Η Τουρκία βάλλει ξανά κατά της Γαλλίας

Η Τουρκία βάλλει ξανά κατά της Γαλλίας

Μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σειρά πήρε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος να εξαπολύσει μύδρους κατά της Γαλλίας για μία ακόμη φορά.

Είναι γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική της άσκησης μέγιστης πίεσης, δεν αφήνει καμία δήλωση που δεν συμφωνεί αυστηρά με τα συμφέροντά της να «πέσει κάτω». Η απάντησή της, δε, εκφράζεται από πολλά επίσημα χείλη.

«Αυτοί που νομίζουν ότι τράβηξαν μια κόκκινη γραμμή στη νοτιοανατολική Μεσόγειο προκαλούν την αποφασιστική στάση της χώρας μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στις 30 Αυγούστου, ανήμερα της επετείου της νίκης στο Σαγγάριο ποταμό το 1922, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας Hürriyet.

Η ανακοίνωση έρχεται σε απάντηση των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη Παρασκευή, ότι έχει υιοθετήσει μια πολιτική «κόκκινων γραμμών» στην περιοχή επαναλαμβάνοντας τη στήριξή της Γαλλίας στην Ελλάδα όσον αφορά τη διένεξή της με την Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις την ίδια μέρα του προέδρου Ερντογάν κατά της Ελλάδας, της Γαλλίας, αλλά και χωρών της Βόρειας Αφρικής και του Περσικού Κόλπου, στις οποίες χαρακτήρισε τους ηγέτες των χωρών «ανίκανους και φιλόδοξους». «Ξέρουν οι Έλληνες τι πρόκειται να τους συμβεί εξαιτίας των ανίκανων και φιλόδοξων ηγετών τους; Ξέρουν οι Γάλλοι τι θα τους συμβεί εξαιτίας των ηγετών τους;» είπε χαρακτηριστικά σε τελετή για την απονομή διπλωμάτων στρατιωτικής σχολής.

«Αν υπάρχει κόκκινη γραμμή στην περιοχή, ανήκει στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, βάσει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία επιτίθεται στη Γαλλία για το αποικιοκρατικό παρελθόν της: «Η περίοδος που καθόριζαν τις ιμπεριαλιστικές αντιλήψεις τους τραβώντας γραμμές πάνω στο χάρτη έχει παρέλθει».

Και ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά : «Η Τουρκία είναι όσο ισχυρή χρειάζεται για να αποτρέψει οποιονδήποτε επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της παρατάσσοντας μιας “αρμάδα”».

Διαβάστε επίσης

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις – Νέες επιθέσεις κατά Ελλάδας και Γαλλίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter