Η ταινία της εβδομάδας: Οικονομίδης με μαύρο χιούμορ (Trailers)

Η ταινία της εβδομάδας: Οικονομίδης με μαύρο χιούμορ (Trailers)

Στην πέμπτη του ταινία ο Γιάννης Οικονομίδης («To Μικρό Ψάρι», «Μαχαιροβγάλτης», «Σπιρτόκουτο») αυτοσαρκάζεται μέχρι εσχάτων.

Γυρισμένη στη Λαμία η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» είναι μια γκανγκστερική μαύρη κωμωδία όπου το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα με αποτέλεσμα τα πτώματα να αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο. Δύο δυνατές ακόμη κινηματογραφικές προτάσεις είναι το αντιπολεμικό δράμα «Το βαμμένο πουλί», διασκευή του περίφημου μυθιστορήματος του Γέρζι Κοζίνσκι και το οικολογικό θρίλερ του Τοντ Χέινς «Σκοτεινά νερά», που βασίζεται σε αυθεντικά γεγονότα.

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς (****)

Δραματική ελληνικής παραγωγής 2020 (155)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, το ερωτικό πάθος ενός παράνομου ζευγαριού θα πυροδοτήσει μια σειρά από απρόβλεπτες καταστάσεις που θα έχουν αιματοβαμμένη κατάληξη.

Έξι χρόνια μετά από το «Μικρό ψάρι» ο Γιάννης Οικονομίδης καταπιάνεται με μια ακόμη ιστορία ασφυκτικής πίεσης και εκρηκτικών καταστάσεων όπου το πάθος και το έγκλημα συνυπάρχουν αν όχι αλληλοσυμπληρώνονται. Οι αντιήρωες της επαρχιακής διπλανής πόρτας δεν έχουν ξεκάθαρη ταυτότητα, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν, δεν φαντάζονται που ακριβώς θα τους οδηγήσουν οι επιλογές τους. Ουσιαστικά είναι σαν να μην σκέφτονται το αύριο. Απλώς ζουν για το σήμερα και το τώρα. Για την καύλα της στιγμής. Θύματα και θύτες ταυτόχρονα μιας κατάστασης ασφυξίας στην κλειστή επαρχιακή κοινωνία, το ζευγάρι των εραστών, θα προβεί σε μια σειρά μοιραίων λαθών που θα προκαλέσουν την εκδικητική μανία του κερατά συζύγου, του «Σκύλου» όπως τον ξέρει όλη η ντόπια πιάτσα. Το ιψενικό τρίγωνο θα ενισχυθεί από τα δεύτερα πρόσωπα που θα αναλάβουν βασικό ρόλο στην ίντριγκα. Οι μανάδες των δύο αντρών (δύο θαυμάσιες ερασιτέχνες ηθοποιοί) έχουν και την διορατικότητα εκτός από το τσαγανό – «Θες να τους φας; Mαζί σου» λέει η μάνα του «Σκύλου» στον κανακάρη της – για να οδηγήσουν την πλοκή σε απίθανες ιλαροτραγικές καταστάσεις. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η ειδοποιός διαφορά με τα προηγούμενα φιλμ του Οικονομίδη. Χωρίς ουσιαστικά να παρεκκλίνει ούτε εκατοστό από την πορεία της σκληρής αποδόμησης της νεοελληνικής πραγματικότητας – με όχημα όπως πάντα τη λεκτική και ψυχολογική βία- ο κύπριος σκηνοθέτης ενισχύει την σατυρική πλευρά της ιστορίας του με μια σειρά από απίθανες, σχεδόν σουρεαλιστικές καταστάσεις, όπου το μαύρο χιούμορ και οι δυναμικοί δευτεραγωνιστές μεταφέρουν την βιρτουοζιτέ του σκηνοθέτη σε άλλα επίπεδα που κάνουν την «Μπαλάντα» να μοιάζει με το πιο ώριμο και απολαυστικό έργο της μέχρι τώρα φιλμογραφίας του.

Σκοτεινά νερά (Dark Waters) (***)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2019 (126)

Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Ράφαλο, Αν Χαθαγουέι, Τιμ Ρόμπινς, Μπιλ Καμπ, Βίκτορ Γκάρμπετ, Μέιρ Γουίνινγχαμ, Μπιλ Πούλμαν

Ο Ρομπ, μεγαλοδικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, όταν δύο αγρότες τον ενημερώνουν ότι τοξικά απόβλητα στον τοπικό ποταμό προκαλούν την καταστροφή των γεωργικών εκτάσεων και τον θάνατο εκατοντάδων ζώων.

Παλιομοδίτικο αλλά δυναμικό οικολογικό θρίλερ που βασίζεται σε αυθεντικά γεγονότα τα οποία σχετίζονται με μια περιβόητη δικαστική υπόθεση που έφερε στο σκαμνί του ενόχου την πανίσχυρη αμερικανική οικογένεια DuPont. Ο Τοντ Χέινς («Carol») επιστρέφει στον περιβαλλοντικό εφιάλτη του «Safe» και πατάει στα στέρεα εδάφη των φιλμ καταγγελίας των 70ς, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Μαρκ Ράφαλο να πλάσει ένα από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του.

Το βαμμένο πουλί (The Painted Bird) (***)

Δραματική ευρωπαϊκής συμπαραγωγής 2019 (169)

Σκηνοθεσία: Βάκλαβ Μαρχούλ Πρωταγωνιστούν: Πετρ Κότλαρ, Νίνα Σούνεβιτς, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ούντο Κίερ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Γίτκα Τσαντσάροβα, Αλα Σακάλοβα, Μπάρι Πέπερ

Στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ένα εξάχρονο εβραιόπουλο προσπαθεί να επιβιώσει σε μια εποχή απύθμενης βίας και βαρβαρότητας.

Συγκλονιστική η ασπρόμαυρη ταινία του γεννημένου στην Πράγα του 1960 Βάκλαβ Μαρχούλ διασκευάζει το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιέρζι Κοζίνσκι και μας οδηγεί στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Υπέρμετρα σκληρή και με εικόνες ωμής βίας, η αντιπολεμική ταινία του Μαρχούλ αποτελεί μια συρραφή από συμβολικές σεκάνς που παραλληλίζουν το πάθη του μικρού ήρωα με εκείνα του Χριστού.

O Δρόμος της Επιστροφής (The Way Back) (**)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2020 (108)

Σκηνοθεσία: Γκάβιν Ο’Κόνορ Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Αλ Μάντριγκαλ, Μικαέλ Γουάτκινς, Τζανίνα Γκάβανκαρ, Λούκας Κέιτζ

Παλιός μπασκετμπολίστας που είχε όλα τα φόντα για να κάνει σπουδαία καριέρα στο άθλημα αλλά η ζωή του πήρε αναπάντεχη τροπή, αναλαμβάνει να προπονήσει την ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου του που βρίσκεται σε διαρκή πτώση.

Ο χαρακτήρας του Μπεν Άφλεκ δίνει όλο το καύσιμο σε τούτη την απλώς καλογυρισμένη περιπέτεια που συνδυάζει το υπαρξιακό δράμα με την αθλητική ένταση. Η μεταμόρφωση ενός underdog σε νικητή δίνεται με το πλέον προβλέψιμο τρόπο και τα αναμενόμενα κλισέ σε μια ταινία που πίσω από την αθλητική της περιβολή, κρύβει την έννοια της απολύτρωσης και τη σημασία της δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή.

Ο αόρατος άνθρωπος (The Invisible man) (-)

Τρόμου αυστραλοαμερικανικής συμπαραγωγής 2020 (96)

Παγιδευμένη σε μια βίαιη σχέση με έναν πλούσιο επιστήμονα, η Σεσίλια καταφέρνει να αποδράσει μέσα στη νύχτα και να εξαφανιστεί. Όταν όμως ο πρώην σύντροφος της αυτοκτονεί και της αφήνει ως κληρονομιά ένα μεγάλο μέρος της τεράστιας περιουσίας του, η Σεσίλια υποψιάζεται ότι πρόκειται για παγίδα.

Ριμέικ της κλασικής ταινίας τρόμου του Χ. Τζ. Γουέλς «Ο αόρατος άνθρωπος» με την υπογραφή του σεναριογράφου της σειράς ταινιών «Saw» και «Insidious» και την Ελίζαμπεθ Μος στο βασικό ρόλο. Οι διεθνείς κριτικές κάνουν λόγο για ένα έξυπνο και φρέσκο φιλμ που εκμοντερνίζει ιδανικά τον πρωτότυπο μύθο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter