Η ταινία της εβδομάδας: Alien – Covenant (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: Alien – Covenant (Trailer)

Η επιστροφή του Ρίντλεϊ Σκοτ στην πηγή του «Άλιεν» γίνεται με έμφαση στον τρόμο αλλά και αλλαγή πλεύσης όσον αφορά το ιδεολογικό πυρήνα του φιλμ που βρίσκεται πιο κοντά στη φιλοσοφία του «Blade Runner».

To επανδρωμένο αποικιακό διαστημόπλοιο «Covenant», με φορτίο 2000 εποίκων και προορισμό συμβατό στις γήινες συνθήκες απομακρυσμένο πλανήτη, λαμβάνει σήμα από άγνωστο πηγή. Η προέλευση της πηγής του σήματος εντοπίζεται σε αχαρτογράφητο πλανήτη. Παρά τις επιφυλάξεις και κάποιες αντιρρήσεις από μέλη του πληρώματος, ο κυβερνήτης του «Covenant» αποφασίζει να ερευνήσουν τον πλανήτη και όλες οι αρχικές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα παραδεισένιο τόπο στο οποίο μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι. Μέχρι τη στιγμή που τα δύο πρώτα μέλη της αποστολής πεθαίνουν ανεξήγητα και με φρικτό τρόπο…

Μετά από τον πολυφορτωμένο συμβολικά και μπερδεμένο ιδεολογικά «Προμηθέα», ο Ρίντλεϊ Σκοτ αποσαφηνίζει τα πράγματα, βάζοντας τάξη στο χάος και επιστρέφει στην πηγή του… κακού (τα κλεισίματα του ματιά στο πρώτο «Αλιεν» του 1979 είναι περισσότερα του ενός) με ένα καθαρόαιμο sci-fi θρίλερ, γεμάτο από ατόφιο τρόμο και σκηνές αγωνίες που γραπώνουν το θεατή από τα μούτρα «χαρίζοντας» του μοναδικά ρίγη ανατριχίλας. 

Το «Covenant» δεν είναι όμως απλώς η συνέχεια του «Προμηθέα» ή άλλο ένα τρόπαιο του Σκοτ στην πλούσια φιλμογραφία του. Είναι η αγωνιώδης προσπάθεια του να ρίξει τα περιορισμένα και ερμητικά κλειστά τείχη στη μυθολογία του τρόμου, για να διατυπώσει τη νέα του φιλοσοφική θεώρηση. Αφήνοντας στην άκρη τη σχέση μητέρας και παιδιού όπως χτίστηκε στα πρώτα 4 φιλμ, ενισχύει τη ματιά του πάνω στην έννοια της προμηθεϊκής δημιουργίας, της αναζήτησης του Θεού και κυρίως τη σχέση δημιουργού και δημιουργήματος. 

Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι ένα κι ένα: η κλειστοφοβική φωτογραφία που κόβει την ανάσα, τα προχωρημένα ψηφιακά εφέ (το νέο τέρας κολλάει μια χαρά στην παράδοση του… είδους), η καταλυτική παρουσία του διπλού Φασμπέντερ στο ρόλο της παλιάς και πιο βελτιωμένης ρέπλικας – θαυμάσιοι διάλογοι περί ανάξιου δημιουργού και ανώτερου δημιουργήματος του- που θυμίζουν το Ρούτγκερ Χάουερ στην άλλη εμβληματική ταινία του Σκοτ, το «Blade runner», μια σεναριακή ανατροπή που φέρνει στο νου την αλά Φίντσερ μυσταγωγική γοητεία του τρίτου «Άλιεν» και φυσικά την ανάδειξη της νέας Ρίπλεϊ στο πρόσωπο της περισσότερο ανθρώπινης αλλά καθ’όλα ικανής Κάθριν Γουότερστον.        

Alien: Covenant (***)

Τρόμου επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2017 (122)

Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ 

Παίζουν: Κάθριν Γουότερστον, Μάικλ Φασμπέντερ, Νούμι Ραπάς, Ντάνι ΜακΜπράιντ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter