Η ταινία της εβδομάδας: Ready Player One (***)

Η ταινία της εβδομάδας: Ready Player One (***)

Το 2044 η Γη βρίσκεται ένα βήμα από το χάος με τις κλιματικές αλλαγές να χτυπούν κόκκινο, τις μεγαλουπόλεις να βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση (τεράστιες παραγκουπόλεις «φιλοξενούν» τα εκατομμύρια των νεόπτωχων πολιτών ) και τα φαινόμενα πολιτικής διαφθοράς και κρατικού ολοκληρωτισμού να οδηγούν τους ανθρώπους σε αδιέξοδο.

 Το μόνο πράγμα που δίνει πρόσκαιρη χαρά και ικανοποίηση είναι η εικονική πραγματικότητα. Το OASIS, ένα επεκτατικό εικονικό σύμπαν που δημιουργήθηκε από τον ευφυή και εκκεντρικό Τζέιμς Χάλιντεϊ είναι το πιο δημοφιλές σε ολόκληρο τον πλανήτη προσφέροντας μοναδικές «ρεαλιστικές» εμπειρίες στους χρήστες του. Oταν ο Χάλιντεϊ πεθαίνει, αφήνει την αμύθητη περιουσία του στο πρώτο άτομο που θα βρει τρία ψηφιακά κλειδιά κρυμμένα κάπου στο OASIS.

Ένα χορταστικό λούνα παρκ φαντασμαγορίας, θεάματος και αστείρευτης φαντασίας είναι το φουτουριστικό φιλμ που εμπνεύστηκε ο Σπίλμπεργκ από το μυθιστόρημα του Έρνεστ Κλάιν «Αν είσαι έτοιμος πάτα enter» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. Σε αυτό η νοσταλγία για τα 80ς (καταπληκτική η σεκάνς όπου ο ήρωας και η παρέα του βρίσκονται στο εικονικό σκηνικό της «Λάμψης») συναντά ένα γόνιμο προβληματισμό για το σημείο μηδέν της ανθρωπότητας και τα σενάρια της επόμενης μέρας. Επειδή όμως ο Σπίλμπεργκ είναι πάνω από όλα ο μεγάλος παραμυθάς του Χόλιγουντ, το πεσιμιστικό σχόλιο οπισθοχωρεί για να αφήσει ελεύθερο πεδίο σε ένα οργιαστικό σόου από αναγνωρίσιμα οπτικά γκάτζετς που συνδυάζουν την σινεφιλία (από «Κινγκ Κονγκ» και «Jurassic Park» μέχρι «Back to the future»), την ποπ κουλτούρα και τη μεγαλοπρέπεια ενός κόσμου δυστοπικού μεν συναρπαστικού δε. Το «R.P.O» όμως δεν είναι μια μονοδιάστατη κινηματογραφική εμπειρία. Ο προβληματισμός του σκηνοθέτη απλώνεται κυριολεκτικά και μεταφορικά είτε στις σκηνές των ηρώων που παλεύουν με τους εικονικούς αντιπάλους τους είτε στη θλιβερή υπενθύμιση της συναισθηματικής και πνευματικής τους ένδειας. Εκεί δηλαδή που κατασκευάζουν τα παραισθητικά και μεγαλοπρεπή avatar τους προκειμένου να καλύψουν την αβάσταχτη μοναξιά τους και να ζήσουν επιτέλους μια περιπέτεια αντάξια της «αξίας» τους. Το ξύπνημα από τον εφιάλτη θα έρθει φυσικά για τη γενιά που μεγάλωσε μέσα στα ουφάδικα των 80ς αλλά τουλάχιστον αυτό το παιχνίδι θα κατορθώσουν να το φτάσουν μέχρι την τελική πίστα. Κι αυτή είναι η πραγματική μαγκιά του 72χρονου πλέον σκηνοθέτη που αφήνει την πλούσια κληρονομιά του στις επόμενες γενιές προκαλώντας τους να τον ξεπεράσουν και να πατήσουν το enter όταν θα νιώσουν έτοιμοι. 

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής συμπαραγωγής 2018 (140)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Τάι Σέρινταν, Ολίβια Κουκ, Μπεν Μέντελσον, Τ.Τζ. Μίλερ, Σάιμον Πεγκ, Μαρκ Ράιλανς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter