Η ταινία της εβδομάδας: Οι Χήρες (Widows) (****) – Trailer

Η ταινία της εβδομάδας: Οι Χήρες (Widows) (****) – Trailer

Tρεις γυναίκες που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, παρά μόνο τα χρέη που τους άφησαν οι νεκροί σύζυγοί τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, μαζί με μια τέταρτη συνεργό αναγκάζονται να σχεδιάσουν την τέλεια κομπίνα για να ξεχρεώσουν και ταυτόχρονα να νιώσουν για πρώτη φορά ελεύθερες.

Αν υπάρχει τα τελευταία χρόνια μία και μόνο ταινία που συμπυκνώνει καλύτερα από κάθε άλλη τις θεματικές που αναπτύσσονται σήμερα γύρω από τις κοινωνικές αλλαγές που προκαλεί η ανάδειξη της Γυναίκας σε ισότιμο μέλος με τον άντρα, αυτή δεν είναι άλλη από τις «Χήρες». Τοποθετημένο στο σύγχρονο Σικάγο, μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης και φυλετικών αναταραχών, το νέο φιλμ του Στιβ Μακ Κουίν («12 χρόνια σκλάβος», «Shame», «Hunger») είναι ένα καλοστημένο, ατμοσφαιρικό και άκρως δραματικό heist movie, η πρωτοτυπία του οποίου έγκειται όχι μόνο στο φύλο των δραστών αλλά κυρίως στον αλληγορικό πολιτικό συμβολισμό του. 

Το παραδοσιακό και ανδροκρατούμενο μέχρι τώρα φιλμ κομπίνας εδώ χρησιμεύει όχι απλώς για ψυχαγωγικούς σκοπούς αλλά ως όχημα για να ξεδιπλωθεί ένας πολυεπίπεδος προβληματισμός γύρω από το ρατσισμό, τη γυναικεία χειραφέτηση, τον αέρα αλλαγής στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, τον εναγκαλισμό πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας κ.α. Χωρίς να απαρνιέται τους κώδικες του είδους ο βρετανός Μακ Κουίν σε συνεργασία με τη συγγραφέα Τζίλιαν Φλιν («Το κορίτσι που εξαφανίστηκε») αρπάζουν την κεντρική ιδέα της ομότιτλης τηλεοπτικής σειρά του 1983 και φτιάχνουν ένα δραματικό σενάριο που δένει σφιχτά τον κυνισμό της εποχής με το πλέγμα των εύθραυστων κοινωνικών σχέσεων. Πίσω από την βιτρίνα της ταινίας (οι δύο ληστείες στην αρχή και το τέλος του φιλμ) υπάρχει έντονη η αίσθηση της τραγωδίας, της αβεβαιότητας, του εφήμερου. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου ξεδιπλώνονται παράλληλα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από τα πορτρέτα των 4 γυναικών. Η επιτυχία του σχεδίου αυτού δεν εξαρτάται μόνο στην πρόβλεψη κάθε πιθανής αναποδιάς. Κυρίως κρέμεται από την αποφασιστικότητα των παγιδευμένων και απογοητευμένων γυναικών να αλλάξουν τη μοίρα τους. Έχοντας βιώσει στο πετσί τους τη βία, την αδικία, την οδύνη της απώλειας και την ασυγχώρητη προδοσία, ξέρουν ότι δεν έχουν πλέον να χάσουν τίποτα. Οι συνθήκες αυτή τη φορά τις ευνοούν. Η εποχή αυτή είναι η δική τους. 

Περιπέτεια αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2018 (129)

Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίν Πρωταγωνιστούν: Βαϊόλα Ντέιβις, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Σίνθια Ερίβο, Κόλιν Φάρελ, Τζάκι Γουίβερ, Ντάνιελ Καλούγια, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Λίαμ Νίσον

Δείτε το τρέιλερ 








Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter