Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι θα αποτελέσει βασική συνιστώσα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη μετα-κορονοϊό εποχή

Στην Ελλάδα της κρίσης λόγω της πανδημίας αυτό που φαίνεται να ακμάζει είναι η τηλεργασία… Μάλιστα όσοι ασχολούνται με την αγορά εργασίας θεωρούν δεδομένη συνέπεια της επόμενης ημέρα ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και να αποτελέσει βασική συνιστώσα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αυτή την περίοδο η έστω πρόσκαιρη διείσδυση της απομόνωσης στην αγορά εργασίας είναι τέτοια που έκανε τους ερευνητές του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) να μελετούν το φαινόμενο ώστε να διαπιστώσουν τις επιδράσεις της τηλεργασίας…

Μέχρι να εγκαθιδρυθούν τα κυβερνητικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης η τηλεργασία στην Ελλάδα εμφάνιζε πολύ μικρά ποσοστά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό των τηλεργαζομένων το 2018 ανερχόταν σε 8,3%, στην Ελλάδα ανερχόταν σε μόλις 5% (1,7% για κατ’ οίκον τηλεργασία και 3,3% για κινητή τηλεργασία). Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η τηλεργασία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στη βόρεια και δυτική Ευρώπη.

Οι οικονομικές συνέπειες

Με δεδομένο λοιπόν ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και βλέποντας το γεγονός ότι ο ΣΕΒ προσπαθεί να κάνει την κρίση ευκαιρία, καλό θα ήταν να αντλήσουμε δεδομένα από τις χώρες όπου παρατηρείται εκτεταμένη τηλεργασία για να δούμε τι θα φέρει στην Ελλάδα και ποιες οι επιπτώσεις της στους εργαζόμενους.

Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι η τηλεργασία δεν αφορά μόνο την εργασία από το σπίτι… Ωστόσο πράγματι η εργασία από το σπίτι αποτελεί το πλέον διαδεδομένο μοντέλο τηλεργασίας. Ουσιαστικά ο εργαζόμενος μετατρέπει το σπίτι του (όπου ξεκουράζεται και χαλαρώνει) σε γραφείο. Το εξοπλίζει δηλαδή με γραφική ύλη, τηλέφωνο, φαξ, κομπιούτερ, σύνδεση στο διαδίκτυο κ.λπ.

Αμεση συνέπεια της επέκτασης του θεσμού της τηλεργασίας στην Ελλάδα θα είναι θα είναι η μεγέθυνση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας καθότι –είναι σαφές τούτο– οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν θα μπορούν να βρουν τους εργαζόμενους που απασχολούνται απομακρυσμένα.

Τα υπέρ και τα κατά

Συνοψίζοντας τα θετικά της τηλεργασίας αναφέρουμε τα εξής:

• Ελεύθερη επιλογή των ωρών εργασίας

• Μειώνονται οι προστριβές στον χώρο εργασίας

• Δεν υφίσταται η άμεση επιστασία από τον προϊστάμενο

• Μειωμένα έξοδα μεταφοράς και οικονομία χρόνου

• Διευκολύνεται η διεκπεραίωση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων και η ανατροφή των παιδιών.

Ενώ σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις:

• Υφίσταται εργασιομανία

• Αλληλεπίδραση οικογενειακών προβλημάτων με τα εργασιακά προβλήματα

• Χάνεται η ανάπτυξη σχέσεων με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter