Η Ταινία της Εβδομάδας: The post – Απαγορευμένα μυστικά (The post) (***)

Η Ταινία της Εβδομάδας: The post – Απαγορευμένα μυστικά (The post) (***)

Πολιτικό θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2017 (115’)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Μέριλ Στριπ, Αλισον Μπρι, Σάρα Πόλσον, Κάρι Κουν, Ντέιβιντ Κρος, Μπρους Γκρίνγουντ, Τρέισι Λετς, Μπομπ Οντενκερκ

1971. Η προσπάθεια της πρώτης γυναίκας εκδότριας εφημερίδας, της Κέι Γκράχαμ που διοικεί την «Ουάσιγκτον Ποστ» και του διευθυντή σύνταξης Μπεν Μπράντλι, να αποκαλύψουν ένα τεράστιο σκάνδαλο γύρω από τον πόλεμο του Βιετνάμ, που έχει συνυπεύθυνους τέσσερις αμερικανούς προέδρους.

Μεστό, προοδευτικό αλλά και απόλυτα συνεπές σε όλα τα ερωτήματα που εγείρει, το νέο φιλμ του Σπίλμπεργκ είναι ένας ύμνος στα ιδανικά και τις αρχές της ελευθεροτυπίας. Ο αμερικανός σκηνοθέτης πατάει στα πάτρια εδάφη της αυθεντικής δημοσιογραφίας και αφηγείται τα πραγματικά γεγονότα που φέρνουν αντιμέτωπα δύο πρόσωπα της έντυπης δημοσιογραφίας απέναντι στο ιστορικό βάρος και μέγεθος τεσσάρων Αμερικανών Προέδρων. Η εκδότρια και ο διευθυντής της Ουάσιγκτον Ποστ καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους (βρισκόμαστε σε μια εποχή που η γυναίκα ακόμη θεωρείται κατάλληλη μόνο για ρόλο νοικοκυράς όπως φαίνεται η στάση όλων απέναντι στην Γκράχαμ) προκειμένου να βρουν την κατάλληλη λύση και να δημοσιεύσουν κρυμμένα μυστικά του κράτους που αφορούν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Σύμφωνα με άκρως απόρρητα έγγραφα που διαρρέουν από το Πεντάγωνο, υπήρξε μια μελέτη του πρώην υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα από τα 50ς που έθετε σοβαρά ερωτήματα γύρω από την αναγκαιότητα ενός πολέμου στο Βιετνάμ καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδηθεί από τις ΗΠΑ. Τέσσερις αμερικανοί πρόεδροι «έθαψαν» την αληθινή εικόνα του πολέμου και επέλεξαν τη θυσία χιλιάδων στρατιωτών αντί να δεχτούν την «ντροπιαστική» παραδοχή της ήττας. Οι Γκράχαμ και Μπράντλι παρουσιάζονται σαν μοναχικοί πολεμιστές που βάζουν σε κίνδυνο τόσο τις καριέρες τους αλλά και την προσωπική τους ελευθερία, όσο οι πιέσεις της κυβέρνησης Νίξον πυκνώνουν. Ήδη οι Νιου Γιορκ Τάιμς που πρώτοι έχουν βγάλει την είδηση του «βρώμικου πολέμου» στη δημοσιότητα βρίσκονται σε δυσμένεια κι έχουν κάνει πίσω στην περαιτέρω έρευνας του καυτού ζητήματος. Όμως οι Γκράχαμ και Μπράντλι θα τα παίξουν όλα για όλα σε μια εποχή όπου ο ηρωισμός δεν είναι και τόσο της μόδας. Ηθικά διλήμματα, σασπένς που πηγάζει από τις κρίσιμες αποφάσεις που παίρνονται σε κλειστά δωμάτια, αγώνες δρόμου με το χρόνο, το ζήτημα της ιστορικής ευθύνης, ο ρόλος της δημοσιογραφίας και η έννοια της ελευθεροτυπίας, οι παραλληλισμοί με τη σημερινή (ο Τραμπ ενώνει το πολιτικοποιημένο, φιλελεύθερο Χόλιγουντ) σκοτεινή εποχή, η ανάγκη ελέγχου κάθε κυβερνητικής αυθαιρεσίας και κυρίως η αλλαγή των εποχών, είναι οι βασικοί παράμετροι αυτού του εμπνευσμένου και συναρπαστικού φιλμ γύρω από το κυνήγι της αλήθειας με κάθε κόστος. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter