Η ταινία της εβδομάδας: Ο θάνατος του ιερού ελαφιού **** (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: Ο θάνατος του ιερού ελαφιού **** (Trailer)

Ο Στίβεν είναι ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός, παντρεμένος με την Άννα, μία καταξιωμένη οφθαλμίατρο. Είναι ευκατάστατοι και ζουν ευτυχισμένοι με τα δύο τους παιδιά, τη δεκατετράχρονη Κιμ και τον δωδεκάχρονο Μπομπ. 

O Στίβεν έχει αναπτύξει φιλική σχέση με τον Μάρτιν, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, ορφανό από πατέρα, το οποίο μοιάζει να έχει υπό την προστασία του. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν ο γιατρός συστήνει τον Μάρτιν στην οικογένεια του, αναστατώνοντας τον κόσμο τους, ενώ ο ίδιος καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια ασύλληπτη θυσία και τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα…

Η ταινία του Λάνθιμου σε σενάριο δικό του και του Ευθύμη Φιλίππου (το οποίο βραβεύτηκε ως το κορυφαίο μεταξύ των ταινιών που κονταροχτυπήθηκαν τον περασμένο Μάιο στις Κάνες για το Χρυσό Φοίνικα) είναι μια ευθεία αναφορά στην ευριπίδεια τραγωδία για τη θυσία της Ιφιγένειας και ταυτόχρονα μια σκληρή αλληγορία για τα θεμέλια της δυτικής κοινωνίας. Στην ψυχή του έργου που ξεκινά με μια σοκαριστική σκηνή εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς χωράνε όλα τα διαχρονικά πανάρχαια ερωτήματα γύρω από το νόημα της ύπαρξης στα οποία ο σύγχρονος άνθρωπος ακόμη δεν έχει βρει τις απαντήσεις τους. Μάλιστα όλη η προηγούμενη γνώση που έχει κατακτηθεί με αμέτρητες θυσίες και κόπο δείχνει στην περίπτωση του ήρωα να τείνει προς την… εξαφάνιση. Ο θεσμός της οικογένειας και το κυνήγι της επαγγελματικής επιτυχίας είναι εκτός από τις σταθερές αξίες του πετυχημένου καρδιοχειρουργού και οι δύο πυλώνες που στηρίζουν την προβληματική του φιλμ. Γύρω της οι Λάνθιμος και Φιλίππου αναπτύσσουν ιδέες και σύμβολα για το μοτίβο της εκδίκησης, τις σχέσεις εξουσίας – η γονική συμπεριφορά απέναντι στα δύο παιδιά – τον τρόμο για το άγνωστο και ανεξήγητο, τη γεφύρωμα μεταξύ ανθρώπου θείου, την έννοια της θυσίας, το σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης, που στόχο έχουν την αποδόμηση των πυλώνων αυτών. Και κυρίως το θέμα της ευθύνης. Προσωπικής και κοινωνικής. Η επιλογή του επαγγέλματος του ήρωα δεν είναι τυχαία: περικλείει όλη την κοσμοθεωρία του ανθρώπου που νομίζει ότι είναι θεός αλλά αρκεί μια κατάσταση εκτός ελέγχου του για να διαλυθεί μια δια παντός η βεβαιότητα της ζωής του. Η ταινία όσο ενοχλητική κι αν γίνεται κάποιες στιγμές (με τους εφιαλτικούς ήχους ή κάποιες νοσηρές καταστάσεις) δεν παύει να είναι ένα ατόφιο αριστούργημα που παντρεύει το κατάμαυρο, σαρδόνιο χιούμορ με ψήγματα μοναδικής ευαισθησίας και τεχνική που αρμόζει σε ένα καθαρόαιμο θρίλερ. Οι αναφορές σε κλασικούς δημιουργούς (Κιούμπρικ, Χάνεκε) δεν λείπουν αλλά όλη η μεταφορική δύναμη του φιλμ ανήκει 100% στον Λάνθιμο. 

Ο θάνατος του ιερού ελαφιού (The Killing of a Sacred Deer) (****)

Ψυχολογικό θρίλερ βρετανικής παραγωγής 2017 (121)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος 

Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν, Μπάρι Κέγκαν, Ράφι Κάσιντι, Σάνι Σούλζικ, Αλίσια Σίλβερστοουν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter