Η Σύρος με αέρα κινηματογραφικό

Η Σύρος με αέρα κινηματογραφικό

Το 7ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά στις 16 Ιουλίου από την καρδιά του νησιού, τη νεοκλασική Ερµούπολη, για να απλώσει τις δραστηριότητές του τις επόµενες ηµέρες και σε άλλες τοποθεσίες.

Η «Ναυσικά» της Ανιές Βαρντά, ο θρυλικός µάγος της αφροφουτουριστικής τζαζ Sun Ra, το «Βαµπίρ» του Καρλ Ντράγερ συντροφιά µε τις µουσικές της Ελα Ορλίνς, ο Γιώργος Ξυλούρης µαζί µε τον Jem Cohen και τον DJ Rupture είναι µόνο µερικές από τις δυνατές στιγµές του φεστιβάλ.

«Τα εφτά χρόνια που υπάρχει αυτή η διοργάνωση πάντοτε περνάει µέσα από µια κεντρική θεµατική και από πολλά διαφορετικά κινηµατογραφικά είδη. Η βασική ιδέα είναι συχνά παιχνιδιάρικη και καλοκαιρινή, καθώς υπάρχει το πνεύµα της διασκέδασης µέσα από το σινεµά και τη µουσική. Φέτος κεντρικό θέµα είναι η “Υπερέκθεση”, σαν να είναι η πρώτη πράξη του σινεµά όταν το φως βγαίνει µέσα από τον φακό. Εποµένως, αρκετές από τις ταινίες που προβάλλονται εξερευνούν αυτήν τη διαδικασία, αλλά παράλληλα ψηλαφούν και περιβαλλοντικά ζητήµατα και θέµατα που σχετίζονται µε τα ανθρώπινα δικαιώµατα» αναφέρει στο Documento o συνδιοργανωτής Τζέικοµπ Μο. Την ίδια στιγµή το φεστιβάλ στρέφει το βλέµµα του σε κοινωνικά θέµατα που έχουν αναδυθεί στον δηµόσιο λόγο και έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα το προηγούµενο διάστηµα.

Η διεπιστηµονική ερευνητική κολεκτίβα του Πανεπιστηµίου Goldsmiths του Λονδίνου Forensic Architecture (Εγκληµατολογική Αρχιτεκτονική) αναλύει τρεις πολύκροτες υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωµάτων που συνέβησαν στην Ελλάδα και την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Την Πέµπτη 18 Ιουλίου στον χειµερινό κινηµατογράφο Παλλάς της Ερµούπολης θα παρουσιάσει µέσα από ένα εκτενές βίντεο τα ευρήµατα της εν εξελίξει έρευνας πάνω στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και στοιχεία για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου, όπου ανατέµνεται ο ρόλος που διαδραµάτισε ένας άντρας άγνωστων στοιχείων. Στην έρευνα «Sea Watch εναντίον Ακτοφυλακής Λιβύης» συνενώνονται οι σκηνές µιας συµπλοκής κατά τη διάρκεια µιας αποστολής διάσωσης µεταναστών σε κατάσταση κινδύνου σε διεθνή ύδατα.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του ο θεσµός φιλοξενεί την ιδιαίτερη ενότητα µε θέµα «Αιχµαλωτίζοντας τη φύση», η οποία αποτελείται από δύο ξεχωριστά αφιερώµατα ταινιών µικρού µήκους («Απόδραση από το τοπίο» και «Ιδιωµατική όραση») καθώς και µια ανοιχτή συζήτηση µε τη σκηνοθέτιδα Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ για τη σχέση του ανθρώπου µε το περιβάλλον.

INFΟ

16-21/7, αναλυτικά το πρόγραμμα στο syrosfilmfestival.org

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter