Η ταινία της εβδομάδας: Μαζί ή τίποτα (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: Μαζί ή τίποτα (Trailer)

Από το πουθενά, η ζωή της Κάτια καταρρέει όταν ο κουρδικής καταγωγής σύζυγός της, Νούρι και ο μικρός τους γιος, Ρόκο, σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση.

 Με τη βοήθεια φίλων και συγγενών, η Κάτια προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Όμως, η αναζήτηση των ενόχων και η διαλεύκανση των κινήτρων πίσω από τη δίχως νόημα τραγωδία περιπλέκει το πένθος και κρατά ανοιχτές τις πληγές της.

Το χωρισμένο σε τρία μέρη συγκινητικό, θαρραλέο αλλά και διορατικό φιλμ του Φατίχ Ακίν («Μαζί, Ποτέ», «Η Άκρη του Ουρανού», «Soul kitchen», «Ο Ήχος της Πόλης») αποδεικνύει πως σοφά έπραξε ο τουρκογερμανός σκηνοθέτης και άφησε πίσω του αποτυχημένα πειράματα τύπου «Μαχαιριάς» – η προηγούμενη ταινία του γύρω από τη σφαγή των Αρμενίων- που απαιτούν ιστορική γνώση και σκηνοθετική ακρίβεια. Εδώ, στο αγαπημένο του Αμβούργο, ο Ακίν, αφηγείται δεξιοτεχνικά μια ιστορία απώλειας και εκδίκησης που ξεχώρισε στο φεστιβάλ Καννών κι ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα, κερδίζοντας τελικά το βραβείο ερμηνείας για την καθηλωτική ερμηνεία της Ντάιαν Κρούγκερ η οποία δίνει αληθινό ρεσιτάλ. 

Εμπνευσμένος από μια σειρά δολοφονιών που είχε δράστες νεοναζί και θύματα οκτώ Τούρκους, έναν έλληνα και μια γερμανίδα αστυνομικό και κατάληξη μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στην ιστορία της Γερμανίας, ο Ακίν διατυπώνει μια αιχμηρή πολιτική θέση που θίγει κρίσιμα διαχρονικά διλήμματα χωρίς εύκολες απαντήσεις. Στον κεντρικό άξονα του σεναρίου τοποθετείται ένα επίκαιρο θέμα (η άνοδος των νεοναζί και της άκρας δεξιάς στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης με αναφορές και στη Χρυσή Αυγή καθώς ο άνθρωπος κλειδί του φιλμ είναι ένας Έλληνας χρυσαυγίτης ξενοδόχος που υποδύεται ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης), που συμπληρώνεται από τις αδυναμίες ενός ολόκληρου συστήματος να αποδώσει δικαιοσύνη και κυρίως την απαιτούμενη στάση του απλού πολίτη απέναντι σε όλα αυτά όταν η ώρα της ευθύνης και της κρίσης πλησιάζει. 

Ένα σκληρό υπαρξιακό δράμα που μετατρέπεται εύστοχα σε θρίλερ αυτοδικίας αλλά και ένας σκοτεινός και απαισιόδοξος στοχασμός πάνω στη ξενοφοβία και το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο παρότι ξεκινάει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο (αριστουργηματικό το πρώτο μέρος του φιλμ) χάνει μέρος της γοητείας του – και της δυναμικής του από τη στιγμή που η πλοκή μεταφέρεται από τη Γερμανία στην Ελλάδα – όταν η ιστορία οδηγείται προς την κορύφωση και το συζητήσιμο φινάλε. 

Μαζί ή τίποτα (In the fade) (***)

Δράμα γερμανογαλλικής συμπαραγωγής 2017 (106)

Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν

Πρωταγωνιστούν: Ντάιαν Κρούγκερ, Ντένις Μοσκίτο, Γιοχάνες Κρις, Ούλριχ Τουκούρ

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/02/22/5a8ec5d2cd3a1826c567bacb.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter