Η ταινία της εβδομάδας: Ad Astra (***)

Η ταινία της εβδομάδας: Ad Astra (***)

Με το ρόλο του αστροναύτη Μακ Μπράιντ στο φιλμ «Ad Astra» του Τζέιμς Γκρέι, ο Μπραντ Πιτ βλέπει ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να κατακτήσει το πρώτο του όσκαρ ερμηνείας.

Ο αστροναύτης Ρόι Μακ Μπράιντ ταξιδεύει στα πέρατα του ηλιακού συστήματος για να βρει τον χαμένο πατέρα του και να διαλευκάνει ένα μυστήριο που απειλεί την επιβίωση του πλανήτη. Το ταξίδι του θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και τη θέση μας στο σύμπαν.

Σε μια προσπάθεια να συνδυάσει την τεχνογνωσία των προηγούμενων ταινιών επιστημονικής φαντασίας με το καλλιτεχνικό πρίσμα των δημιουργών που χρησιμοποίησαν το sci-fi (Ταρκόφσκι, Κιούμπρικ) προκειμένου να μιλήσουν για τον άνθρωπο, ο Τζέιμς Γκρέι («Μικρή Οδησσός», «Δύο έρωτες», «Κάποτε στη Νέα Υόρκη») επιχειρεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατάκτηση του διαστήματος. Το διάστημα ως όριο της ανθρώπινης γνώσης αλλά και το διάστημα ως μέσο για την εμβάθυνση στα πιο σκοτεινά μέρη του ασυνείδητου. Η ταινία στο διπλό ταμπλό που παίζει τα βγάζει περίφημα έχοντας ως μπροστάρη έναν μπαρουτοκαπνισμένο Μπραντ Πιτ. 

Ο σταρ με την φόρα από το ταραντινικό «Κάποτε στο Χόλιγουντ» όπου υποδύθηκε ένα «φάντασμα» βγαλμένο από αλλοτινές εποχές, εδώ κάνει άλμα προς τα εμπρός και φτάνει στο μέλλον, πλάθοντας άλλη μια άρτια ερμηνεία. Μάλιστα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το φιλμ είναι χτισμένο πάνω του αφού ο Γκρέι στη φωτογένεια του πρωταγωνιστή του βρίσκει τα πιο θετικά στοιχεία του ανθρώπινου είδους: καλοσύνη, γενναιότητα, αυταπάρνηση. 

Ο χαρακτήρας του Πιτ σκιάζεται από ένα βαρύ και ανοιχτό ακόμη πένθος και σε κάθε βήμα που πραγματοποιεί προς το άγνωστο με πρόσχημα την σωτηρία του πλανήτη, εκείνος εξακολουθεί να αναζητά τον πατέρα. Υπαρξισμός, μελαγχολία, φιλοσοφική περιπλάνηση σε άγνωστα κι ακατοίκητα μέρη, διαστημική αγωνία με λυρικούς όρους. Ο Γκρέι δεν είναι σίγουρα τυχαίος και αν μη τι άλλο το νέο πόνημα του έχει πολλά να πει για κάποιες βέβαιες αλήθειες που εδώ μπαίνουν με σταθερό χέρι στο μικροσκόπιο. Όλη η αλήθεια του φιλμ αφορά στην κατανόηση ενός κόσμου. Όχι μόνο του άγνωστου αλλά κυρίως του δικού μας.

Επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2019 (124)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκρέι

Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Τόμι Λι Τζόουνς, Ρουθ Νέγκα, Λιβ Τάιλερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter