Η στιγμή που το «InSight» προσεδαφίζεται στον Άρη (Video)

Η στιγμή που το «InSight» προσεδαφίζεται στον Άρη (Video)

Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, παρά το ότι έχουν προηγηθεί άλλες επτά προσεδαφίσεις. Αυτή τη φορά όμως είναι εξοπλισμένο για να ερευνήσει το έδαφος και το υπέδαφος του πλανήτη. Μετά από ένα ταξίδι επτά μηνών το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσεδαφίστηκε προχθές στον ‘Αρη, έχοντας διασχίσει με επιτυχία την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

Οι φωτογραφίες από τον κόκκινο πλανήτη δεν είναι πολλές μέχρι στιγμής, αλλά σε βίντεο της Nasa φαίνεται η προσομοίωση της προσεδάφισης.

Η αντίστροφη μέτρηση σε μέτρα από την επιφάνεια του Άρη ακούγεται στο βίντεο με την αγωνία των εργαζομένων της NASA να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» και η χαρά φάνηκε στα πρόσωπά τους, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα.

Σκοπός του InSight είναι να μελετήσει το εσωτερικό του και τους σεισμούς του Άρη.

Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του ‘Αρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

Βίντεο προσομοίωσης από τη στιγμή της προσεδάφισης

Προσομοίωση της στιγμής που ανοίγει τα ηλιακά πάνελ

Η χρήση των πάνελ ήταν ένα από μία από τις πιο κρίσιμες λειτουργίες για το InSight, το οποίο βασίζεται στις ακτίνες του Ήλιου για την καθημερινή φόρτιση των μπαταριών του και για την θέρμανση των εργαλείων του στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον κόκκινο πλανήτη.

Τα πάνελ παρέχουν 600 έως 700 βατ ανά ημέρα σε περίπτωση καλοκαιρίας, που αντιστοιχεί στην ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργία ενός οικιακού μπλέντερ. Σε περίπτωση που τα κάτοπτρα καλυφθούν από σκόνη θα μπορούν να συγκεντρώσουν 200 έως 300 βατ.

Το όχημα έχει ήδη στείλει δύο φωτογραφίες από το πεδίο στο οποίο προσεδαφίστηκε, γνωστό ως Elysium Planitia. Τις επόμενες ημέρες θα αναπτυχθούν τα επιστημονικά όργανα, αν και θα μεσολαβήσουν δύο έως τρεις μήνες έως ότου τα εργαλεία του InSight τεθούν σε πλήρη λειτουργία κι αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην Γη.

Ακολουθεί ανάλυση όλης της διαδικασίας προσεδάφισης στον Άρη:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter