Η σπασμωδική αποπομπή του Λιβανού και η ταραχή του Μεγάρου Μαξίμου

Η σπασμωδική αποπομπή του Λιβανού και η ταραχή του Μεγάρου Μαξίμου

Προεκτάσεις αντιστρόφως ανάλογες του χρόνου αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως έχει η υπόθεση της αποπομπής του Σπήλιου Λιβανού και των όσων ελέχθησαν από τον ίδιο και τον δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα για τις φωτιές του 2007 στην Ηλεία, για τη διαχείριση της κυβέρνησης Καραμανλή και για τον τρόπο με τον οποίο μοιράστηκαν τότε οι αποζημιώσεις σε πληγέντες και μη.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας η είδησης της καρατόμησης… διά της παραιτήσεως του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, με αφορμή έναν εξωφρενικό διάλογο που έλαβε χώρα λίγες ημέρες νωρίτερα μεταξύ του ιδίου και του δημάρχου Σπάρτης και υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Πέτρου Δούκα σε σύσκεψη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη.

Κατά τη συζήτηση για τις σημερινές αποζημιώσεις, ο άλλοτε υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, Πέτρος Δούκας αναπόλησε τις εποχές που μοιράζονταν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις μετά τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, ομολογώντας με πρωτοφανή κυνικότητα πως «όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε». Πρόσθεσε δε πως «κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έσπευσε να δημοσιεύσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό «για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης», με τον Σπ. Λιβανό να παραδέχεται ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά, αναγκαζόμενος να δηλώσει την παραίτησή του. Για την ιστορία, η «αντίδραση» του υπουργού ήταν πως χαρακτήρισε «εποποιία» αυτό που περιέγραψε ο Π. Δούκας, αποδεχόμενος πως «υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

Κατά την πρώτη ανάγνωση, πράγματι το πρόβλημα διαπιστώνεται στο γεγονός πως ο υπουργός Λιβανός δεν προστάτεψε την παράταξη και την κυβέρνηση Καραμανλή. Άλλωστε, αυτό το μήνυμα επιχείρησε να εκπέμψει και η κυβερνητική διαρροή που συνόδευσε την είδηση της αποπομπής, καθώς αναφέρθηκε πως «ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική». Συμπλήρωναν δε πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές από τον Κυριάκο Μητοστάκη».

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγα 24ωρα από όταν ο κυβερνητικός βουλευτής Σιμόπουλος χαρακτήριζε «λεκέ» τους 24.000 και πλέον νεκρούς της πανδημίας. Μάλιστα, ο γαλάζιος βουλευτής επέμεινε στα λεγόμενά του σε δεύτερη δήλωσή του, κουνώντας και το δάχτυλο στους επικριτές του, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν αρκετές χαμένες ευκαιρίες για τον Κ. Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει τον «αξιακό του κώδικα». Επίσης, η επιστράτευση του Γιώργου Γεωργαντά για τη νέα ηγεσία του υπουργείου, ενός στελέχους του περιβάλλοντος Σαμαρά, κάθε άλλο παρά μηνύματα ενός διαφορετικού υποδείγματος πολιτικής μεταδίδει, καθώς άμεσα επανήλθαν στη δημοσιότητα δηλώσεις του νέου υπουργού για τις ψηφοθηρικές και πελατειακές σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

«Επίσης καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πίεση ή στην υπενθύμιση σε ανθρώπους που ωφελήθηκαν από την ΝΔ, σε ανθρώπους που βόλεψαν επί ΝΔ, σε ανθρώπους που πήρανε συμβάσεις από τη ΝΔ, εννοώ συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που πήγανε στα στέιτζ…» δήλωνε σε κομματική εκδήλωση στο Κιλκίς λίγο πριν τις εκλογές του 2012, ενώ συμπλήρωνε χωρίς να αφήνει περιθώριο για παρανοήσεις πως «Σε αυτούς να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να προσφέρουν κάποια υπηρεσία, πρέπει να πάνε εκλογικοί αντιπρόσωποι, πρέπει να φέρουν την μάνα τους και τον πατέρα τους να ψηφίσει, ξέρουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί, αυτοί που τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ωφελήθηκαν από τη ΝΔ, σε αυτούς μπορούμε να υπενθυμίσουμε λίγο πιο φωναχτά ότι έχουν υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν».

Τυχαία δεν ήταν ούτε η υπογράμμιση της φιλίας του πρωθυπουργού με τον -πρώην πλέον- υπουργό, αφού είναι γνωστό πως ήταν συμμαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών, με το πρωθυπουργικό περιβάλλον να επιχειρεί να εμφανίσει τον Κ. Μητσοτάκη ως άτεγκτο. Σημειώνεται πως απαρατήρητο δεν περνάει και το γεγονός πως ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής ήταν ο Π. Δούκας, που με τη δήλωσή του αυτή εξέθεσε την κυβέρνηση Καραμανλή και «έσυρε» τον υπουργό Λιβανό στην «παγίδα». Εξού και ήρθε άμεσα η διαγραφή του Δημάρχου Σπάρτης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παρότι στο παρελθόν έχει δώσει και αυτός ουκ ολίγες λαβές.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως από την ώρα που το βίντεο διαδόθηκε, η αποπομπή και η ανακοίνωση του αντικαταστάτη του, με την «προαγωγή» του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντά, έγινε δίχως να υπάρξει η παραμικρή διαρροή και με χαρακτηριστική ταχύτητα. Χαρακτηριστικό πως φιλικά και μη μέσα ενημέρωσης, από την πρώτη στιγμή της παραίτησης Λιβανού διακινούσαν για την αντικατάστασή του τα ονόματα του υπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημοσθένη Στύλιου, έως και την επαναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενδεικτικό πως τα πράγματα έγιναν γρηγορότερα από τις ταχύτητες του συνήθους μηντιακού μηχανισμού του Μεγάρου Μαξίμου.

Με βάση τα παραπάνω, εκείνο που προκύπτει από τη δήλωσή του είναι ουσιαστικά πως ο Σπ. Λιβανός δεν υπερασπίστηκε επαρκώς το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και μάλιστα σε αντιδιαστολή με αυτό της κυβέρνησης Καραμανλή. Αυτό, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου, υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένουν τις τελευταίες εβδομάδες να κάνουν συνεχώς «ταμείο» των όσων έχουν παράσχει σε επιδοτήσεις και άλλα μέτρα στήριξης απέναντι σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, ειδικά υπό το βάρος της εντεινόμενης κρίσης και της αδυναμίας τους για περαιτέρω ουσιαστικές ελαφρύνσεις. Η παραδοχή πως «υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε» από έναν υπουργό τόσο κοντά στον πρωθυπουργό δεν αποτελεί και την καλύτερη συμβολή στην προσπάθεια δικαιολόγησης στην κοινωνία, και ειδικά στους αγρότες. Ειδικά όταν προέρχεται από τον τελευταίο υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, τα 170 εκατ. ευρώ για τους αγρότες, και μάλιστα την ώρα που η απειλή για κινητοποιήσεις απέναντι στα ισχνά μέτρα παραμένει από τον αγροτικό κόσμο.

Εάν ένα μήνυμα θα μπορούσε να περάσει από την άμεση αποπομπή του υπουργού από τον Κ. Μητσοτάκη, είναι πως τα σενάρια του ανασχηματισμού μένουν… σενάρια, καθώς εάν κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να αντιδράσει σε δεύτερο χρόνο και στο πλαίσιο συνολικών αλλαγών, όπως έχει κάνει και σε χειρότερες συγκυρίες για την κυβέρνηση. Ωστόσο, η σπασμωδικότητα που επέδειξε και εδώ ο πρωθυπουργός ήταν μάλλον περισσότερο ενδεικτική της ταραχής που προκάλεσαν οι δηλώσεις του «φίλου» του, παρά μία σχεδιασμένη και με βάθος αντίδραση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter