Η ταινία της εβδομάδας: Χωρίς Αγάπη **** (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: Χωρίς Αγάπη **** (Trailer)

Η Ζένια και ο Μπόρις χωρίζουν επεισοδιακά και το επικείμενο διαζύγιο χαρακτηρίζεται από απογοήτευση και συνεχόμενους καβγάδες.

Έχοντας βρει ήδη νέους συντρόφους, είναι ανυπόμονοι να γυρίσουν τη σελίδα – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την εγκατάλειψη του 12χρονου γιου τους. Μέχρι τη στιγμή που αυτός εξαφανίζεται και τότε οι δύο πρώην σύντροφοι αναγκάζονται να συνεργαστούν με τις αρχές για τον εντοπισμό του.

Μια ταινία- γροθιά στο στομάχι από τον κορυφαίο ρώσο σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ («Λεβιάθαν») που συνεχίζει να καταρρακώνει το μοντέρνο στυλ ζωής της χώρας του που τρέφεται από το ένδοξο παρελθόν της και αδιαφορεί πλήρως για το μέλλον των επόμενων γενεών. Το σενάριο εξυφαίνεται γύρω από το συνδυασμό του κοινωνικού δράματος και του θρίλερ μυστηρίου. Όσο οι δύο γονείς καταθέτουν στην αστυνομία στοιχεία για το εξαφανισμένο παιδί τους τόσο γίνεται περισσότερο χτυπητή η απουσία αγάπης από την αγία ρωσική οικογένεια. Το πνεύμα που μεταφέρει ο Ζβιάγκιντσεφ είναι εκείνο της συναισθηματικής νέκρωσης, της αποστασιοποιημένης απάθειας και του θριάμβου του εγωκεντρισμού. 

Σε μια ιδιοφυή απόπειρα να αντιπαρατεθεί το παρόν με το παρελθόν, ο σκηνοθέτης τοποθετεί στο κέντρο του πλάνου την κυνική μητέρα της ηρωίδας («Στάλιν με φούστα» την αποκαλεί ο γαμπρός της) αφήνοντας να ξετυλιχτεί ένα απίστευτο λογύδριο μνησικακίας, εγωισμού και εκδικητικής μανίας που δεν μπορεί να συλλάβει ο απλός νους («δεν έπρεπε να σε γεννήσω» λέει κάποια στιγμή στην κόρη της) με το ιδεολογικό πλαίσιο του φιλμ να οδηγείται σε άλλα επίπεδα. Το επιμύθιο του φιλμ λοιπόν μπορεί να αφορά τη διάλυση ενός γάμου και τα σημάδια που αφήνει στην τρυφερή παιδική ψυχή αλλά η πολιτική χροιά του αγγίζει σημεία υψηλής αλληγορικής διάστασης. Κάποια στιγμή η υπόθεση φτάνει στο τέλος της διαδρομής της και οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές συνεχίζουν τη νέα ζωή τους. Απογυμνωμένοι από τύψεις και ηθικά διλήμματα, αντικρίζουν το πρόσωπο της φρίκης (ένα ανεπανάληπτο φινάλε που δίνεται χωρίς λόγια παρά μόνο με τον ήχο της τηλεόρασης) αλλά παραμένουν ψυχροί και ανέκφραστοι απέναντι του. Άνθρωποι χωρίς ψυχή. Άνθρωποι χωρίς αγάπη.   

Η ταινία της εβδομάδας: Χωρίς Αγάπη (Nelyubov) (****)

Δραματική ρωσικής παραγωγής 2017 (128)

Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ

Πρωταγωνιστούν: Μαριάνα Σπίβακ, Αλεκσέι Ρόζιν, Μάτβεϊ Νόβικοφ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter