H Total αγοράζει πιστώσεις αντιστάθμισης άνθρακα ύψους $50 εκατομμυρίων από το Σουρινάμ

H Total αγοράζει πιστώσεις αντιστάθμισης άνθρακα ύψους $50 εκατομμυρίων από το Σουρινάμ

Η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies καταβάλλει στο Σουρινάμ 50 εκατομμύρια δολάρια (44,1 εκατομμύρια ευρώ) για περιβαλλοντική αποζημίωση με τη μορφή πιστώσεων άνθρακα. Αυτό αναφέρεται σε συμφωνία που υπέγραψε η πολυεθνική με την κυβέρνηση της χώρας στις αρχές αυτής της εβδομάδας, στην οποία και τα δύο μέρη υπόσχονται να συνεργαστούν για την προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας στη χώρα της Νότιας Αμερικής. Ο Σουριναμέζος υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Σιλβάνο Τζονγκ-Αχίν αποκαλεί τη συμφωνία «ιστορική» για το Σουρινάμ.

Η συμφωνία έρχεται μετά το άνοιγμα της αγοράς πιστώσεων άνθρακα για αντιστάθμιση των εκπομπών ρύπων στην πρόσφατη Cop26 στην Γλασκώβη, όπως προβλεπόταν στο Άρθρο 6 της Συμφωνίας των Παρισίων, το 2015. Με απλά λόγια, η λογική πίσω από την αγορά αυτή είναι οι μεγάλοι ρυπαντές να πληρώσουν για τις εκπομπές ρύπων άνθρακα, ούτως ώστε η ρύπανση να τους κοστίζει ακριβά. Εύλογο είναι το αντεπιχείρημα των οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι η αγορά αυτή είναι απλώς ένα πρόσχημα για να συνεχίσουν οι «βρώμικες» βιομηχανίες να ρυπαίνουν, αρκεί τα κέρδη τους να καλύπτουν την «ζημία» των πιστώσεων ρύπων.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Total, η οποία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών με εκπομπές άνθρακα στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, λέει ότι η συμφωνία είναι ένα απτό μέτρο της νέας φιλοδοξίας της εταιρείας για το την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου του Σουρινάμ καλύπτει περισσότερα από 150 εκατομμύρια στρέμματα και επομένως είναι σημαντικό για την παγκόσμια απορρόφηση του CO₂. Το Σουρινάμ βλέπει την αγορά πίστωσης άνθρακα ως «πολλά υποσχόμενη» για τις χώρες με μεγάλες εκτάσεις δασών. «Αλλά τα οφέλη δεν θα καθοριστούν μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς αλλά κυρίως από την ικανότητα των θεσμών των χωρών να διαχειρίζονται τους φυσικούς πόρους τους με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού», γράφει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στις αρχές του 2020, η Total, μαζί με την πετρελαϊκή εταιρεία Apache, ανακάλυψαν ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών του Σουρινάμ. Η χώρα ελπίζει να επωφεληθεί από την εκμετάλλευσή της μέσα σε λίγα χρόνια, ειδικά δεδομένου του υψηλού χρέους που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Μπουτέρσε για εκείνη του προέδρου Τσαν Σαντόχι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι. Αναμένεται ότι τα πρώτα βαρέλια πετρελαίου από το κοίτασμα του Σουρινάμ θα παραχθούν το 2025. Μέχρι στιγμής, η χώρα έχει εξορύξει μόνο μέτριες ποσότητες πετρελαίου στην ηπειρωτική χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter