Η ταινία της εβδομάδας: Η Πτώση Της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας*** (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: Η Πτώση Της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας*** (Trailer)

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για την «Επέλαση των Βαρβάρων» Ντενί Αρκάν γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί μια πανέξυπνη ταινία με επίκεντρο την κυριαρχία των χρημάτων σε μία κοινωνία, όπου όλες οι άλλες αξίες παραγκωνίζονται. 

Μετά από την «Παρακμή της Αμερικανικής αυτοκρατορίας» από το μακρινό 1987 σειρά τώρα έχει η πτώση της δια χειρός Ντενί Αρκάν. Ο ήρωας του φιλμ είναι ο 35χρονος Πιερ-Πολ. Ένας ντελιβεράς με διδακτορικό στην Φιλοσοφία, σχεδόν ανύπαρκτη προσωπική ζωή (η ταινία ξεκινά σε ένα diner του Μόντρεαλ όπου η περιστασιακή φίλη του τον χωρίζει μην αντέχοντας άλλο τον πεσιμισμό του) και περιφρόνηση για τα υλικά αγαθά. Πάνω από όλα όμως ο Πιερ-Πολ που είναι εθελοντής σε κοινωνική υπηρεσία φροντίδας αστέγων μισεί το χρήμα και τον καπιταλισμό. Ώσπου ένα τυχαίο συμβάν (μια ληστεία που στραβώνει) του φέρνει στα πόδια του δύο μεγάλους σάκους τίγκα στο καναδέζικο δολάριο.

Στη δεκαετία του ’80 ο καναδός Ντενί Αρκάν είχε επιχειρήσει να περιγράψει με καυστικά προφητικό τρόπο την «Παρακμή της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας» που αφορούσε κυρίως στο τέλος των διαπροσωπικών σχέσεων. Ο χρόνος μάλλον δικαιώνει τον 78χρονο δημιουργό που επιστρέφει στην προβληματική εκείνου του έργου για να δώσει μια νέα άποψη γύρω από το τέλος της ευμάρειας στην δυτική κοινωνία. Ο διαβρωτικός χαρακτήρας του χρήματος γίνεται το μέσο της ιστορίας του φιλμ (ένας συνδυασμός αστυνομικής περιπέτειας, αισθηματικής κομεντί και κοινωνικής σάτιρας) που φέρνει τον καναδό γείτονα σε θέση θεωρού της κορύφωσης του βορειοαμερικανικού δράματος. 

Σε φουλ φόρμα ο Ντενί δίνει στον ήρωα του τα προτερήματα και μειονεκτήματα ενός χαρισματικού νέου που πάντως δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο του, αποδεικνύοντας στην πράξη γιατί «είναι μάλλον κατάρα να είναι κάποιος ευφυής» ενώ οι αναφορές στον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι, τον Χέμινγουέι και τον Βιτγκενστάιν θα σας φτιάξουν το κέφι. Για τον Ντενί όμως και η βλακεία είναι επίσης καταραμένη («63 εκατομμύρια ηλίθιοι ψήφισαν τον Τραμπ») και μοιραία οδηγεί στην πτώση. Όμως αφήνει το κακό να νικήσει αφού πιστεύει ακράδαντα στην αξία της καλοσύνης. Επιλέγει λοιπόν να μην αφήσει απροστάτευτους τους ήρωες του (ο Πιερ-Πολ θα ερωτευτεί ένα κολ γκερλ ενώ θα ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού στο ξέπλυμα χρήματος) και φροντίζει η τύχη να τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα παρότι ο αστυνομικός κλοιός στενεύει δίπλα τους. 

Τι κι αν κάποιες σκηνές έχουν μια δόση υπερβολής; Η feelgood διάθεση, το σενάριο που έχει να πει πολλά (η απλότητα της ερωτικής ιστορίας θα σας σαγηνεύσει) και κυρίως η διαφώτιση γύρω από τους μηχανισμούς και τις διαδρομές του βρώμικου χρήματος σε παγκόσμιους οικονομικούς παραδείσους, αποδεικνύει στην πράξη ότι η σοσιαλιστική σχεδόν στην ουσία της τούτη ταινία είναι πολλά παραπάνω από ένα απλώς συμπαθητικό φιλμάκι. 

Η Πτώση Της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας (The Fall Of The American Empire) (***)

Κοινωνική περιπέτεια καναδικής παραγωγής 2018 (127)

Σκηνοθεσία: Ντενί Αρκάν 

Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντρ Λαντρί, Μαξίμ Ρόι, Ερίκ Μπρινό, Μαριπιέρ Μορέν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter