Η Θέμις στο ύψος της

Η Θέμις στο ύψος της

Οι βαρύτατες ποινές κάθειρξης στους δώδεκα ενόχους για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού έδειξαν ότι όταν η Δικαιοσύνη θέλει δεν είναι τυφλή

Για πρώτη φορά σε δικαστική υπόθεση που αφορούσε δολοφονία με οπαδικά αίτια, όπως αυτή του αδικοχαμένου 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, η Δικαιοσύνη

–τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό– στάθηκε αμείλικτη προς στους ενόχους. Τόσο μεγάλες ποινές όπως αυτές στους δώδεκα κατηγορούμενους δεν έχουν υπάρξει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, στις δολοφονίες των Φιλόπουλου, Ρουσάκη, Κατσούλη, Μποζαζίσκι, τα δώδεκα τελευταία χρόνια. Ας τις θυμηθούμε:

Αλκης Καμπανός: Το δικαστήριο έκρινε ενόχους χωρίς ελαφρυντικά και τους δώδεκα κατηγορούμενους και επέβαλε:

• Στον πρώτο κατηγορούμενο 27 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20. • Στον δεύτερο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης.

• Στον τρίτο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 18 έτη φυλάκισης.

• Στον τέταρτο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 18 έτη φυλάκισης.

• Στον πέμπτο κατηγορούμενο 24 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20. • Στον έκτο κατηγορούμενο 20 έτη φυλάκισης.

• Στον έβδομο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης.

• Στον όγδοο κατηγορούμενο 19 έτη φυλάκισης.

• Στον ένατο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης.

• Στον δέκατο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 22 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20.

• Στον ενδέκατο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης.

• Στον δωδέκατο κατηγορούμενο 22 έτη φυλάκισης, εκτίοντα τα 20. Μιχάλης Φιλόπουλος: Συνολικά 27 άτομα κάθισαν στο εδώλιο για άγρια επεισόδια στην Παιανία, εκ των οποίων τα εννέα κατηγορήθηκαν ως υπεύθυνοι για την ανθρωποκτονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στο ραντεβού θανάτου οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Από αυτά κρίθηκαν τελικά ένοχα για τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού τέσσερα άτομα και οδηγήθηκαν στη φυλακή:

Στον Χρήστο Σακάτη επιβλήθηκε 16ετής κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Στον Βασίλη Ρουμπέτη (δολοφονήθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Κορυδαλλό σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας) επιβλήθηκε δωδεκαετής κάθειρξη. Οι Νίκος Βαγιόπουλος και Βασίλης Ψυκάκος τιμωρήθηκαν με δεκαετή κάθειρξη.

Γιάννης Ρουσάκης: Σε ραντεβού θανάτου οπαδών του ΟΦΗ και του Παναθηναϊκού κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο τον Σεπτέμβριο του 2011 έχασε τη ζωή του ο 21χρονος Γ. Ρουσάκης. Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κάθισαν συνολικά 13 άτομα. Είχαν καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και είχαν ασκήσει έφεση, ανάμεσά τους και ο 24χρονος τότε Ηρακλειώτης στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης και φυλάκισης πέντε ετών και έξι μηνών για τη δολοφονία.

Το εφετείο σχεδόν έξι χρόνια μετά αναγνώρισε στον κατηγορούμενο –σύμφωνα και με την πρόταση της εισαγγελέα– το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ετσι τα ισόβια «έσπασαν» και στον δράστη επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών και τεσσάρων μηνών. Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 20 έως 30 μήνες. Συνολικά στο εδώλιο κάθισαν στην πρώτη δίκη 21 άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ αθωώθηκαν.

Κωνσταντίνος Κατσούλης: Ο φίλαθλος του Εθνικού έχασε τη ζωή του καθώς έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από οπαδούς του Ηροδότου τον Σεπτέμβριο του 2014 στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια αγώνα των δύο ομάδων. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας που εκδίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό έκρινε τους τρεις κατηγορούμενους ένοχους κατά το κατηγορητήριο (θανατηφόρα σωματική βλάβη), αλλά τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά το έγκλημα, κάτι που οδήγησε σε εξωφρενικά μικρές ποινές: επτά χρόνια για τον ένα κατηγορούμενο και έξι χρόνια για τους άλλους δύο. Οι αντίστοιχες ποινές σε πρώτο βαθμό ήταν δεκατρία και δώδεκα χρόνια αντίστοιχα.

Τόσκο Μποζαζίτσκι: Ο 28άχρονος Βούλγαρος οπαδός του Αρη δολοφονήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2020 σε ενέδρα οπαδών του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Στο εδώλιο κάθισαν οκτώ άτομα και τελικά σε δεύτερο βαθμό οι ποινές ήταν: Κάθειρξη επτά ετών στην 27χρονη που κρίθηκε ένοχη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου (από ανθρωποκτονία με δόλο). Ηταν εκείνη που οδηγούσε το αυτοκίνητο που παρέσυρε τον άτυχο Βούλγαρο.

Ποινή φυλάκισης επτάμισι ετών στον 49χρονο σύντροφο της πρώτης για τα πλημμελήματα της συμπλοκής και της διατάραξης κοινής ειρήνης (αθωώθηκε μεταξύ άλλων για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία με δόλο).

Ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών σε πέντε κατηγορούμενους για τα πλημμελήματα της συμπλοκής και της διατάραξης κοινής ειρήνης (αθωώθηκαν για μια σειρά από άλλες πράξεις που τους βάρυναν κατά περίπτωση, όπως σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορία). Ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή στον όγδοο κατηγορούμενο για συνέργεια στις πράξεις της συμπλοκής και της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και αφέθηκαν ελεύθεροι, εκτός από τον 49χρονο που οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter