Η ταινία της εβδομάδας: Το Νησί των σκύλων (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: Το Νησί των σκύλων (Trailer)

Ύστερα από Προεδρικό Διάταγμα της πόλης Μεγκασάκι αποφασίζεται όλοι οι σκύλοι να οδηγηθούν σε μία αχανή χωματερή, ονόματι Νησί των Σκουπιδιών. Τότε ο 12χρονος Ατάρι ξεκινά μόνος του την αναζήτηση του αγαπημένου του σκύλου.

Το ανεξάρτητο «Bottle Rocket» -σε συνεργασία με τον ηθοποιό Όουεν Γουίλσον- στα 1996 έφερε για πρώτη φορά το όνομα του 27χρονου τότε Άντερσον στο προσκήνιο του αμερικανικού σινεμά. Ακολούθησαν οι cult επιτυχίες «Rushmore, ο αρχάριος» και «Οικογένεια Tenenbaums», για να μεσολαβήσει ένα όχι και τόσο πειστικό εσωτερικό ψάξιμο με τα «Υδάτινες ιστορίες» και «Ταξίδι στο Darjeeling» πριν τον ανακαλύψει το mainstream κοινό με τον «Απίθανο κύριο Φοξ» (το πρώτο stop motion animation που έφτιαξε με πρωταγωνίστριες κούκλες), τον «Έρωτα του φεγγαριού» και το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» όπου για πρώτη φορά εντοπίζουμε ψήγματα πολιτικής σκέψης του τεξανού σκηνοθέτη ο οποίος παντρεύει το περίφημο σουρεαλιστικό σύμπαν του με κείμενα του Στέφαν Τσβάιχ και την ιστορία της Ευρώπης του 1930 που σημαδεύεται από την άνοδο του φασισμού. 

Στο «Νησί» ο Άντερσον επιστρέφει στο πολιτικό παραμύθι και φτιάχνει μια animation αλληγορία που εκφράζει την αγωνία του για το σκοτεινό μέλλον ανθρώπων και ζώων, η οποία βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο στο πρόσφατο φεστιβάλ Βερολίνου. Συνάμα επεκτείνει τον πολιτικό προβληματισμό του σε μια δυστοπική κοινωνία όπου η οργουελική ανησυχία συναντά την ιαπωνική παράδοση. 

Μπορεί το παραπάνω σχήμα να σας ακούγεται τουλάχιστον παράδοξο αλλά η ζωηρή φαντασία του σκηνοθέτη δεν αφήνει τίποτα σε εκκρεμότητα. Πίσω από τις εικαστικές χαριτωμενιές και την αλληγορική διάσταση, η ταινία μιλάει διεξοδικά για τις σχέσεις εξουσίας, τον ολοκληρωτισμό, τη διαφορετικότητα, την αλληλοεπίδραση ανθρώπων-ζώων, τις σύγχρονες πληγές της ανθρωπότητας (άνοδος φασισμού, προσφυγικό, περιθωριοποίηση των αστέγων), τα τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους. 

Μην φανταστείτε όμως ότι η περιπετειώδης Οδύσσεια που ζει ο Ατάρι με τα αδέσποτα σκυλιά που τον βοηθούν είναι μια απλή και στείρα ίσως καταγγελτική ταινία χωρίς εκπλήξεις. 

Το σινεμά του Άντερσον ωριμάζει όμορφα και δίπλα στην παραμυθένια του λάμψη αποκτά επίσης μια αρμονία ευφυίας, χιούμορ, τρυφερότητας και αστείας «ανάγνωσης» της ζωής που επιπλέον έχει και πολιτική βαρύτητα. 

Το Νησί των σκύλων (Isle of dogs) (***)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2018 (102)

Σκηνοθεσία: Γουές Αντερσον

Με τις φωνές των: Φ. Μάρεϊ Αμπραχαμ, Μπομπ Μπάλαμπαν, Μπράιαν Κράνστον, Γκρέτα Γκέργουιγκ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Ακίρα Ιτο, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Μπιλ Μάρεϊ, Μαρί Νατσούκι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter