορηµατικό τρόπο ότι στο πρωτότυπο κείµενο που είχε λάβει δεν συµπεριλαµβάνονταν τα επίµαχα αποσπάσµατα και πως η ίδια είναι σίγουρη ότι µετέφρασε ακριβώς όποια έγγραφα της δόθηκαν. Αν ισχύει αυτό λοιπόν, ποιος προχώρησε στην παραποίηση της επίµαχης µετάφρασης; Το σίγουρο είναι ότι η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου, ως αυτή που διενεργεί την ανάκριση, όφειλε να έχει γνώση όσων αναφέρονταν στο πρωτότυπο έγγραφο ώστε να γνωρίζει ότι διαφοροποιήθηκε απόλυτα η έννοιά του.

Κι αυτό επειδή η επίµαχη παραποίηση ασκεί καταλυτική επίδραση στην αξιολόγηση και εκτίµηση του συνόλου του αποδεικτικού υλικού της ανάκρισης.
Φαίνεται όµως ότι η Κ. Αλεβιζοπούλου δεν είχε καν ασχοληθεί µε το συγκεκριµένο έγγραφο τoυ FBI. Αλλωστε δεν θα ήταν η πρώτη φορά, αφού, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, το κατηγορητήριο που συνέταξε εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη βασίζεται σε κατάθεση της προστατευόµενης µάρτυρας «Αικατερίνης Κελέση», η οποία δόθηκε δήθεν ύστερα από σχετικό δηµοσίευµα του Documento. Μόνο που αυτό δεν ισχύει διότι είχαν δοθεί πέντε προγενέστερες σχετικές καταθέσεις από την «Αικατερίνη Κελέση», ενώ ακόµη και η επίµαχη κατάθεση δεν αναφέρει αυτά τα οποία γράφονται στο συγκεκριµένο δηµοσίευµα και καταλογίζονται στον Κ. Βαξεβάνη.

Η Κ. Αλεβιζοπούλου επίσης συνέταξε κατηγορητήριο βάσει µιας δήθεν «αβάσιµης» αναφοράς της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαµανίκα, η οποία όµως δεν υπήρχε στη δικογραφία. Αντίστοιχα, στην επίσης κατηγορούµενη Γιάννα Παπαδάκου ασκήθηκε δίωξη για συγκεκριµένη εκποµπή, η οποία όµως δεν υπήρχε στη δικογραφία. Η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου επίσης δεν φάνηκε να ενδιαφέρθηκε για το ότι πράκτορας του FBI ζητούσε από το 2019 να συνδράµει την έρευνα των ελληνικών αρχών, ούτε φυσικά για το ότι ο Ν. Μανιαδάκης –στον οποίο δεν έκανε ούτε µια… άβολη ερώτηση– της αποκάλυψε πως ήταν πληροφοριοδότης του FBI.

Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κατέθεσε αίτηση στην Κ. Αλεβιζοπούλου να ζητήσει από τον αρµόδιο εισαγγελέα την «αναζήτηση και απόδοση των κατά νόµον ποινικών ευθυνών όλων των εµπλεκοµένων» και να ενηµερώσει το FBI για την «ψευδή και επιµεληµένα στοχευµένη µετάφραση», αλλά η ανακρίτρια κώφευσε. Μάλιστα η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς αναγκάστηκε να υποβάλει η ίδια τα νέα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος Λοβέρδου στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, που αναµένεται να αποφασίσει για την τύχη της δικογραφίας σε βάρος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του το πρωί της περασµένης Παρασκευής ο εκδότης του Documento Κ. Βαξεβάνης, µετά και την αδιαφορία των αρµόδιων εισαγγελέων να παρέµβουν αυτεπάγγελτα, κατέθεσε µηνυτήρια αναφορά κατά της µεταφράστριας και κατά παντός υπευθύνου, ηθικού ή και φυσικού αυτουργού, προκειµένου να αναζητηθούν οι ευθύνες της λαθροχειρίας. Και θα βρεθούν. Μέχρι τότε όµως το πλέον σηµαντικό ζήτηµα είναι ότι κάποιοι, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν το σκάνδαλο, δρουν σαν συµµορία, µε προφανή και αδίστακτη σκοπιµότητα και δόλο.

Υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα στα έγγραφα του FBI

Τα παραχάραξαν εν ψυχρώ και με δόλο προκειμένου να κρύψουν τον ρόλο Μανιαδάκη και τη μέθοδο της μίζας

 

Στις 25 Μαΐου 2017 το FBI έστειλε το επίµαχο έγγραφο, το οποίο εν συνεχεία παραχαράχθηκε στη µετάφρασή του, στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έπειτα από σχετικό αίτηµα δικαστικής συνδροµής που είχε υποβληθεί από την ελληνική πλευρά. Η επίσηµη µετάφραση του επίµαχου εγγράφου περατώθηκε στις 12 Απριλίου 2021 από τη ∆έσποινα Καρατζά, µέλος της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, όταν η διερεύνηση της υπόθεσης διενεργούνταν από την ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Στο πρωτότυπο έγγραφο που έστειλε το FBI αναγράφεται µεταξύ άλλων ότι «η NVG έλαβε 75.000 ευρώ σε νοµιµοποιηµένα χρήµατα, µε τα οποία ο Φρουζής πλήρωσε τον Νίκο Μανιαδάκη (υπουργείο Υγείας) το 2009, προκειµένου να αυξήσει τους δείκτες αποζηµίωσης για τα φάρµακα της Novartis και να αποκτήσει αθέµιτο πλεονέκτηµα σε ρυθµιστικά θέµατα…».

Γιατί έκαναν την παραποίηση

Το νόηµα του επίµαχου αποσπάσµατος στη µετάφραση όµως έχει αλλάξει άρδην, αφού έχει απαλειφθεί το όνοµα τόσο του Κωνσταντίνου Φρουζή όσο και του Νίκου Μανιαδάκη. Συγκεκριµένα, στη µετάφραση αναγράφεται χαρακτηριστικά: «η NVG έλαβε 75.000 ευρώ σε νοµιµοποιηµένα χρήµατα, τα οποία χρησιµοποιήθηκαν για να πληρωθούν δωροδοκίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 για να αυξήσουν τα ποσοστά επιστροφής για τα φάρµακα της Novartis και να αποκτήσει αθέµιτα πλεονεκτήµατα σε κανονιστικά θέµατα…».

Πουθενά το όνοµα Φρουζής, πουθενά το όνοµα Μανιαδάκης. Καµία αναφορά για το ότι ο Φρουζής έδινε τα χρήµατα στον Μανιαδάκη προκειµένου µε αυτό τον τρόπο να εξυπηρετηθούν τα συµφέροντα της φαρµακευτικής πολυεθνικής. Συµφέροντα που δεν µπορούν να εξυπηρετηθούν αλλιώς παρά µόνο αν αυτά τα χρήµατα δίνονταν στους υπουργούς Υγείας, οι οποίοι είναι και οι µόνοι που µπορούν να ενεργήσουν ώστε να κατορθώσει η Novartis να αποκτήσει «αθέµιτο πλεονέκτηµα σε ρυθµιστικά θέµατα».

Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως φαίνεται, οδήγησε τους όποιους ενορχηστρωτές στην παραποίηση της συγκεκριµένης µετάφρασης: να χαθεί το πώς –βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε το FBI και από τον Ν. Μανιαδάκη– η Novartis µοίραζε το χρήµα προκειµένου οι πολιτικοί να εξυπηρετούν τα συµφέροντά της. Να αποσιωπηθεί δηλαδή ότι ο Ν. Μανιαδάκης ήταν η πηγή που είπε στο FBI πως ήταν αυτός ο ενδιάµεσος προκειµένου οι δωροδοκίες από την ελβετική πολυεθνική να καταλήξουν στα αρµόδια υψηλότατα πολιτικά στελέχη.

 

Χάθηκε η µίζα στον Λοβέρδο

Χάθηκαν όµως κι άλλα από τη µετάφραση. Συγκεκριµένα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βάσει του ενηµερωτικού σηµειώµατος που είχε αποστείλει το FBI εµφανιζόταν να είχε λάβει 20.000 ευρώ από τη Novartis. Στο έγγραφο που απέστειλε το FBI στην Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς αναγραφόταν αυτολεξεί ότι «το 2012 η NVG (σ.σ.: Novartis Ελλάς) πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεπλύθηκαν µέσω της Medical Development, για να εµποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρµακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραµµής για οφθαλµική χρήση».

Στη µετάφραση που πραγµατοποιείται στις 12 Απριλίου 2021 από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών το όνοµα του Ανδρ. Λοβέρδου έχει εξαφανιστεί. ∆εν εµφανίζεται ποιος είναι αυτός που πήρε τη µίζα των 20.000 ευρώ. Προφανώς το όνοµα του Λοβέρδου δεν… χάθηκε στη µετάφραση. Το όνοµα Λοβέρδος σβήστηκε λόγω ξεκάθαρου και εξωφρενικού δόλου.

Για του λόγου το αληθές, στην επίσηµη µετάφραση αναγράφεται χαρακτηριστικά: «To 2012 η NVG πλήρωσε 20.000 ευρώ ως δωροδοκία που ξεπλύθηκε µέσω της Medical Development, για να εµποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρµακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραµµής για οφθαλµική χρήση». Πουθενά το όνοµα του Ανδρ. Λοβέρδου. Τι σηµασία έχει άραγε ότι οι αµερικανικές αρχές τον κατονόµασαν πως έλαβε µίζα και µάλιστα ότι είχαν και τόσα στοιχεία στη διάθεσή τους ώστε να γνωρίζουν και το ποσό το οποίο έλαβε από τη φαρµακευτική πολυεθνική; Στη µετάφραση αυτό που φαίνεται είναι ότι απλώς δόθηκαν 20.000 ευρώ σε… κάποιον άγνωστο. Σίγουρα πάντως όχι στον Ανδρ. Λοβέρδο…

Και δεύτερη φορά

Είναι τόσο εξόφθαλµη µάλιστα η παραποίηση του συγκεκριµένου εγγράφου που δεν µπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έγινε κάποιο… λάθος. Προκειµένου όµως να προλάβουµε όσους θελήσουν να υιοθετήσουν αυτή την υπερασπιστική τακτική, να πούµε ότι για κακή τους τύχη το συγκεκριµένο έγγραφο έχει και άλλη παραποίηση. Και πάλι για τον Ανδρ. Λοβέρδο, το όνοµα του οποίου εξαφανίζεται ακόµη µια φορά.

Συγκεκριµένα, στο έγγραφο που είχε αποστείλει το FBI αναγράφεται: «το 2010 ο Ανδρέας Λοβέρδος (υπουργός υγείας) εισήγαγε δύο νέα φάρµακα της Novartis. Το φάρµακα Gilenya µε µεγάλη εµπορική επιτυχία και µια δεύτερη διατύπωση του φαρµάκου Tasigna, µέσω µιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης και τιµολόγησης, παρά την εφαρµογή ενός σχεδίου εξοικονόµησης χρηµάτων που τέθηκε σε εφαρµογή από το υπουργείο Υγείας».

Στη µετάφραση όµως το νόηµα του επίµαχου αποσπάσµατος αλλάζει άρδην. Κι αυτό επειδή αυτό που αναφέρεται είναι: «το 2010, εισήχθησαν δύο νέα φάρµακα της Novartis. Το φάρµακα Gilenya µε µεγάλη εµπορική επιτυχία και µια δεύτερη διατύπωση του φαρµάκου Tasigna, µέσω µιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης και τιµολόγησης, παρά την εφαρµογή ενός σχεδίου εξοικονόµησης χρηµάτων που τέθηκε σε εφαρµογή από το υπουργείο Υγείας». Ετσι, τα δύο νέα φάρµακα της Novartis απλώς εισήχθησαν. Μόνα τους. ∆εν τα εισήγαγε ο Λοβέρδος.

Και ο Πατούλης

Υπάρχει ακόµη ένα όνοµα που απαλείφθηκε από τη µετάφραση. Είναι αυτό του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Στο πρωτότυπο έγγραφο αναφέρεται: «…Επιπλέον, περίπου τον Φεβρουάριο του 2014, η NVG ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411.72 ευρώ µέσω της Βουλκίδης Media, της Healthday και της Μαυρίκος Media µε σκοπό τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωµατούχων στους οποίους συµπεριλαµβάνεται ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος χρησιµοποίησε την επιρροή του προκειµένου να υποστηρίξει τη συνεχιζόµενη κυριαρχία της Novartis στις κρατικές συνταγές…».

Τελείως διαφορετικό όµως εµφανίζεται το επίµαχο απόσπασµα στη µετάφραση που συµπεριλαµβάνεται στη δικογραφία. Κι αυτό γιατί χαρακτηριστικά αναγράφεται: «…Επιπλέον, περίπου τον Φεβρουάριο του 2014, η NVG ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411,72 ευρώ µέσω των µέσων της Βουλκίδης Media, Healthday και Μαυρίκος Media µε σκοπό τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωµατούχων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter