Η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την παγκόσμια ισχύ – Πού βρίσκεται η Ευρώπη;

Η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την παγκόσμια ισχύ – Πού βρίσκεται η Ευρώπη;

Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης». Ο αγώνας για την κυριαρχία της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) επαναπροσδιορίζει την παγκόσμια γεωπολιτική τάξη. Όποιος μπορεί να κατακτήσει αυτήν την ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία, θα διαθέτει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο οικονομικού ελέγχου και θα είναι σε θέση να κυβερνά τις νέες θέσεις εργασίας σε τεράστια κλίμακα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Conversation, σε αυτόν τον αγώνα εξουσίας, οι ηγετικές δυνάμεις είναι οι ΗΠΑ, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (ιδιαίτερα η Κίνα) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ωστόσο, η κάθε μία ακολουθεί ένα διαφορετικό μοντέλο για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας διαθέτουν αδιαμφισβήτητα τεράστια ισχύ, και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Έχουν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων (η προστασία του απορρήτου και ο περιορισμός της διαρροής δεδομένων με τη νομοθεσία είναι όλο και πιο περίπλοκη), την παγκόσμια πολιτική επιρροή (όχι μόνο στις ΗΠΑ) και μια ασυναγώνιστη δημόσια εικόνα που τους επιτρέπει να ηγούνται της καινοτομίας.

Κίνα: ο μεγαλύτερος αριθμός αποφοίτων STEM στον κόσμο

Η Κίνα είναι η χώρα που πραγματοποιεί τις περισσότερες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, με αναμενόμενες επενδύσεις άνω των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 9% του συνόλου του κόσμου. Στην Κίνα, οι επενδύσεις κατευθύνονται κατά κύριο λόγο από το κράτος, αν και υπάρχουν επίσης πολλές ιδιωτικές τεχνολογικές πλατφόρμες στον τομέα.

Ο πληθυσμός της είναι πολύ ανοιχτός στην τεχνολογία και αυτό παρέχει στο κράτος πρόσβαση σε ένα τεράστιο πεδίο πειραματισμού: πάνω από 700 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου. Πολλές πλατφόρμες των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί από την κινεζική αγορά και η χώρα διαθέτει πολύ μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά) από άλλες χώρες: σχεδόν 3,6 εκατομμύρια το 2020, ακολουθούμενη από την Ινδία με 2,6 εκατομμύρια και τις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτειών με 820.000.

Ο αγώνας εξουσίας μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ

Τον Αύγουστο του 2023, η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε επίσημη δήλωση «ανησυχίας» ως απάντηση σε κυβερνητική εντολή των ΗΠΑ που απαγόρευε τις επενδύσεις σε κινεζικούς ημιαγωγούς και μικροηλεκτρονική, κβαντική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τέθηκαν τα όρια επειδή αυτοί οι τομείς διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη προηγμένων στρατιωτικών και υπολογιστικών δυνατοτήτων. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την τρέχουσα τεχνολογική επανάσταση στις ΗΠΑ, ένα σημαντικό ποσό ερευνητικής χρηματοδότησης παρέχεται από την Defense Advanced Research Projects Agency , την υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για την ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν έδρα τις ΗΠΑ. Έχουν ουσιαστικό μονοπώλιο στην τρέχουσα εξέλιξη της τεχνολογίας και είναι παγκόσμιοι ηγέτες όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αξία.

 Αυτές οι εταιρείες αρχίζουν να έχουν επιρροή και επιπτώσεις σε κρατικό επίπεδο. Η Microsoft επέστρεψε πρόσφατα στην κορυφή της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς αφού αύξησε την αξία της μετοχής της κατά περισσότερο από 50% σε 12 μήνες  και έγινε η πρώτη εταιρεία που ξεπέρασε την αποτίμηση των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Γαλλίας.

Από τις 13 Φεβρουαρίου 2024 , ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco είναι η μόνη εταιρεία μη τεχνολογίας στις επτά μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Η υπόλοιπη παγκόσμια πίτα ανήκει κατά σειρά μεγέθους σε Microsoft, Apple, Alphabet (Google), Nvidia, Amazon και Meta.

Η ηγεμονία αυτών των μεγάλων εταιρειών σημαίνει ότι μπορούν να προσελκύσουν ταλέντα και να επεκτείνονται σε άλλα εδάφη, ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η περσινή Έκθεση Δείκτης Τεχνητής Νοημοσύνης HAI δείχνει μια εντυπωσιακή πτώση στην ελκυστικότητά τους: αισθητή πτώση στην πρόσληψη ξένων φοιτητών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά, ειδικά σε επίπεδο μεταπτυχιακού.

Τα ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης υπερτερούν της Κίνας

Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι μικτή, με ισχυρή κρατική υποστήριξη σε ορισμένα κράτη μέλη, κυρίως τη Γαλλία και τη Γερμανία, και σημαντικό αριθμό startups, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, καμία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο δεν είναι ευρωπαϊκή και η ήπειρος δεν διαθέτει τις μεγάλες επιχειρηματικές πλατφόρμες των ΗΠΑ και της Κίνας.

Στην Ευρώπη υπάρχει μια σχετική αποστροφή στον κίνδυνο. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η διαρροή ταλέντων, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι πτυχιούχοι απομακρύνονται για καλύτερες ευκαιρίες. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό κορυφαίων 100 ερευνητικών ιδρυμάτων – όσο και οι ΗΠΑ, και περισσότερα από την Κίνα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην κατάταξη των πιο διάσημων πανεπιστημίων στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι ΗΠΑ προηγούνται και η Ευρώπη ακολουθεί στενά πίσω, με μόνο ένα κινέζικο ίδρυμα στην πρώτη δεκάδα .

Η Ευρώπη ακολουθεί τον δρόμο της ηθικής

Στις 13 Μαρτίου 2024, η ΕΕ ενέκρινε τον πρώτο κανονισμό στον δυτικό κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να είναι ηθικός, με στόχο να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις. Άλλες χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν με τη δική τους ρύθμιση, αλλά με πολύ διαφορετικές προοπτικές.

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει μαζί της ένα νέο κύμα καινοτομίας, όχι μόνο προάγοντας νέες μορφές τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, αλλά και νέες αξίες όπως η βιώσιμη πληροφορική, η προστασία της ιδιωτικής ζωής μέσω σχεδιασμού σε αλγόριθμους και η τεχνολογική κυριαρχία, τα οποία είναι όλα παρόντα στους νέους κανονισμούς της ΕΕ.

Η Ευρώπη πιέζει για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δράση για το κλίμα και την οικοδόμηση βιωσιμότητας, καθώς και για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με καλύτερα δεδομένα και πιο πράσινους αλγόριθμους για να την καταστήσει βιώσιμη. Το ηθικό θάρρος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο δρόμος προς μια ισχυρή θέση της ΕΕ στην ασταμάτητη τεχνολογική επανάσταση του 21ου αιώνα, καταλήγει το δημοσίευμα του Conversation.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Δημοτικός υπάλληλος έλειπε από την εργασία του για 13 χρόνια με αναρρωτική άδεια

Ορ. Ομράν: Καταδικασμένος για λογοκλοπή ο υποψήφιος της ΝΔ και εκλεκτός της κυβέρνησης – Οι στενές σχέσεις με Πάτση και Χατζηδάκη (Video)

Σύμη: Συνέχεια στο θρίλερ με τον παρουσιαστή του BBC – Πού προσανατολίζονται οι έρευνες (Video)

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το νέο σήμα μετά την κατάκτηση του Conference League (Photo)

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή Ομράν από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ: «Αποδεικνύεται από τι υλικά είναι φτιαγμένη η δήθεν αριστεία»

Ιερουσαλήμ: Ανατριχιαστική φωτογραφία – Όχλος ορμάει σε παλαιστίνιο δημοσιογράφο, αλλά τον προστατεύει ισραηλινός συνάδελφός του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter