Η ταινία της εβδομάδας: Ο Έκπτωτος (El reino/ Realm) (***)

Η ταινία της εβδομάδας: Ο Έκπτωτος (El reino/ Realm) (***)

Αιχμηρό, αγωνιώδες και επίκαιρο.Το ισπανικό φιλμ «Έκπτωτος» που κέρδισε 7 βραβεία Γκόγια (σκηνοθεσίας και ερμηνειών ανάμεσα τους) περιγράφει κάποιες πολύ οικείες καταστάσεις έχοντας ως κεντρικό χαρακτήρα τον πολιτικό Μανουέλ Λόπεζ Βιδάλ, ο οποίος βλέπει τη ζωή του του να καταστρέφεται όταν το όνομα του εμπλέκεται σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

Ο Σορογκόγιεν μας πρωτοσυστήθηκε πριν από δύο χρόνια με το θρίλερ «Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει», όπου μέσω της δράσης ενός σίριαλ κίλερ δινόταν ένας διεξοδικός στοχασμός πάνω στη βία και την θρησκευτική εμμονή. Ο ισπανός σκηνοθέτης στη νέα του ταινία καταπιάνεται με ένα άλλο θέμα (η πολιτική διαφθορά και η αλαζονεία της εξουσίας) αλλά το θρίλερ είναι και πάλι η χρήσιμη αφηγηματική οδός για να φτάσει στον στόχο του. 

Η κάμερα από την αρχή ως το τέλος κινείται νευρικά δίπλα στην φιγούρα του αεικίνητου πολιτικού που βλέπει το μέχρι πρότινος στέρεο, σταθερό και δίχως στεγανά κόσμο του να τρίζει επικίνδυνα. Οι τριγμοί φτάνουν και στην ατσαλάκωτη εικόνα του ντυμένου στην τρίχα πολιτικού. Στην εισαγωγική σκηνή του φιλμ βλέπουμε τον Μάνου, όπως τον αποκαλούν όλοι, να είναι η ψυχή ενός πλούσιου γεύματος με πολιτικούς φίλους-συνεργάτες, όπου αναδεικνύεται η αλαζονεία, το κακό γούστο αλλά και ο κυνισμός όλων των συνδαιτημόνων. 

Πολιτικός με οξυδέρκεια και ικανότητες ο Μάνου προορίζεται για υψηλές θέσεις στο κόμμα του (δεν κατονομάζεται) ώσπου ένα σκάνδαλο βάζει τέλος στις φιλοδοξίες του. Ο Σορογκόγιεν μέσω του στυγνού πρωταγωνιστή του («μην ανησυχείτε, σε 2 μήνες θα έχει ξεφουσκώσει η υπόθεση») φωτογραφίζει τους διεφθαρμένους πολιτικούς που χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να φοροδιαφεύγουν, να επηρεάζουν κρατικούς διαγωνισμούς, να κρύβουν τα βρώμικα λεφτά τους σε off shore εταιρείες ή στις ελβετικές τράπεζες. 

Ο σαρωτικός σκηνοθέτης συνεχίζει δείχνοντας μεθοδικά τη διαφθορά να φτάνει παντού : το κυβερνών κόμμα του Μάνου τον χρησιμοποιεί ως εξιλαστήριο θύμα, τάζοντας του ένα μέλλον πιο ήρεμο όταν περάσουν οι δύσκολες μέρες «αρκεί οι έρευνες να μην αγγίξουν την υπόθεση Persika», ένα προφανώς μεγάλο σκάνδαλο όπου οι εμπλεκόμενοι δείχνει είναι πολλοί περισσότεροι. Ο «Έκπτωτος» είναι ένα αγχωτικό πολιτικό θρίλερ που μετατρέπει δυναμικά μια ατομική ιστορία σε υπόθεση συλλογική με πολλές διαστάσεις- το τέλος των πολιτικών ιδεολογιών είναι μια από αυτές. 

Τα επιχειρήματα του σκηνοθέτη για την σήψη της σημερινής πολιτικής Ευρώπης είναι ακράδαντα. Όπως και η κραυγή του για την ανάγκη κάθαρσης. Μια κραυγή που ξεκινά από την Ιβηρική και φτάνει ως εδώ.

Πολιτικό θρίλερ ισπανικής παραγωγής 2018 (123)

Σκηνοθεσία: Ροδρίγο Σορογκόγιεν Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μόνικα Λόπεζ, Γιοσέπ Μαρία Που

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter