Η στέβια «ξεπαγώνει» τα αναψυκτικά

Η στέβια «ξεπαγώνει» τα αναψυκτικά

Πέντε χρόνια μετά τη βολιώτικη ΕΨΑ της οικογένειας Τσαούτου και σχεδόν τέσσερα μετά την εβρίτικη Green Cola, ήρθε η σειρά του μεγαλύτερου παίκτη του κλάδου των αναψυκτικών της Coca-Cola να «προσκυνήσει» το «άγιο δισκοπότηρο» του κλάδου των τροφίμων και ποτών, τη στέβια, ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετούς αιώνες από φυλές της Παραγουάης και είναι περίπου τριακόσιες φορές πιο γλυκό από το ζαχαροκάλαμο.

H νέα Coca-Cola Χωρίς Θερμίδες και με γλυκαντικό από το φυτό στέβια κυκλοφορεί σχεδόν ταυτόχρονα με τρία νέα προϊόντα αναψυκτικών, επίσης με στέβια, που λανσάρισε η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (ΗΒΕ) ΒΙΚΟΣ και πλέον άπαντες στοχεύουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους σ’ αυτή την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία προς το παρόν σε όρους αξίας φθάνει τα 75 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην παρουσίαση του νέου κωδικού η γενική διευθύντρια της Coca-Cola Hellas, με ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, κ. Λίλιαν Νεκταρίου, αυτήν τη στιγμή η κατηγορία των αναψυκτικών με στέβια εκτιμάται πως αντιστοιχεί στο 5% της αγοράς μη αλκοολούχων, ενώ βάσει των εκτιμήσεων της εταιρείας, σε μία τριετία μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί (10%-15%). Κατά την κυρία Νεκταρίου τα ολιγοθερμικά προϊόντα της Coca-Cola αντιστοιχούν στο 35% του τζίρου της εταιρείας και στόχος στην τριετία είναι να φτάσουν σε μερίδιο 50%.

Σε πτώση η αγορά

Σε όρους αξίας, οι συνολικές πωλήσεις μη αλκοολούχων ποτών εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ φθίνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Το 2016 έκλεισε για την κατηγορία των μη αλκοολούχων με απώλειες 5,9% σε αξία και 8,6% σε όγκο (στοιχεία IRI).

Σ’ αυτό το δύσκολο τοπίο ο όμιλος της Coca-Cola επιδιώκει να επανέλθει στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ολιγοθερμιδικών αναψυκτικών και να κόψει τη φόρα της Green Cola που κατέχει τα πρωτεία στην εν λόγω κατηγορία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΠΑΠ (Ενωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών) στην Ορεστιάδα εξαγοράστηκε από την Green Cola για 26 χρόνια. Συγκεκριμένα μέχρι το 2009 εμφιάλωνε προϊόντα της Coca-Cola 3Ε, ενώ ο εμπνευστής της «πράσινης» cola Περικλής Βενιέρης ήταν πρώην υπεύθυνος παραγωγής της 3E. Μαζί με τον Περικλή Βενιέρη βρέθηκαν από την αρχή ο Στέφανος Οκταποδάς (πρώην επικεφαλής της θυγατρικής της Cosmote στην Αλβανία) και ο Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Cosmote και του ΟΤΕ), ενώ από το 2015 ο Γιάννης Χήτος έγινε στρατηγικός partner, αναλαμβάνοντας τη θέση του εκτελεστικού προέδρου και αποκτώντας καταστατική μειοψηφία παρά το γεγονός ότι ελέγχει «μόλις» το 25% της Green Cola. Στην ομάδα προστέθηκε και ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρώην CEO της Delhaize για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος επιφορτίστηκε με το έργο της διεθνούς ανάπτυξης της εταιρείας.

Εκτός από την Green Cola, ο νέος κωδικός cola με στέβια που θα παράγεται από την Coca-Cola Τρία Εψιλον στο megaplant του Σχηματαρίου θα ανταγωνίζεται στο ράφι τη σειρά αναψυκτικών με στέβια της ΕΨΑ, η οποία άνοιξε την αγορά το 2012 με τις cola, πορτοκαλάδα και λεμονάδα της ΒΙΚΟΣ, αλλά και τα προϊόντα λίγων θερμίδων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το γλυκαντικό στέβια και είναι ενισχυμένα και με βιταμίνη C που έχει λανσάρει η Λουξ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter