H Ταϊβάν προειδοποιεί για προσπάθεια αλλαγής του status quo των Στενών από την Κίνα

H Ταϊβάν προειδοποιεί για προσπάθεια αλλαγής του status quo των Στενών από την Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέφρασε την ανησυχία του το πρωί της Παρασκευής ότι η Κίνα επιχειρεί να ερμηνεύσει εκ νέου τις άτυπες συμβάσεις που ορίζουν το καθεστώς των Στενών ανάμεσα στο νησί και την ηπειρωτική Κίνα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του νησιού, Τζόζεφ Γου, σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι το Πεκίνο προσπαθεί να απομονώσει το νησιωτικό κράτος. 

Αγνόηση των άτυπων συμβάσεων

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της σε μια σύγκρουση που χρονολογείται από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, αλλά για δεκαετίες οι δύο πλευρές διατηρούν ένα σε μεγάλο βαθμό ειρηνικό αδιέξοδο, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Πρόσφατα, ωστόσο, η Κίνα άρχισε να αντιμετωπίζει το στενό της Ταϊβάν πλάτους 180 χιλιομέτρων που χωρίζει την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Ασία ως εγχώρια ύδατά της, παρόλο που είναι διεθνής πλωτή οδός, είπε ο Γου.

Η Κίνα έχει επίσης αρχίσει να αποκρούει την ανεπίσημη πρακτική της διαίρεσης του Στενού στο μισό με μια «διάμεση γραμμή», η οποία επινοήθηκε από τον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Μπέντζαμιν Ο’Ντέιβις Τζούνιορ το 1955, μετά την πρώτη κρίση των στενών, όταν οι δύο πλευρές πολέμησαν για υπεράκτια νησιά.

Συνεχόμενες παραβιάσεις

Από την αρχή του μήνα, κινεζικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν περάσει τη μέση γραμμή στην προσπάθειά τους να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους κατά της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν στις αρχές Αυγούστου.

Η Κίνα πραγματοποίησε τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις και εκτόξευσε πυραύλους πάνω από την Ταϊβάν μεταξύ 4 και 7 Αυγούστου, και από τότε που ολοκληρώθηκαν αυτές οι ασκήσεις συνεχίζει να αναπτύσσει αεροσκάφη και πολεμικά πλοία προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν καθημερινά.

Λίγο λιγότερο από τα μισά από τα 620 αεροσκάφη που στάλθηκαν από την Κίνα προς την Ταϊβάν μεταξύ 5 και 25 Αυγούστου διέσχισαν τη μέση γραμμή, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter