Η στοχοποίηση της… ανεπιθύμητης EPPO

Η στοχοποίηση της… ανεπιθύμητης EPPO

«Αν δεν ξεκωλώσουν τώρα την Παπανδρέου από εκεί, έχουμε θέμα». Το αποκαλυπτικό απόσπασμα είναι από συνομιλία μεταξύ του «Φραπέ», κατά κόσμον Γιώργου Ξυλούρη, και προϊσταμένης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη τον Οκτώβριο του 2024.

Στη συνομιλία γίνεται σαφές ότι η «οργάνωση» έχει μπει στη δίνη του κυκλώνα και ο «κολλητός» του Λευτέρη Αυγενάκη έπειτα από συνεννόηση που είχε με τα υψηλά κλιμάκια (σ.σ.: Μάκη Βορίδη) δείχνει ως απειλή την Ευρωπαία εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου. Και το χειρότερο όλων είναι ότι στην επίμαχη συνομιλία αναφέρεται πως για το ζήτημα της «απειλής» υπήρξε συνομιλία μεταξύ του Μ. Βορίδη και του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, στην οποία υπονοείται πως θα «διευθετηθεί» το θέμα.

Η εξέλιξη της υπόθεσης βέβαια ανέτρεψε κατά πολύ τους σχεδιασμούς των εμπλεκομένων, καθώς η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν κατέστη δυνατό να ανακοπεί. Τουναντίον, διείσδυσε εις βάθος στο «κόλπο» των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων.

Η συνομιλία αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη κουβέντα μεταξύ δύο εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά προστίθεται σε μια σειρά φανερά επιθετικών δηλώσεων που κατά καιρούς έχουν γίνει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από υπουργούς της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, από έτερους πολιτικούς παράγοντες της χώρας σε περιστάσεις που το «σύστημα» ελέγχεται για διαφθορά, ακόμη και από τον ίδιο τον Αρειο Πάγο.

Μπλόκο στην έρευνα

Στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκης Εισαγγελιας γίνεται ειδική μνεία στον τρόπο που το άρθ. 86 (περί ευθύνης υπουργών) «μπλοκάρει» την έρευνα καθώς συμπεραίνει ότι: «Η ειδική διαδικασία που θεσπίζεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας επηρεάζει στην πράξη και τη δυνατότητα της EPPO να διερευνά και να ασκεί δίωξη για αδικήματα που εμπίπτουν στην ουσιαστική της αρμοδιότητα και διαπράττονται από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Ελλάδας». Οταν δε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βρέθηκε στο κατώφλι του ΟΠΕΚΕΠΕ, έγινε ξεκάθαρο με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτη από τον τότε «οικοδεσπότη» του οργανισμού, πρώην δικαστικό Νίκο Σαλάτα.

Σε εκείνο το σημείο η EPPO είχε καταγγείλει μέσω ανακοίνωσής της «έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας» στη συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων για τη διερεύνηση «φερόμενου οργανωμένου σχεδίου απάτης που σχετίζεται με γεωργικά κονδύλια και διαφθορά με εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ». Οπως έγινε γνωστό στην πορεία, ο Ν. Σαλάτας «συνεργάστηκε» μόνο όταν προειδοποιήθηκε πως θα κινηθούν ένδικα μέσα. Στην απάντησή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «να κατονομάσει ποιοι υπάλληλοι του Οργανισμού και με ποιον τρόπο δεν συνεργάστηκαν ή παρακώλυσαν το έργο της Αστυνομίας, άλλως να ανασκευάσει», διαφορετικά ο «τελευταίος» πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ απειλούσε με μηνύσεις τους… Ευρωπαίους εισαγγελείς!

Η αμαρτωλή σύμβαση

Παρακώλυση στην εις βάθος έρευνα της πολύ σοβαρής υπόθεσης της σύμβασης 717, που αφορούσε τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση του ελληνικού σιδηροδρόμου, εξαιτίας του νόμου – τροχοπέδη περί ευθύνης υπουργών, είχε καταγγείλει και σε συνέντευξή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι. Αναφερόμενη στον περίφημο νόμο που δένει τα χέρια των εισαγγελέων, είχε πει πως «δυστυχώς η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».

Οι δηλώσεις της αυτές προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων από στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης. Ο καθένας με τον τρόπο του υπερασπίστηκε την «ανεξαρτησία» της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο Αδ. Γεωργιάδης σε δήλωσή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για «παρέμβαση» της Ευρωπαίας εισαγγελέα στην ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή έκρινε αρνητικά το άρθ. 86 περί ευθύνης υπουργών: «Θέλω να ξεκαθαρίσω» είχε πει «ότι θεωρώ την επέμβασή της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει… ».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είχε αναφέρει ότι «το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν έχει καμία σχέση με τα Τέμπη, μπορούμε να συνεννοηθούμε λίγο γι’ αυτό; Καμία σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών, έχει να κάνει με μια σύμβαση 717». Βέβαια ο υπουργός ξέχασε πως, αν είχε υλοποιηθεί η εν λόγω σύμβαση, δεν θα είχαμε φτάσει να θρηνούμε σήμερα 57 συνανθρώπους μας…

Αιχμές και από τον Αρειο Πάγο

Σε μια «ιστορική» στιγμή του ο Αρειος Πάγος, αντιδρώντας στις δηλώσεις της Ευρωπαίας εισαγγελέα σχετικά με τα εμπόδιο που θέτει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών σε ό,τι αφορά την έρευνα για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη, εξέδωσε ανακοίνωση με αιχμή κατά της Λ. Κοβέσι. Την ανακοίνωση υπέγραφε ο εκπρόσωπος Τύπου Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, αντεισαγγελέας Αρειου Πάγου, ο οποίος είχε θεωρήσει σωστό να υπενθυμίσει στη Λ. Κοβέσι μέχρι πού φτάνουν οι αρμοδιότητές της.

«Η καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» υπογράμμιζε ο Παν. Λυμπερόπουλος.

Με την παραπάνω επικοινωνιακή «αντίδραση» απέναντι στην Ευρωπαία εισαγγελέα στρατεύτηκε με ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς. Στην επίμαχη ανάρτησή του ανέφερε μάλιστα πως «η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της (…). Θα της συνιστούσα, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη».

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνομιλίες «καίνε» τον Καχριμάνη – «Μην ανησυχείτε, θα σας κάνω εγώ τη δουλειά»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Κακλαμάνης παραδέχθηκε ότι δεν πήγε ολόκληρη η δικογραφία στη Βουλή, απαντώντας στον Χαρίτση

ΟΠΕΚΕΠΕ: Βαριά αδικήματα Μυλωνάκη για το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων

Περιμένοντας να φυτρώσουν οι μακαρονιές στα Ζωνιανά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα εικονικά αιγοπρόβατα έφτασαν… στην Κίνα – Τι γράφουν διεθνή ΜΜΕ για το σκάνδαλο

Euractiv: Η εισαγγελέας της ΕΕ Λάουρα Κοβέσι στοιχειώνει το σάπιο σύστημα της Ελλάδας

Documento Newsletter