Η Σρι Λάνκα επιβάλλει έλεγχο στις τιμές των τροφίμων λόγω οικονομικής κρίσης

Η Σρι Λάνκα επιβάλλει έλεγχο στις τιμές των τροφίμων λόγω οικονομικής κρίσης

Η Σρι Λάνκα έλαβε μέτρα κατά της ξέφρενης αύξησης της τιμής των τροφίμων. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας μίας οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει έναν εκρηκτικό πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της χώρας Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι εξέδωσε διάταγμα για τη δημόσια ασφάλεια ώστε να διατηρηθεί η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα των τροφίμων. Πρόκειται για προϊόντα όπως η ζάχαρη και το ρύζι, τα οποία θα πρέπει να εμπορεύονται σε εγγυημένες και σταθερές τιμές, όπως τονίζει το διάταγμα.

Ταυτόχρονα, υπεύθυνος για την κατάσταση διορίστηκε ένας πρώην στρατηγός, τον οποίο η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε με ενισχυμένες εξουσίες. Ο ίδιος θα έχει την δυνατότητα να κατάσχει αποθέματα φαγητού που παρακρατούνται από τους εμπόρους καθώς και να ρυθμίζει τις τιμές της αγοράς.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται μεσούσης μίας σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός προκλήθηκε από την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος «Ρουπία» και έτσι έγιναν «καπνός» τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Η νομισματική υποτίμηση με τη σειρά της ήταν μοιραία αφότου η οικονομία της χώρας βασίζεται στον τουρισμό, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας ενώ είναι χώρα-εισαγωγέας πολλών αγαθών. Κατά συνέπεια, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 3.6% το 2020.

Ο καλπάζων πληθωρισμός έχει ως συνέπεια την ραγδαία άνοδο των τιμών σε βασικά προϊόντα όπως η ζάχαρη, το ρύζι, τα κρεμμύδια, οι πατάτες, το γάλα και το πετρέλαιο. Χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός ανεβαίνει με ρυθμούς περίπου 6% τον μήνα ενόσω το νόμισμα της χώρα έχει υποχωρήσει κατά 7.5% σε σχέση με το δολάριο.

Με πληροφορίες από Reuters και The Hindu

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter