Η συμφωνία για το Brexit στις Συμπληγάδες του Βρετανικού Κοινοβουλίου

Η συμφωνία για το Brexit στις Συμπληγάδες του Βρετανικού Κοινοβουλίου

Οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

Το «αγκάθι» των συμμάχων των Τόρις

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit επειδή η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της βρετανικής επαρχίας.

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι, κατά την άποψή μας, επωφελείς για την οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της ένωσης», ανέφερε το κόμμα, προειδοποιώντας ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο είναι μόλις το πρώτο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας.

«Η ψηφοφορία του Σαββάτου στο κοινοβούλιο για τις προτάσεις θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την έγκριση οποιουδήποτε Νομοσχεδίου Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων», προσέθεσε.

Κόρμπιν: Πρόκειται για χειρότερη συμφωνία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είναι καλή για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια «μοναδική λύση» για τη Βόρεια Ιρλανδία που σέβεται τη μοναδική ιστορία και γεωγραφία της περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των Βρετανών.

«Είναι καλή για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όχι σκληρό σύνορο. Η οικονομία σε όλη τη νήσο και μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί», έγραψε ο Λίο Βαράντκαρ σε ανάρτησή του στοTwitter.

Η Γερμανία θα εξετάσει στενά τη νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές εργάστηκαν από κοινού υπεύθυνα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας στις Βρυξέλλες για μια #BrexitDeal», ανέφερε ο Μάας στο Twitter. «Θα εξετάσουμε επισταμένα το κείμενο που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Δίκαιη και ισορροπημένη η συμφωνία

Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit. δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Στην επιστολή που παραθέτει στο tweet του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,και αποστέλλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρεται ότι: «Οι διαπραγματευτές έφτασαν σε συμφωνία στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου 2019. Και οι δύο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε επίσης την θετική του κρίση για αυτά τα έγγραφα σε εμένα σήμερα».

«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης αποδείχτηκε δύσκολη στη Βρετανία. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου» γράφει ο Γιούνκερ στην αρχή της επιστολής.

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει πως αν και η ΕΕ είναι λυπημένη από την αποχώρηση της Βρετανίας εντούτοις «το χέρι θα πρέπει να είναι πάντα απλωμένο καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει συνεταίρος – κλειδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο μέλλον».

Τζόνσον: Σπουδαία η συμφωνία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι Βρετανία και ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο.

«Έχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία, που φέρει και πάλι πίσω τον έλεγχο», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε ανάρτηση στο Twitter,  όπου μιλάει για σπουδαία συμφωνία.

Άνοδος της στερλίνας

Μετά την ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter