«Ή στην ΑΕΚ ή στον ΟΠΑΠ!»

«Ή στην ΑΕΚ ή στον ΟΠΑΠ!»

Νέο επεισόδιο στη μετωπική Μαρινάκη – Μελισσανίδη! Η ΠΑΕ Ολυμπιακός προχώρησε σε καταγγελία προς την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) σε βάρος του «Τίγρη», με την οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να είναι διοικητικός παράγοντας της ΑΕΚ και ταυτόχρονα ο γιος του, Γιώργος Μελισσανίδης, να είναι μέτοχος του ΟΠΑΠ. Επί της ουσίας, αυτό που επιδιώκει ο ιδιοκτήτης των «ερυθρολεύκων» είναι να αποχωρήσει ο «ορκισμένος εχθρός» του είτε από την ΑΕΚ είτε από τον Οργανισμό…

Ο Ολυμπιακός ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ηταν Μάρτιος του 2015 όταν κατέθεσε στην ΕΕΑ «εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία και πρόσκληση περί παραβίασης του Κανονισμού Οργάνωσης Λειτουργίας και Διεξαγωγής των παιχνιδιών προκαθορισμένης απόδοσης της ΟΠΑΠ ΑΕ (ΚΥΑ 37336/2008, ΦΕΚ Β΄ 1590) από την ΠΑΕ ΑΕΚ». Τότε κατήγγειλε στην Επιτροπή το ασυμβίβαστο της συμμετοχής της ΑΕΚ στο κουπόνι του στοιχήματος του ΟΠΑΠ, επειδή η οικογένεια Μελισσανίδη ήταν και στις δύο εταιρείες.

Στη συζήτηση της καταγγελίας για τους Πειραιώτες κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Γιάννης Βρέντζος, ο οποίος ανέφερε ότι ο υιός Μελισσανίδης μετέχει στη μετοχική σύνθεση του Οργανισμού, ενώ ο πατέρας είναι ο «αφανής» ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ και ως εκ τούτου βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν μπορεί η Ενωση να μετέχει στο κουπόνι του Στοιχήματος.

Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ στις 20 Απριλίου 2015 απέστειλε και αναλυτικό υπόμνημα στην ΕΕΑ σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην ΠΑΕ ΑΕΚ, ισχυριζόμενη ότι «ο κ. Δ. Μελισσανίδης, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει εμφανής άμεση μετοχική σχέση με την ομάδα, φέρεται συνεχώς και αδιαλείπτως ως ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, ασκώντας την πραγματική διοίκησή της». 

Η επιτροπή δέχθηκε ότι ο «Τίγρης» βοήθησε «κατά τρόπο αποφασιστικό και εξίσου αποτελεσματικό» να επιστρέψει η ομάδα στη Σούπερ Λίγκα.

Η απόφαση της ΕΕΑ

Στις 28 Ιουλίου 2015 η ΕΕΑ δικαίωσε τον Ολυμπιακό, καθώς με ψήφους 4-3 έκρινε ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι «εν τοις πράγμασι διοικητής» της ΑΕΚ. Η ποινή που επέβαλε στην ΠΑΕ ήταν να την αφήσει έξω από το κουπόνι του στοιχήματος – παραμένει ακόμη και σήμερα, αφού στα κουπόνια του ΟΠΑΠ δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιχνίδια του «δικέφαλου».

Στο σκεπτικό της σχετικής απόφασης αναφέρεται ότι «…στο άρθρο 2 της 37336/2008 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Πολιτισμού “περί εγκρίσεως του Κανονισμού οργάνωσης λειτουργίας και διεξαγωγής των παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης της ΟΠΑΠ-ΑΕ”, ορίζεται ότι βασικός μέτοχος, ιδιοκτήτης, διοικητής, διευθυντής, διαχειριστής, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, μέλος διαχειριστικού οργάνου, συμμετέχουσας ομάδας, απαγορεύεται να έχει ταυτόχρονα οποιαδήποτε από τις πιο πάνω ιδιότητες στην ΟΠΑΠ ΑΕ. 

Η απαγόρευση αυτή ισχύει επίσης για τους συζύγους και συγγενείς μέχρι και β΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας όσων έχουν τις πιο πάνω ιδιότητες. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αποδείχθηκε, στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ συμμετέχει από το 2013 ο κ. Γ. Μελισσανίδης, γιος του κ. Δ. Μελισσανίδη. Με βάση όλα τα ανωτέρω, δεν είναι επιτρεπτό αγώνες της ομάδας της ΠΑΕ ΑΕΚ να συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο του στοιχήματος, όσο θα υφίστανται και θα συμπίπτουν οι πιο πάνω ιδιότητες».

Μέχρις εσχάτων

Η ΠΑΕ ΑΕΚ και ο Δ. Μελισσανίδης έχασαν την προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (η υπόθεση εκδικάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2015) και προφανώς ο Ολυμπιακός, πατώντας σε αυτή την απόφαση, επανήλθε με νέα καταγγελία.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αντιπαλότητα Μαρινάκη – Μελισσανίδη θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων, αφού σε ό,τι αφορά τις προσωπικές σχέσεις τους η λέξη ανακωχή δεν υπάρχει. Κι αυτό παρότι οι δύο πανίσχυροι παράγοντες ήταν φίλοι πριν επιστρέψει ο «Τίγρης» στη διαλυμένη ΑΕΚ. Η επάνοδός του στα δρώμενα του ποδοσφαίρου σημειώθηκε σε μια εποχή που στην ΕΠΟ λειτουργούσε ένα σύστημα το οποίο ευνοούσε τον Ολυμπιακό.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ από τα πέτρινα χρόνια της στη Γ΄ Εθνική είχε ως κυρίαρχο (μη αγωνιστικό) στόχο του το ξήλωμα της διοίκησης στην ομοσπονδία και έτσι βρέθηκε απέναντι στον Μαρινάκη, για τον οποίο εκφράστηκε αρκετές φορές δημοσίως με βαρύτατους χαρακτηρισμούς…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter