Η συμμετοχή φασιστών τινάζει στον αέρα τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Τορίνο

Η συμμετοχή φασιστών τινάζει στον αέρα τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Τορίνο

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που προβλέπεται να ανοίξει τις πύλες της από τις 9 έως τις 13 Μαΐου στο Τορίνο, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συμμετοχή σε αυτήν με περίπτερο του εκδοτικού οίκου Altaforte, ο οποίος πρόσκειται στην ανοιχτά φασιστική οργάνωση CasaPound και στον κατάλογό του περιλαμβάνει δεκάδες βιβλία που υμνούν το Γ’ Ράιχ, την Ιταλία του Ντούτσε και τη νεοφασιστική τρομοκρατία της δεκαετίας του ’70, αλλά και μια αυτοβιογραφία του ιταλού αντιπροέδρου και ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι (Chiara Giannini, Io sono Matteo Salvini: Intervista allo specchio).

Όλα άρχισαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο, με μια ανάρτηση του συγγραφέα και σύμβουλου της έκθεσης Christian Raimo, ο οποίος κατήγγειλε την αφύπνιση του φασισμού στη σύγχρονη Ιταλία, επικεντρώνοντας στη παρουσία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου στην έκθεση. Ο Ράιμο τόνιζε ότι πάντοτε στην έκθεση συνυπήρχαν ακροδεξιοί και ακροαριστεροί εκδοτικοί οίκοι, «σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και το εθνοτικό και φυλετικό μίσος δεν αποτελεί “προνόμιο” μιας ομάδας περιθωριακών, αλλά κυκλοφορεί καθημερινά ελεύθερα στην τηλεόραση και τον δημόσιο διάλογο».

Μολονότι ο συγγραφέας ξεκαθάριζε ότι μιλάει προσωπικά και δεν επιδιώκει να υποδείξει σε κανέναν τι στάση πρέπει να τηρήσει, οι αντιδράσεις δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Από τη μια, οι ακροδεξιοί υποστηρικτές του Σαλβίνι θέλησαν να εμφανιστούν σαν θύματα «κομμουνιστικής λογοκρισίας», από την άλλη όμως αρκετοί δημιουργοί, ο ένας μετά τον άλλο, αποφάσισαν να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Έκθεση, προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τη συμμετοχή των νοσταλγών του Μουσολίνι.

Την αρχή έκανε η κολεκτίβα συγγραφέων που δημοσιεύει με το ψευδώνυμο Wu Ming, για να ακολουθήσει ο ιστορικός Carlo Ginzburg, που επρόκειτο να παρουσιάσει εκεί το τελευταίο του βιβλίο Nondimanco. Machiavelli, Pascal, κάνοντας λόγο για μια απόφαση που αποτελεί «πολιτική επιλογή». Ανάλογη στάση έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν η δημοσιογράφος Francesca Mannocchi, ειδική σε θέματα μετανάστευσης και ο δημιουργός κόμικς Zerocalcare. Τέλος, η πρόεδρος της ένωσης αντιστασιακών ANPI (Associazione Nazionale Partigiani d’Italia), Carla Nespolo, που επρόκειτο να παρουσιάσει ένα βιβλίο στο Τορίνο, ακύρωσε και αυτή τη συμμετοχή της, θεωρώντας απαράδεκτη την συμμετοχή του εκδοτικού οίκου Altaforte, ο οποίος «μέσα από τις εκδόσεις του δυσφημεί συστηματικά την αντιφασιστική αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο»

Του Σπύρου Κακουριώτη – oanagnostis

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter