Η ταινία της εβδομάδας: Ποια νομίζεις ότι είμαι *** (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: Ποια νομίζεις ότι είμαι *** (Trailer)

Ερωτικές επιθυμίες στο Facebook με έναμυθιστόρημα της Καμίλ Λοράν να εμπνέει διαδικτυακούς έρωτες και την Ζιλιέτ Μπινός σε φόρμα να φτιάχνει ένα εξαίσιο γυναικείο πορτρέτο. 

Η γαλλίδα σταρ υποδύεται την Κλερ, χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών και καθηγήτρια πανεπιστημίου, η οποία μόλις έχει χωρίσει από τον νεαρό εραστή της, Λουντό. Στο διαδίκτυο, όμως, έχει επινοήσει μία άλλη, πιο επιθυμητή περσόνα για να κατασκοπεύσει τον πρώην της: αυτή είναι η Κλάρα, μία όμορφη και ξέγνοιαστη 25άρα, που σύντομα θα γνωριστεί με τον φίλο και βοηθό του Λουντό, Aλεξ. Η επικοινωνία τους ξεκινά αθώα, γρήγορα όμως η έλξη τους είναι ακαταμάχητη και ο Aλεξ πιέζει την Κλερ να συναντηθούν από κοντά.

Η ταινία που έκανε επίσημη πρεμιέρα στο πρόσφατο φεστιβάλ του Βερολίνου είναι μια διεισδυτική ματιά γύρω από το θέμα της επινόησης ταυτοτήτων στα μέσα μαζικής δικτύωσης που ξεκινά με την όπισθεν αλλά σταδιακά ανεβάζει στροφές ανακτώντας το χαμένο έδαφος και στο τέλος καταφέρνει να κόψει το νήμα στην κούρσα των θετικών εντυπώσεων. Ο σκηνοθέτης Σαφί Νεμπού με αφορμή ένα μυθιστόρημα της Καμίλ Λοράν βάζει ύπουλα το θέμα της ηλικίας στην αρένα των διαπροσωπικών σχέσεων. Από τις πρώτες κιόλας σεκάνς η 55χρονη Κλερ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ετικέτες που κουβαλά η ηλικία της, οπότε η αλλαγή της ταυτότητας και η επινόηση του φανταστικού alter ego της (η 25χρονη Κλάρα) στο Facebook γίνεται σαν ένα αθώο ψεματάκι που αποτελεί κομμάτι ενός ανώδυνου παιχνιδιού. Η εξέλιξη όμως αυτού του παιχνιδιού θα έχει ολέθριες συνέπειες που της αφηγείται η ηρωίδα στην ψυχαναλύτρια της, θυμίζοντας σε πολλά εκφάνσεις του το ερωτικό γαϊτανάκι που συνέθεσε ο Λακλό στις «Επικίνδυνες σχέσεις» του με την ίδια ακριβώς ιλαροτραγωδία που σημάδεψε τις ζωές των εμπλεκόμενων προσώπων. Όπως και στο κλασικό έργο του Λακλό ο άνθρωπος των γραμμάτων μεταμορφώνεται σε ένα σύμβολο της δράσης, έτσι κι εδώ η πανεπιστημιακή Κλερ αδράττει την ευκαιρία για να γράψει ιστορία. Τη δική της ιστορία. Όπως χαρακτηριστικά λέει σε μια κομβική σκηνή «επιτέλους, τώρα ζω τη δική μου ζωή». Μπορεί τα ξένα δάνεια να την περιορίζουν αλλά το πάθος της για τη ζωή και τον έρωτα μπορούν να υπερνικήσουν κάθε εμπόδιο. Η Ζιλιέτ Μπινός μετά από πολύ καιρό βρίσκει επιτέλους ένα ρόλο που δεν την προσβάλει και της προσφέρει την ευκαιρία να δείξει και πάλι το ταλέντο της.  

Ποια νομίζεις ότι είμαι (Who You Think I Am/ Celle Que Vous Croyez) (***)

Αισθηματικό δράμα γαλλοβελγικής συμπαραγωγής 2019 (101)

Σκηνοθεσία: Σαφί Νεμπού 

Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Νικόλ Γκαρσιά, Φρανσουά Σιβίλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter