Η Σκωτία επαναφέρει το θέμα της «ανεξαρτησίας» από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

Η Σκωτία επαναφέρει το θέμα της «ανεξαρτησίας» από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος της θητείας του επόμενου τοπικού κοινοβουλίου, η οποία αρχίζει εντός του ερχόμενου έτους.

“Το δημοψήφισμα για μια σειρά από λόγους θα πρέπει να διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος της θητείας του επόμενου κοινοβουλίου”, δήλωσε η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το 55% των Σκωτσέζων ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τη Βρετανία έναντι ποσοστού 45% που ψήφισε υπέρ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2014, αλλά το Brexit και ο χειρισμός από την βρετανική κυβέρνηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχουν ενισχύσει το ποσοστό των Σκωτσέζων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.

Οι πιο πρόσφατες 14 δημοσκοπήσεις που έγιναν έδειξαν ότι οι Σκωτσέζοι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία. Αυτές δείχνουν το ποσοστό υποστήριξης να κυμαίνεται από 51-59%, μολονότι οι απόψεις όσον αφορά την ανεξαρτησία της Σκωτίας ήταν ευμετάβλητες τα προηγούμενα χρόνια, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις την περίοδο 2017-2019 να δείχνουν ότι οι Σκωτσέζοι αντιτίθενται στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αναμένεται να υπερισχύσει στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον Μάιο. Το SNP θα επιχειρηματολογήσει ότι η νίκη του στις εκλογές αυτές συνιστά εντολή για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι το δημοψήφισμα του 2014 ήταν αποφασιστικής σημασίας και το είχε χαρακτηρίσει ως γεγονός που συμβαίνει μία φορά μόνο σε κάθε γενιά και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Η κυβέρνησή του έχει πει παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να διεξαχθεί άλλο δημοψήφισμα στο προσεχές μέλλον.

Ωστόσο αν η Στέρτζον κερδίσει τις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου στην Σκωτία, ο Τζόνσον θα έχει να κάνει μια δύσκολη επιλογή: να αρνηθεί ένα δημοψήφισμα και με αυτόν τον τρόπο να επιτρέψει να συνεχίσει να σιγοβράζει η δυσαρέσκεια των Σκωτσέζων ή να το επιτρέψει διατρέχοντας τον κίνδυνο να διαλυθεί η ένωση που όπως δηλώνει είναι τόσο αγαπητή στον ίδιο και το κόμμα του.

Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Η Βρετανία ως σύνολο ψήφισε με ποσοστό 52% υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ έναντι ποσοστού 48% που ψήφισε κατά στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2016. Ωστόσο μεμονωμένα η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ του Brexit ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter