Η ταινία της εβδομάδας: Μια Αμερικάνικη Ληστεία (American Animals) (***) – Trailer

Η ταινία της εβδομάδας: Μια Αμερικάνικη Ληστεία (American Animals) (***) – Trailer

H αληθινή ιστορία μιας από τις πιο ριψοκίνδυνες, αλλά και θρασύτατες ληστείες στην ιστορία της Αμερικής που είχε ως δράστες 4 κολεγιόπαιδα από το Λέξινγκτον του Κεντάκι και στόχο κάποια σπάνια, πανάκριβα βιβλία από τη βιβλιοθήκη του τοπικού πανεπιστημίου.

Δυναμική, στυλιζαρισμένη, κεφάτη, δηκτική αλλά πάνω από όλα με αυτοπεποίθηση το heist movie του ταλαντούχου βρετανού Μπαρτ Λέιτον – είχε καταπλήξει πριν από λίγα χρόνια τα διεθνή φεστιβάλ με το ντοκιμαντέρ «Ο απατεώνας» – αφηγείται με σπαρταριστό τρόπο όχι τόσο τις λεπτομέρειες από την προετοιμασία της ληστείας αλλά τις ανήσυχες, εύθραυστες και επισφαλείς σχέσεις μιας χούφτας αγοριών που επιδιώκουν να πιάσουν την καλή. 

Σκοπός τους όμως δεν είναι ο εύκολος πλουτισμός (οι περισσότεροι της παρέας δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα) αλλά ο τρόπος για να αποφύγουν την κοινοτυπία και τη μιζέρια της ζωής των ενηλίκων. Το βασικό σεναριακό μοτίβο του φιλμ κινείται γύρω από αυτό το σχήμα (η ορμή της νιότης κόντρα στο συμβιβασμό των μεγάλων φαίνεται ακόμη κι από τις μεταμφιέσεις των δραστών οι οποίοι καταλήγουν να «ντυθούν και να βαφούν σαν γέροι ώστε να περνούν απαρατήρητοι») και το εκμεταλλεύεται με απαράμιλλη δεξιοτεχνία και επαγγελματική δεινότητα ο Λέιτον, που σπάει τη ροή της πλοκής του με αποσπάσματα από τους πραγματικούς δράστες που σχολιάζουν τις λεπτομέρειες της ληστείας, έχοντας μερικές φορές ακόμη και διαφορετικές απόψεις πάνω στα γεγονότα.

Στόχος του σκηνοθέτη είναι να καταγράψει με την κάμερα του τα όρια μιας ανθρωπολογικής μελέτης, να ανιχνεύσει τα κίνητρα και τα ένστικτα μιας ομάδας μορφωμένων και ευκατάστατων νεαρών που φλερτάρει με τη παρανομία, να καταδείξει το κοινωνικό πρόσωπο μιας γενιάς που βρίσκεται μετέωρη μεταξύ κενού και φαντασίας. Πριν και πάνω από όλα όμως θέλει να κατασκευάσει μια στέρεη, πρωτότυπη και ψυχαγωγική ταινία. Χάρη στην απλότητα της γραφής και τη κομψή σκηνοθεσία του τα καταφέρνει μια χαρά.

Περιπέτεια αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2018 (116)

Σκηνοθεσία: Μπαρτ Λέιτον Πρωταγωνιστούν: Εβαν Πίτερς, Αν Ντάουντ, Μπάρι Κέογκαν, Μπλέικ Τζένερ, Ούντο Κίερ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter