Η σκοτεινή πλευρά των κρυπτονισμάτων

Η σκοτεινή πλευρά των κρυπτονισμάτων

Η τεχνολογία block chain στην οποία στηρίζονται τα κρυπτονομίσματα απαιτεί ενέργεια… Μπορεί λοιπόν να βλέπουμε το δάσος της επανάστασης που φέρνει αυτή η εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία… Όμως πίσω από το δάσος των ωφελειών (αύξηση της αξίας τους, παράκαμψη του δύσκαμπτου τραπεζικού συστήματος, ταχεία διείσδυση στο παραδοσιακό σύστημα) κρύβεται και μία σκοτεινή πλευρά των κρυπτονομισμάτων… Είναι τρομακτικά ενεργοβόρα η διαδικασία…

Για να καταλάβουμε το μέγεθος αρκεί να πούμε ότι μόνο για την παραγωγή bitcoin (υπάρχουν εκατοντάδες κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία block chain):

-Αποτύπωμα άνθρακα για την παραγωγή bitcoin είναι συγκρίσιμο με αυτό της Νέας Ζηλανδίας, αφού παράγει 36,95 megatons CO2 (άνθρακα) ετησίως, σύμφωνα με την Digiconomist.

-Η κρυπτογράφηση καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ολόκληρη την ετήσια κατανάλωση ενέργειας των Κάτω Χωρών, της Ελβετίας και της Χιλής, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge.

-Παράγονται ηλεκτρονικά απόβλητα που ισούνται με την παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων του Λουξεμβούργου .

Γιατί συμβαίνει

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιεί τεράστια ποσότητα ενέργειας, λόγω της απαιτούμενης υπολογιστικής ισχύος. Η διαδικασία εξόρυξης μπορεί να περιγραφεί ως ένας υπερυπολογιστής που εργάζεται αδιάκοπα για να λύσει ένα αλγόριθμο. Όταν ξεκίνησε η εξόρυξη για πρώτη φορά, ήταν δυνατό να γίνει τούτο από έναν οικιακό υπολογιστή Σήμερα, όμως η εξόρυξη είναι μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με τεράστια κέντρα δεδομένων που εκτελούν χιλιάδες εξέδρες που ανταγωνίζονται για την επίλυση αυτών των αλγορίθμων και παράγουν τεράστια ποσότητα ενέργειας όπως το κάνουν. Εκτιμάται ότι η εξόρυξη για Bitcoin παράγει περίπου 77 terawatts το χρόνο – το ισοδύναμο της παραγωγής ενέργειας της Χιλής ή της Ελβετίας για παράδειγμα! Για να καταλάβουμε το μέγεθος η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωή μόνο bitcoins αντιστοιχεί στο 0,21% της παγκόσμιας προσφοράς. Είναι η ίδια δύναμη που θα παράγεται από επτά πυρηνικούς σταθμούς Dungeness ταυτόχρονα.

Το τίμημα της αδιαπέραστης κρυπτογράφησης

Το Bitcoin δεν ελέγχεται από καμία αρχή – όπως μια κεντρική τράπεζα – αλλά από ένα τεράστιο δίκτυο διασυνδεδεμένων υπολογιστών (block chain). Αυτοί οι υπολογιστές φέρουν το συνθηματικό «ανθρακωρύχοι» και τα ειδικά ενσωματώμενα προγράμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών παζλ προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή.

Το blockchain λοιπόν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασφαλίζει την κρυπτογράφηση αφού κάθε block της αλυσίδας (chain) φέρει μια σκληρή, κρυπτογραφική αναφορά στο προηγούμενο μπλοκ. Μάλιστα έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις το σύστημα είναι αδιάβλητο. Αυτό βεάβια εξυπηρετεί τη νέα τάξη πραγμάτων που φέρει η τεχνολογία, δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη… Φανταστείτε ένα «έξυπνο» αυτοκίνητο που θα μπορούσε να χακαριστεί και να πέφτει πάνω σε πλήθος ανθρώπων…

Το αντεπιχείρημα

Παρ ’όλα αυτά, οι πιστοί του bitcoin υποστηρίζουν ότι οι διαφορές σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δεν έχουν νόημα. «Η αποστολή και η αποθήκευση email χρησιμοποιεί ενέργεια. Ωστόσο, δεν συμπεραίνουμε ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι κακό επειδή καταναλώνει ενέργεια» αντιτείνουν οι υπερμαχοι της «εξόρυξης» bitcoin και λοιπών κρυπτονομισμάτων. Παράλληλα επιτίθενται στην παραδοσιακή οικονομία καθότι όπως λένε «τα τεράστια data centers του τραπεζικού συστήματος είναι το ίδιο ενεργοβόρα αλλά κανείς δεν αναφέρει το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter