Η Τεχεράνη ξεκινάει διαδικασίες για ενίσχυση των ικανοτήτων της στον εμπλουτισμό ουρανίου

Η Τεχεράνη ξεκινάει διαδικασίες για ενίσχυση των ικανοτήτων της στον εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ιράν θα ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σήμερα ότι πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να εμπλουτίζει ουράνιο, δήλωσε στο πρακτορείο ISNA ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

«Σε επιστολή που θα παραδοθεί στην ΙΑΕΑ το Ιράν θα ανακοινώσει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να παράγει UF6 (εξαχλωριούχο ουράνιο) θα ξεκινήσει την Τρίτη», δήλωσε ο Καμαλβαντί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει την ικανότητα να επιταχύνει την παραγωγή μηχανών φυγοκέντρησης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Το UF6 χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη τροφοδοσίας για τις μηχανές φυγοκέντρησης.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι ζήτησε να γίνουν προετοιμασίες για την ενίσχυση των ικανοτήτων της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Ο ηγέτης (Χαμενεΐ) εννοούσε ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε κάποιες διαδικασίες που συνδέονται με το πυρηνικό μας έργο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά πιο γρήγορα, σε περίπτωση που χρειαστεί», επεσήμανε ο Καμαλβαντί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter