Η ταινία της εβδομάδας: Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει (If Beale Street Could Talk) (****)

Η ταινία της εβδομάδας: Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει (If Beale Street Could Talk) (****)

Χάρλεμ, αρχές της δεκαετίας του ’70. Η Τις και ο Φόνι είναι πολύ ερωτευμένοι. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν ο Φόνι κατηγορείται άδικα για ένα βιασμό που δεν έχει διαπράξει και μπαίνει στη φυλακή με την απειλή πολυετούς κάθειρξης. Η Τις ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και αγωνίζεται με τη βοήθεια της οικογένειας της για να αποδείξει την αθωότητα του.

Ύστερα από τον κινηματογραφικό θρίαμβο (Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και σεναρίου για το «Moonlight») ο Μπάρι Τζένκινς υπογράφει ακόμη ένα εξαιρετικό φιλμ (ίσως και ανώτερο του «Moonlight») με έντονη πολιτική και ερωτική επίγευση που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του κορυφαίου διανοητή Τζέιμς Μπόλντγουιν που αφιέρωσε σχεδόν όλη τη ζωή του (1924- 1987) στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο βιβλίο μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη αφού είχε προηγηθεί το 1998 ο γάλλος Ρομπέρ Γκεντιγκιάν σκηνοθέτης του «Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο», με το «À la place du coeur» που δεν είδαμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. 

Στην τρίτη μόλις ταινία του ο Τζένκινς πιστοποιεί τη μεγάλη του αξία ως κινηματογραφιστής βάζοντας δίπλα στο ερωτικό δέσιμο του ζευγαριού το κατάλληλο πολιτικό σχόλιο για μια εποχή που σημαδεύεται από το ρατσισμό και τις προκαταλήψεις και φυσικά έχει διαχρονική σημασία. Μια όχι και τόσο ασυνήθιστη ερωτική ιστορία στα χέρια του αφροαμερικανού σκηνοθέτη μετουσιώνεται σε ένα τολμηρό και αφηγηματικά πρωτότυπο κινηματογραφικό ποίημα. 

Ο ήχος των ντραμς που ακούγεται διακριτικά πίσω από κρίσιμες σκηνές, το ονειρικό στοιχείο του έρωτα που οδηγεί την ιστορία σε κινηματογραφικά αχαρτογράφητα ύδατα, η κομψή και ντελικάτη σκηνοθεσία με τα εξαίσια γκρο πλαν, οι πολλαπλές ερμηνείες ενός έργου που ξεκινάει από την ωδή στη δύναμη της πραγματικής αγάπης και μετατρέπεται σε κραυγή διαμαρτυρίας, το ρεαλιστικό αποτύπωμα του Χάρλεμ των 70ς, οι στιβαρές ερμηνείες -ξεχωρίζει η υποψήφια για όσκαρ Ρετζίνα Κινγκ- είναι μερικές μόνο από τις αρετές της «Μπιλ Στριτ». 

Ο ιδιαίτερος τίτλος του έργου προέρχεται από το θρυλικό κακόφημο δρόμο της Νέας Ορλεάνης (που εδώ έχει σαφέστατα αλληγορικό χαρακτήρα) όπου γεννήθηκαν μερικοί κορυφαίοι τζαζίστες και μαζί τους το κληροδότημα αντίστασης στο σκοταδισμό και τη βία της βαθιάς συντηρητικής Αμερικής.

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2018 (117)

Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζένκινς 

Πρωταγωνιστούν: Κίκι Λέιν, Στεφάν Τζέιμσ, Κόλμαν Ντομίνγκο, Τεγιονά Πάρις, Ρετζίνα Κινγκ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter