Η ταινία της εβδομάδας: Οι Νεκροί Δεν Πεθαίνουν (The Dead Don’t Die) (***) (Video)

Η ταινία της εβδομάδας: Οι Νεκροί Δεν Πεθαίνουν (The Dead Don’t Die) (***) (Video)

Μετά το «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» και τα βαμπίρ, ο Τζάρμους φλερτάρει και πάλι με το θρίλερ. Αυτή τη φορά το λόγο έχουν τα ζόμπι. 

Τα στόρι διαδραματίζεται στο ήσυχο Σέντερβιλ των κεντρικών ΗΠΑ. Εκεί που όλα δείχνουν μονότονα ήρεμα κάτι αρχίζει να αλλάζει: το φεγγάρι φέγγει πιο έντονα καθώς πλησιάζει απειλητικά τη Γη, οι ώρες της ημέρας μπερδεύονται με αυτές της νύχτας και τα ζώα συμπεριφέρονται παράξενα. Το τελευταίο κρούσμα; Κάποιοι τάφοι ανοίγονται και από μέσα τους βγαίνουν οι παλιοί κάτοικοι της πόλης.

Στην προηγούμενη συνάντηση του με το genre του τρόμου ο Τζάρμους έβαζε τον ήρωα του (ένα βαμπίρ 200 και βάλε ετών) να αποκαλεί τους κανονικούς ανθρώπους «ζόμπι». Ίσως από εκεί να του γεννήθηκε η ιδέα για να προβεί σε μια κοινωνικο-πολιτική αλληγορία για τη σύγχρονη Αμερική (κι όχι μόνο) που την παρουσιάζει σαν μια καθυστερημένη, σκοτεινή και κλειστή ήπειρο γεμάτη από νεκροζώντανους.


«Ζόμπι, τα απομεινάρια των υλιστών» λέει κάποια στιγμή ο κεντρικός αφηγητής και συμπληρώνει: «Ή μήπως ήταν πάντα έτσι;». Ταυτόχρονα η κάμερα εστιάζει στις ανεξέλεγκτες συμπεριφορές των νεκροζώντανων που πεινάνε όχι μόνο για ανθρώπινη σάρκα αλλά και για τάμπλετς, κινητά τηλέφωνα, καλωδιακή tv, ρούχα, καφέ (!), γυμναστήρια κ.ο.κ. Ο Τζάρμους είναι καυστικός όσο ποτέ άλλοτε για την άπληστη και παραδομένη στον άκρατο καταναλωτισμό δυτική κοινωνία. Δανειζόμενος στοιχεία από ένα είδος ξένος προς εκείνον -αν και δεν έκρυβε την αγάπη του για τα θρίλερ, το συγκεκριμένο είδος δεν ήταν στις προτεραιότητές του μέχρι σήμερα-, τα χρησιμοποιεί με αξιοθαύμαστη τεχνική και μεθοδικότητα, προκειμένου να κατασκευάζει ένα φιλμ που είναι στις βασικές αρχές του μια τυπική ταινία Τζάρμους από την ανάλαφρη αρχή μέχρι το μελαγχολικό τέλος της. Ανθρωποκεντρικός στοχασμός, πονηρό χιούμορ, σκανδαλιστικά έξυπνοι διάλογοι, απολαυστικοί χαρακτήρες, σινεφίλ αναφορές (Νοσφεράτου, Η νύχτα των ζωντανών νεκρών, Περπάτησα με ένα ζόμπι) και μια ωδή στην ποπ κουλτούρα (το «Star Wars» συναντά τον «Χάρι Πότερ») σε ένα ευφάνταστο σύνολο που αποθεώνει το τέλος του κόσμου με τον πιο cool τρόπο.

*Κωμωδία τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2019 (103)

*Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Μάρεϊ, Ανταμ Ντράιβερ, Κλόε Σεβινί, Τίλντα Σουίντον, Ντάνι Γκλόβερ, Στιβ Μπουσέμι, Τομ Γουέιτς, ίγκι Ποπ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter