Η Συρία θέτει όρους για την έρευνα της επίθεσης με χημικά

Η Συρία θέτει όρους για την έρευνα της επίθεσης με χημικά

Η συριακή κυβέρνηση έθεσε σήμερα όρους για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στην Ιντλίμπ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, λέγοντας ότι δεν πρέπει να «πολιτικοποιηθεί» και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Δαμασκό και όχι από την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ δήλωσε πως η εμπειρία που έχει η Συρία από τις διεθνείς έρευνες στο παρελθόν δεν είναι ενθαρρυντική. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το θέμα αυτό μόνο όταν οι ανησυχίες της αντιμετωπιστούν, είπε.

Ο Μουάλεμ επανέλαβε επίσης τη σθεναρή άρνηση της κυβέρνησης ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Τρίτης στη Χαν Σεϊχούν, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, μια περιοχή η οποία ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από οργανώσεις ανταρτών και βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ «πέρασε την κόκκινη γραμμή» και είπε πως η στάση του απέναντι στη Συρία και στον Άσαντ έχει αλλάξει, δεν έδωσε οποιαδήποτε ένδειξη για το πώς θα απαντήσει.

Ο Μουάλεμ δεν απάντησε ευθέως σε ερωτήσεις για τα σχόλια του Τραμπ, αναγνώρισε όμως τη «βαρύτητα» των πρόσφατων δηλώσεων των ΗΠΑ και είπε πως τα σχόλια των ΗΠΑ μπορεί να ήταν ένας τρόπος να ασκηθεί διπλωματική πίεση στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μουάλεμ, που μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, είπε πως οι ρώσοι σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης προώθησαν ιδέες για τον σχηματισμό μιας «μη πολιτικοποιημένης επιτροπής έρευνας».

«Δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί, πρέπει να ξεκινά από τη Δαμασκό και όχι από την Τουρκία. Έχουμε πολλές ερωτήσεις για αυτό το θέμα. Όταν είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι ερωτήσεις θα αντιμετωπιστούν με πειστικές απαντήσεις, θα δώσουμε την απάντησή μας», είπε.

Δυτικές χώρες κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση ότι πραγματοποίησε επίθεση με χημικά όπλα την Τρίτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 70 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 20 παιδιά. Η Ρωσία υποστήριξε πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από διαρροή αερίου από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών, η οποία επλήγη από συριακή αεροπορική επιδρομή.

Ο Μουάλεμ είπε πως η συριακή αεροπορική επιδρομή έπληξε μια αποθήκη χημικών όπλων του Μετώπου Νόσρα. Το Μέτωπο Νόσρα είναι μια τζιχαντιστική οργάνωση που συμμετέχει τώρα στον συνασπισμό που αποκαλείται Ταχρίρ αλ-Σαμ. Είπε πως το Μέτωπο Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος αποθηκεύουν χημικά όπλα σε αστικές περιοχές στη Συρία.

Οι αντάρτες αρνήθηκαν ότι υπήρχαν στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή που είχε ως στόχο η αεροπορική επιδρομή της Τρίτης.

Ο Μουάλεμ είπε ακόμη ότι η πρώτη συριακή αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στις 11:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), περίπου πέντε ώρες αφότου ένας παρατηρητής αεροπορικών επιδρομών στη Χαν Σεϊχούν ανέφερε πως ένα συριακό πολεμικό αεροσκάφος έριξε τουλάχιστον τέσσερις βόμβες εκεί, περιλαμβανομένης και μίας που απελευθέρωσε ένα σύννεφο λευκού καπνού.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά πως ο συριακός αραβικός στρατός δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτού του είδους τα όπλα εναντίον του λαού μας και εναντίον των παιδιών μας, ούτε καν εναντίον των τρομοκρατών που σκοτώνουν τον λαό μας», τόνισε ο Μουάλεμ.

Ο Μουάλεμ είπε επίσης ότι βλέπει να υπάρχει βάση για ενδεχόμενη «συνεννόηση» με τις κουρδικές οργανώσεις που έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών στη βόρεια Συρία, όπου πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Είπε πως οι Κούρδοι θέλουν να παραμείνουν τμήμα της Συρίας. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια συνεννόηση μαζί τους μετά την ολοκλήρωση της μάχης κατά της τρομοκρατίας», είπε.

Ο επικεφαλής της κυριότερης πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, της YPG, άφησε να εννοηθεί τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμος να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με τη συριακή κυβέρνηση αφού εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Κούρδων. Τα κυριότερα κόμματα των Κούρδων της Συρίας λένε πως θέλουν να διατηρήσουν μια μορφή τοπικής αυτονομίας σε μια ενδεχόμενη διευθέτηση της συριακής διένεξης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter