Η ταινία της εβδομάδας: The party *** (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: The party *** (Trailer)

Η πολιτικός Τζάνετ μόλις ανέλαβε το υπουργείο Υγείας και για να το γιορτάσει καλεί στο λονδρέζικο σπίτι της λίγους και εκλεκτούς φίλους. Όμως στο τέλος της βραδιάς τίποτε δεν θα μαρτυρά την εορταστική διάθεση της αρχής.

Αφήνοντας στην άκρη τα πειραματικά στάδια της πρώιμης εποχής (το δυνατό ντεμπούτο της «Gold diggers» με την Τζούλι Κρίστι στα 1983 διαδέχτηκε μια σειρά από τηλεοπτικές δουλειές και ντοκιμαντέρ πριν υπογράψει το αριστούργημα της «Ορλάντο» με μια ανεπανάληπτη Τίλντα Σουίντον στον ερμαφρόδιτο πρωταγωνιστικό ρόλο) η βρετανίδα Σάλι Πότερ δεν είχε την ανάλογη συνέχεια που υπόσχονταν οι πρώτες της δημιουργίες. 

Την τελευταία δεκαετία γύρισε μόλις δύο ταινίες («Rage», «Ginger and Rose») που δεν είδαμε ποτέ στις αίθουσες μας αλλά η τρίτη και φαρμακερή, έφερε και πάλι την περίπτωση της στα καθ’ ημάς. Το πάρτι του τίτλου έχει διπλή έννοια. Από τη μια αναφέρεται στην εορταστική διάθεση της βραδιάς κι από την άλλη στο κυβερνών κόμμα των Εργατικών όπου ανήκει η Τζάνετ. Η Πότερ έχει επιλέξει να αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από τα 71 λεπτά που κρίνει ότι χρειάζονται για να δυναμιτιστεί ένα πάρτι σαν αυτό. Νευρωτικές συμπεριφορές που ταιριάζουν περισσότερο στο γουνταλενικό σύμπαν παρά στην φλεγματική βρετανική ιδιαιτερότητα, χαρακτήρες που προτάσσουν την πνευματική ανωτερότητα τους αλλά κρύβουν επιμελώς τα «θεματάκια» τους, απόπειρα να συνδυαστεί το πολιτικό φαίνεσθαι με το υπαρξιακό (ερωτικής κυρίως φύσης) είναι. Φυσικά όπως σε όλες σχεδόν τις δημιουργίες της Πότερ τη μερίδα του λέοντος έχουν οι γυναίκες. Δυναμικές, ετοιμόλογες, ανώτερες, προχωρημένες. Οι άντρες κινούνται σαν αναγκαία συμπληρώματά τους ή είναι απλώς διακοσμητικοί σε τούτη την ασπρόμαυρη κοινωνική κομεντί στην οποίο τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. 

Οι ερωτικές απιστίες, τα σχέδια εκδίκησης, ο ακτιβισμός, η πολιτική ορθότητα (το ζευγάρι των λεσβιών που ετοιμάζεται να τεκνοποιήσει αντιμετωπίζεται σαν δείγμα κομφορμισμού και συντηρητικοποίησης του πιο δυναμικού μέρους της κοινωνίας ), η πολιτική διάσταση της ζωής και η γκροτέσκα καθημερινότητα είναι μέρη μιας θεατρικής υφής «παράστασης» όπου ο κυνισμός κυριαρχεί. Είναι τα βασικά συστατικά που μπαίνουν στο μίξερ της Πότερ, η οποία εν μέσω δημοψηφίσματος στην Αγγλία- τα διάρκειας σχεδόν ενός μήνα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν την περίοδο που στη Νησί ψήφιζαν για την παραμονή τους ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση-, αναδεικνύει όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου με ιλαροτραγικές, ενίοτε ξεκαρδιστικές, αλλά κυρίως απολαυστικές σκηνές.  

The party *** 

Κοινωνική κομεντί βρετανικής παραγωγής 2017 (71’)

Σκηνοθεσία: Σάλι Πότερ

Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπολ, Μπρούνο Γκανζ, Πατρίσια Κλάρκσον, Τσέρι Τζόουνς, Εμιλι Μόρτιμερ, Κίλιαν Μέρφι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter