Η τελευταία ευκαιρία για έξοδο από τη μιζέρια

Η τελευταία ευκαιρία για έξοδο από τη μιζέρια

Με τρεις ομάδες στους ομίλους του Champions και του Europa League, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη θέση του στην ειδική βαθμολογία

Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια η Ελλάδα θα μετάσχει στους ομίλους των δύο διοργανώσεων της UEFA με τρεις ομάδες: τον Ολυμπιακό στο Champions League και τους δύο «δικεφάλους» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο Europa League. Και της δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να φτιάξει επιτέλους το ποδόσφαιρό της και να αναβαθμίσει το πρωτάθλημά της που στενάζει στην ανυπαρξία, την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα, αφού οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων συλλόγων επιμένουν να βγάζουν τα μάτια τους προσπαθώντας να είναι πρώτοι στο χωριό, παρά να κοιτάξουν στο μέλλον και να αλλάξουν νοοτροπία και φιλοσοφία για το πώς βλέπουν το άθλημα.

«Βουτιά» στο ranking

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βούλιαξε και στην Ευρώπη. Εκεί που πριν από 15 χρόνια βρισκόταν στις δέκα πρώτες θέσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού χάρτη, βρίσκεται πλέον στη 18η θέση της UEFA κι αυτό από μόνο του ανεβάζει δραματικά τον πήχη δυσκολίας για ευρωπαϊκές διακρίσεις και κυρίως απομακρύνει τις ελληνικές ομάδες από τα εκατομμύρια κυρίως του Champions αλλά και του Europa League.

Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός πέρσι και φέτος με τη συμμετοχή του στους ομίλους του Champions League έβαλε ή θα βάλει στα ταμεία του περίπου 80 εκατ. ευρώ, ποσό αστρονομικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Ειδικά φέτος ο πρωταθλητής Ελλάδας θα εισπράξει σίγουρα 33.262.000 ευρώ. Δηλαδή θα πάρει 15.250.000 ευρώ για την είσοδό του στους ομίλους και άλλα 15.512.000 ευρώ που προβλέπονται από το ranking δεκαετίας (19ος στην κατάταξη των 32 ομάδων που μετέχουν φέτος στους ομίλους). Στα παραπάνω ποσά προστίθενται 2.500.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο market pool και αφορούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάθε χώρας.

Βέβαια αυτά τα λεφτά μπορούν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο ανάλογα με το τι θα καταφέρει στον όμιλο ο Ολυμπιακός, αφού κάθε νίκη δίνει μπόνους 2,7 εκατ. ευρώ, η ισοπαλία 900.000 ευρώ, ενώ η πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης δίνει 9,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός αυτού η UEFA πριμοδοτεί την πρόκριση στους ομίλους του Champions League και με 4.000 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία των ομάδων, εκείνη από την οποία ο Ολυμπιακός θα πάρει φέτος τα 15,5 εκατ. ευρώ λόγω θέσης στο ranking δεκαετίας (αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην 35η θέση της γενικής κατάταξης).

Όπως και να έχει, ο Ολυμπιακός σε όμιλο με αντιπάλους την Πόρτο, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Μαρσέιγ έχει πιθανότητες να έρθει από δεύτερος μέχρι τέταρτος. Από το να προκριθεί στους 16 της διοργάνωσης ή στους 32 του Europa League έως να μείνει εκτός συνέχειας από την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλέον έγκυρη περί των οικονομικών στοιχείων του ποδοσφαίρου ιστοσελίδα transfertmarkt έφτιαξε τον οικονομικό χάρτη των οκτώ ομίλων του Champions League και στο γκρουπ C, όπου μετέχουν οι «ερυθρόλευκοι», η Σίτι είναι η πανάκριβη ομάδα που το ρόστερ της κοστολογείται 1,05 δισ. ευρώ, της Πόρτο 276,53 εκατ. ευρώ, της Μαρσέιγ 230,25 εκατ. ευρώ και του Ολυμπιακού 86,18 εκατ. ευρώ.

Οι δύο «δικέφαλοι»

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα δώσουν με τη σειρά τους τη δική τους μάχη στους ομίλους του Europa League με στόχο την πρόκριση στους 32 της διοργάνωσης αλλά και τη συγκέντρωση βαθμών για το ελληνικό ποδόσφαιρο προκειμένου η χώρα μας να ανέβει στη βαθμολογία της UEFA. Ο ΠΑΟΚ ήδη έχει βάλει στο ταμείο του 11 εκατ. ευρώ από τις δύο προκρίσεις του επί της Μπεσίκτας και της Μπενφίκα αλλά και από την πρόκριση τους ομίλους της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ με την είσοδό της στους ομίλους εξασφάλισε 6 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση καλής πορείας στους ομίλους θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι σε δύο χρόνια (στο καλύτερο σενάριο) θα μπορέσουμε να φτάσουμε (μπορεί να γίνει και φέτος, αλλά θα χρειαστούν υπερβάσεις από τις τρεις ελληνικές ομάδες) στη 14η θέση, στην οποία τώρα βρίσκεται η Δανία, και να επιστρέψουμε με πέντε εκπροσώπους στην Ευρώπη αλλά και με καλύτερα εισιτήρια από αυτά που θα έχουμε την επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν. Το 2021-22 ο πρωταθλητής θα ξεκινάει από τον πρώτο προκριματικό γύρο και ο κυπελλούχος με τις ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η και 3η θέση της βαθμολογίας θα αγωνίζεται πλέον όχι στο Europa League αλλά στη νέα διοργάνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, το Conference League, και μάλιστα ξεκινώντας από τον β΄ προκριματικό γύρο.

Μια διοργάνωση που δημιουργήθηκε κυρίως για να σταματήσουν οι γκρίνιες των μικρομεσαίων ποδοσφαιρικά χωρών που διαμαρτύρονταν ότι έτσι όπως έχουν γίνει οι δύο διοργανώσεις της UEFA είναι σαν να έχουν αποκλειστεί από την Ευρώπη προτού ακόμη ξεκινήσουν οι αγώνες.

Εννοείται ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας από την επόμενη σεζόν για να φτάσει πλέον να μπει σε όμιλο του Champions League θα πρέπει να ανέβει έναν γολγοθά, αφού θα ξεκινάει από τον πρώτο προκριματικό γύρο και θα πρέπει να περάσει τέσσερις προκριματικούς γύρους (οκτώ παιχνίδια μέσα στο κατακαλόκαιρο). Με λίγα λόγια, η… πρόσβαση στα εκατομμύρια της διοργάνωσης απομακρύνεται και δυσκολεύει κι άλλο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter