Η ταινία της εβδομάδας: Ένα κάποιο τέλος (The Sense of an Ending)

Η ταινία της εβδομάδας: Ένα κάποιο τέλος (The Sense of an Ending)

Κοινωνική βρετανικής παραγωγής 2017 (108) Σκηνοθεσία: Ρίτες Μπάτρα Πρωταγωνιστούν: Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Χάριετ Γουόλτερ, Μισέλ Ντόκερι, Έμιλι Μόρτιμερ Μπίλι Χάουλ, Τζο Αλγουιν, Φρέγια Μέιβορ, Μάθιου Γκουντ, Σαρλότ Ράμπλινγκ

(***)

Ο Τόνι Γουέμπστερ ζει μια απομονωμένη, ήρεμη ζωή ώσπου η είδηση για την ύπαρξη μιας ασυνήθιστης διαθήκης, τον «επιστρέφει» στο παρελθόν και τον αναγκάζει να αναλογιστεί για ορισμένα νεανικά λάθη του. Το βασικότερο όλων σχετίζεται με τον πρώτο και επώδυνο έρωτα του για την μυστηριώδη Βερόνικα.

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο) η λιτή και χαμηλόφωνη ταινία του ινδού Ρίτες Μπάτρα μιλάει κατευθείαν στην καρδιά. Είναι δύσκολο να αντισταθείς στη γοητεία ενός δεξιοτεχνικά φτιαγμένου φιλμ που πίσω από το ράθυμη φινέτσα και τον κυνικό βηματισμό του κρύβει ένα μεγαλείο ψυχής που μπορεί να συγκριθεί με τα έργα του Καμί, του Φρις, του Μπάνβιλ. Ο σκηνοθέτης Ρίτες Μπάτρα που προ 4ετίας είχε κατασκευάσει το ιδιότυπο θαυμάσιο ρομάντζο «Lunchbox», χωρίζει το φιλμ σε δύο μέρη, ακολουθεί τη λογική του μυθιστορήματος και βάζει το παρελθόν του ήρωα να τον στοιχειώνει. Η πλάνη της μνήμης δεν πρόκειται απλώς για ένα αθώο παιχνίδι που παίζει ο χρόνος με το μυαλό του Τόνι. Είναι η υποψία που θα τον οδηγήσει σε ριζική ανατροπή της βεβαιότητας μιας ζωής και η αναγκαστική αμφισβήτηση όλων όσων γνωρίζει. Τα μυστικά του έργου αργούν να αποκαλυφθούν και ακολουθούν τη λογική ενός ψυχολογικού θρίλερ. Η δομή του μυθιστορήματος είναι αφιλόξενη για κινηματογραφική μεταφορά αλλά χάρη στις εξαίσιες ερμηνείες – ειδικά ο Τζιμ Μπρόαντμπεντ είναι συγκινητικός- τη σκηνοθετική διαύγεια που δίνει απρόσμενη τροπή στο δρόμο προς την αυτογνωσία και την επείγουσα ανάγκη να αναμετρηθούμε με τις φοβίες και τα λάθη του παρελθόντος στο χρόνο που απομένει («όσο λίγος χρόνος σου απομένει να ζήσεις, τόσο λογότερο διατεθειμένος είσαι να τον σπαταλάς» ακούγεται σε κάποια σκηνή) κάνουν το φιλμ όχι απλώς μιας ευπρεπέστατη διασκευή του μυθιστορήματος του Μπαρνς αλλά το ιδανικό συμπλήρωμα του.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter