Η ταινία της εβδομάδας: “Μικροί κύριοι” (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: “Μικροί κύριοι” (Trailer)

O νεοϋορκέζος σκηνοθέτης Άιρα Σακς με τους «Μικρούς κυρίους» ανατέμνει τις γωνιές της μητρόπολης και το πώς επιδρούν στο μικρόκοσμο της οικογένειας.

Όταν ο παππούς του 13χρονου Τζέικ πεθαίνει, εκείνος μετακομίζει οικογενειακώς από το Μανχάταν στο Μπρούκλιν, στη γειτονιά που μεγάλωσε ο πατέρας του. Εκεί γίνεται κολλητός με το συνομήλικό του Τόνι αλλά η φιλία τους δοκιμάζεται όταν οι γονείς του Τζέικ που νοικιάζουν ένα μαγαζί στη μητέρα του Τόνι, απαιτούν υψηλότερο ενοίκιο… 

Στην τρυφερή νεοϋορκέζικη δραμεντί του ο δημιουργός του «Η αγάπη είναι παράξενη» Άιρα Σακς χρησιμοποιεί την εύθραυστη προεφηβική ηλικία για να θίξει μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα όπως η καλλιτεχνική ταυτότητα, το τίμημα της ελευθερίας και η έννοια της οικογένειας. Παρότι με μια πρώτη ματιά η ταινία δείχνει περιορισμένου ενδιαφέροντος, σταδιακά και όσο προχωράει η πλοκή, μάς τσιγκλάει ανοίγοντας την προβληματική της σε μια πολυσήμαντη κουβέντα γύρω από το χάσμα των γενεών και την αυθεντικότητα της έκφρασης τόσο στην κανονική ζωή όσο και στην τέχνη. Όλο το σενάριο κλείνει το μάτι σε αυτό ακριβώς το καίριο σημείο: τη σημειολογία της τέχνης και το σφιχτό εναγκαλισμό της με την πραγματική ζωή. 

Ο Τζέικ θέλει να γίνει ζωγράφος και ο Τόνι ηθοποιός (όπως είναι και ο πατέρας του Τζέικ που βγάζει όλη την… ευαισθησία του παίζοντας Τσέχοφ στο σανίδι) και οι γονείς τους τα ενθαρρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα λάθη όμως δεν αποφεύγονται καθώς και οι σκληρές αποκαλύψεις γύρω από τα πραγματικά κίνητρα του καθενός. Ο Σακς δεν θέλει να γίνει ούτε διδακτικός ούτε επικριτικός. Κατανοεί με ειλικρίνεια τις ανάγκες του κάθε μέλους της ιστορίας, αφουγκράζεται τις αγωνίες και δικαιολογεί πολλές από τις πράξεις του. Όμως η χαρμολύπη της γραφής του και το πικρό απόφθεγμα για την ζωή που αλλάζει (με τους αδυσώπητους οικονομικούς νόμους της σύγχρονης πραγματικότητας) οδηγεί τους νεαρούς ήρωες στο δρόμο προς την ενηλικίωση και το συμβιβασμό με μια προκαθορισμένη επαγγελματική καριέρα.   

Μικροί κύριοι (Little men) (***)

Κοινωνική αμερικανικής παραγωγής 2016 (85)

Σκηνοθεσία: Άιρα Σακς 

Παίζουν: Τίο Πάπλιτζ, Μάικλ Μπαρμπιέρι, Γκρεκ Κινίαρ, Τζένιφερ Ιλ, Άλφρεντ Μολίνα, Πολίνα Γκαρσία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter