Η Τεχεράνη διαψεύδει τους απολογισμούς θυμάτων

Η Τεχεράνη διαψεύδει τους απολογισμούς θυμάτων

Το Ιράν απέρριψε σήμερα τους απολογισμούς των θυμάτων από την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που παρείχαν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, “εχθρικές οργανώσεις” χαρακτηρίζοντάς τους “απόλυτα ψεύδη”.

Κατά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, πρατήρια καυσίμων, αστυνομικά τμήματα, τζαμιά, εμπορικά κέντρα και δημόσια κτίρια κάηκαν ή δέχτηκαν επίθεση, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον “208 άνθρωποι” σκοτώθηκαν στην καταστολή, δήλωσε τη Δευτέρα η Διεθνής Αμνηστία, σύμφωνα με την οποία ο “πραγματικός απολογισμός” είναι “κατά τα φαινόμενα μεγαλύτερος”.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει παρά τον θάνατο πέντε ανθρώπων –τεσσάρων μελών των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν από “ταραξίες” και ενός πολίτη και ανακοίνωσαν σχεδόν 500 συλλήψεις από τις οποίες 180 “υποκινητών”.

“Ανακοίνωσαν μερικούς αριθμούς και μερικά ονόματα, αλλά πρόκειται για στοιχεία κατασκευασμένα και για ψέματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας του Ιράν Γολαμχοσέιν Εσμαϊλί, τον οποίο επικαλέστηκε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον ιρανό αξιωματούχο, “τα ονόματα που έδωσαν (οι οργανώσεις) είναι επίσης ψέματα γιατί περιλαμβάνουν ανθρώπους εν ζωή ή ανθρώπους που πέθαναν από φυσικό θάνατο”.

Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει λόγο “ίσως για χιλιάδες νεκρούς”, δήλωσε απόψε από το Λονδίνο ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, αρνούμενος όμως να σχολιάσει περαιτέρω τις ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογο του Εμανουέλ Μακρόν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter