Η σχάση και η τήξη

Η σχάση και η τήξη

Ενόψει των ευρωεκλογών, της πρώτης μεγάλης δοκιμασίας στη μετά Τσίπρα εποχή, το κυρίαρχο μήνυμα που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγής από ποτέ». Το μήνυμα δεν είναι όσο απλό φαίνεται καθώς έχει πολλές προεκτάσεις και διαβάζεται πολυεπίπεδα.

Αρχικά σημαίνει ότι μέχρι τώρα το κόμμα δεν ήταν συμπαγές ή τουλάχιστον όχι όσο είναι τώρα. Αυταπόδεικτο είναι –για το προσφάτως συμπαγές κόμμα– ότι οι «τασικοί» εσωτερικοί εχθροί, με πρόσχημα την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία, οδήγησαν το κόμμα στην εξαΰλωση και έδιωξαν τον Αλέξη από την προεδρία, ενώ αποχωρώντας οι ίδιοι από το κόμμα προηγουμένως είχαν φροντίσει να κλέψουν και τις έδρες του.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο Παύλος Πολάκης σε πρόσφατη ανάρτησή του με τίτλο «ΟΛΑ εξηγούνται», κάποιοι (χωρίς να τους κατονομάσει) ήταν (όπως υπονοεί) σε διατεταγμένη υπηρεσία, επιτελώντας όχι απλώς δολοφονίες χαρακτήρα (όπως το έχει υποστεί εκατοντάδες φορές και ο ίδιος) αλλά στήνοντας νέες δίκες της Μόσχας. Και όχι μόνο δεν βρέθηκε κανείς να διαφοροποιηθεί από την παραληρηματική του ανάρτηση, αλλά αντίθετα ο πρόεδρος Κασσελάκης δήλωσε πρόσφατα με ένταση και έμφαση «έχω ψυχή Πολάκη»!

Στη συνέχεια εξυπακούεται ότι αφού η διάσπαση (σχάση) του κομματικού πυρήνα επέρχεται από συγκροτημένα ιδεολογικά ρεύματα, από συντεταγμένες πολιτικές ομάδες και από θεσμοθετημένες τάσεις σε ατέρμονες συζητήσεις πολυάριθμων, πολυεπίπεδων και ενδιάμεσων –μεταξύ ηγεσίας και βάσης– οργάνων, η πολιτική ενότητα (τήξη) που δημιουργεί το ομογάλακτο και συμπαγές κόμμα απαιτεί την αδιαμεσολάβητη σχέση του αρχηγού με τον λαό.

Οι εκφωνήσεις του προέδρου δεν είναι πλέον εισηγητικές προς τα όργανα και δεν χρειάζονται την αποδοχή κανενός από αυτά, εξόν από την ίδια τη βάση όταν, εφόσον και με όποιον τρόπο αποφασίσει να τη ρωτά ο πρόεδρος. Αδιαμεσολάβητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου ήθους άσκησης της πολιτικής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όταν μάθαμε από τον Στέφανο Κασσελάκη ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα εμπλέκεται σε περιπέτειες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο», διευκρινίζοντας –προς αποφυγή παρεξηγήσεων– ότι αυτό δεν ισχύει για το ΝΑΤΟ, το οποίο προσδιόρισε ως «ιερή αμυντική συμμαχία».

Η τοποθέτηση Κασσελάκη για «holy ΝΑΤΟ» αποτελεί το νέο δόγμα και τη νέα θέση του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζομαι, γιατί δεν ακούστηκε κιχ από το «κονκλάβιο» του προέδρου, κάποιοι εκ των οποίων έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην Αριστερά, στο πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ, στη μεγέθυνσή του και την κυβερνητική του θητεία δίπλα στον Αλ. Τσίπρα.

Στο νέο συμπαγές του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει και ο τρόπος που ο πρόεδρός του βλέπει τον Αλ. Τσίπρα: ιερό τοτέμ, μουσειακό είδος και μνημείο του εαυτού του και, όπως δήλωσε… (έτσι) τον αγαπάει.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter