Η… θηλιά της γραβάτας

Η… θηλιά της γραβάτας

Η κυβέρνηση «σκοτώνει» με τις ασφαλιστικές εισφορές τους μη μισθωτούς

«Το κίνημα της γραβάτας δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου» ή, διαφορετικά, πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τους επιστημονικούς κλάδους. Οπως φαίνεται, ένας εκ των θορυβωδών εκφραστών του «κινήματος της γραβάτας» επί κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, κραδαίνει το σπαθί στο θηκάρι, αλλά προσώρας δεν το σηκώνει ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο λόγος της αναταραχής ονομάζεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών!

Δύο μέτρα και σταθμά

Ο νόμος Βρούτση στις αρχές του 2020 άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών επαναφέροντας το σύστημα των κλάσεων, σε κατάργηση του τρόπου υπολογισμού με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου. Το γεγονός ότι με τον ν. 4387/2016 το 88% των μη μισθωτών κατέβαλλε λιγότερα από 200 ευρώ μηνιαίως, ενώ με τον νόμο Βρούτση το 2020 άπαντες υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν τουλάχιστον 220 ευρώ μηνιαίως, δεν θορύβησε τον θορυβώδη πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Βερβεσό. Ούτε βέβαια οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των επιστημονικών κλάδων ενεργοποιήθηκαν στο τόσο ενεργό κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα «κίνημα της γραβάτας».

Βέβαια, το 20% των νομικών, υγειονομικών, μηχανικών, οικονομολόγων που αμειβόταν αδρά για τις υπηρεσίες του και βέβαια έπρεπε να καταβάλλει υπέρογκες εισφορές ωφελήθηκε τα μέγιστα από τα όσα θεσμοθέτησαν οι Μητσοτάκης – Βρούτσης. Στην ουσία, με τον νόμο Βρούτση έδωσαν πολλά στους λίγους και πήραν λίγα από τους πολλούς! Από 1/1/2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης (κύρια, επικουρική και εφάπαξ) θα προσαυξάνονται με υπουργική απόφαση κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός έχει εκτιναχτεί πάνω από 10% και αναμένεται να κλείσει σε επίπεδο έτους κοντά στο ποσοστό αυτό, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η γκιλοτίνα των αυξήσεων ετοιμάζεται να πέσει στο κεφάλι της μεσαίας τάξης.

Χλιαρές αντιδράσεις

Ηδη από τις 4 Οκτωβρίου οι επιστημονικοί φορείς της χώρας έχουν αποστείλει επιστολή στον Κωστή Χατζηδάκη παρακαλώντας να παγώσουν αυτές οι αυξήσεις. Είναι οι ίδιοι φορείς που είχαν βγει –ορθά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους– στους δρόμους το 2016 ως αντίδραση στον νόμο Κατρούγκαλου. Μέχρι και η Ολγα Κεφαλογιάννη με επερώτησή της στη Βουλή στρέφεται ενάντια στις πρακτικές Μητσοτάκη. Ομως από τις 4 Οκτωβρίου, μόλις στις 27 του ίδιου μήνα οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν να συναντηθούν επειγόντως με τον αρμόδιο υπουργό!

Τα ΜΜΕ παίζουν το έργο του κοινωνικού αυτοματισμού σε απόλυτη συμπαιγνία με τους αρμόδιους υπουργούς Χατζηδάκη – Τσακλόγλου. Καταγγέλλουν τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι δήθεν πληρώνουν μικρότερο ποσό ασφαλιστικών εισφορών από τους αμειβόμενους με τις κατώτατες αποδοχές μισθωτούς. Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Για να συμβεί αυτό προσθέτουν τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στις εργατικές. Το «κίνημα της γραβάτας» έρχεται αντιμέτωπο με το τέρας που εξέθρεψε. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάλλει εναντίον οποιουδήποτε του εναντιώνεται… Το «κίνημα της γραβάτας» απλώς εμφανίζεται τώρα να παρακαλά. Ο δε… θορυβώδης κατά το παρελθόν Δ. Βερβεσός περιορίζεται σε αναρτήσεις στα social media μιλώντας για τη μεσαία τάξη η οποία δεν έχει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μνήμη χρυσόψαρου!

Στο μεταξύ 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί, που οριακά οι περισσότεροι τα βγάζουν πέρα αφού έχει γιγαντωθεί όχι μόνο το κόστος ζωής τους αλλά και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, βρίσκονται σε απόγνωση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter