Η ταινία της εβδομάδας: Ma (***)

Η ταινία της εβδομάδας: Ma (***)

Σε ένα προάστιο του Οχάιο ζει η μοναχική Σου Αν που εργάζεται ως βοηθός κτηνιάτρου. Όταν μια παρέα εφήβων της ζητάει να αγοράσει αλκοόλ για λογαριασμό τους συμφωνεί, ενώ ταυτόχρονα βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει παρέα μαζί τους προσφέροντας τους το υπόγειο του σπιτιού της για να κάνουν τα πάρτι τους ώστε να είναι ασφαλή και να μη χρειαστεί να οδηγήσουν στην επιστροφή υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Όμως πρέπει να σέβονται κάποιους κανόνες που τους βάζει: να μένει πάντα ένας από αυτούς νηφάλιος, να μην ανεβαίνουν στο σπίτι της και να μη βρίζουν. Και πάνω από όλα να την αποκαλούν «Ma». Κάποια στιγμή όμως οι νέοι βαριούνται τα «πάρτι της Ma» και αποφασίζουν να ξεκόψουν. Ας πρόσεχαν.

Ο Τέιτ Τέιλορ του «Help» (εδώ κέρδισε το μοναδικό όσκαρ της η θαυμάσια Σπένεσερ) δεν είχε σκοπό να φτιάξει άλλο ένα θρίλερ για μαζική κατανάλωση. Η φορτισμένη από δηκτικούς κοινωνικοπολιτικούς συμβολισμούς και εύστοχες ψυχαναλυτικές αναφορές «Ma» δεν είναι μια απλή περίπτωση. 

Μέσα από την έντονη, ζεστή, τρομακτική μα και τόσο ανθρώπινη ματιά της αφροαμερικανίδας ηρωίδας ξετυλίγεται το δράμα μιας γυναίκας που έχει ζήσει από μικρή ηλικία τον εκφοβισμό, τον χλευασμό και την ταπείνωση. Το περιστατικό του σχολείου με την φάρσα των συμμαθητών της δεν είναι μόνο μια ανοιχτή πληγή που δεν λέει να κλείσει με το πέρασμα του χρόνου αλλά, το κυριότερο, το αρχικό κομμάτι ενός παζλ το οποίο σχηματίζει το αποτρόπαιο πρόσωπο της ρατσιστικής, λευκής και γεμάτη από βαθιές ανισότητες Αμερικής. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκδίκηση της Σου Αν δεν είναι προσχεδιασμένη, όπως επίσης τυχαία δεν είναι η κατάσταση στο σπίτι και το καλά φυλαγμένο μυστικό της. 

Η αμφισημία στην ερμηνεία της θαυμάσιας Σπένσερ και η αναλυτική σύνθεση του καλογραμμένου σεναρίου οδηγούν προς την κατεύθυνση ενός νέου «Τρέξε» και το πλαίσιο μιας ευρύτερης αλληγορίας όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά σε τομείς όπου η φιλία, η αποδοχή, η δημοφιλία και το ερωτικό παιχνίδι μέσω του Διαδικτύου γίνεται ένας ανεξέλεγκτος αχταρμάς με οδυνηρές συνέπειες.

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2019 (104)

Σκηνοθεσία: Τέιτ Τέιλορ Πρωταγωνιστούν: Οκτάβια Σπένσερ, Τζούλιετ Λιούις, Ντάιανα Σίλβερς, Λουκ Έβανς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter