Η Τουρκία κάνει βήματα για να μετατραπεί σε προμηθευτή φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Τουρκία κάνει βήματα για να μετατραπεί σε προμηθευτή φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Δυναμικά στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης μπαίνει η Τουρκία, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από τον τουρκικό κρατικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου (BOTAS), η Τουρκία από 1η Οκτωβρίου ξεκινά να προμηθεύει την Μολδαβία με 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου καθημερινά.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει πενιχρές δικές της πηγές φυσικού αερίου, αλλά φιλοξενεί μια μεγάλη εγκατάσταση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, στοχεύει να γίνει εναλλακτικός προμηθευτής σε μικρότερες αγορές φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Από που θα το αγοράζει αυτό το φυσικό αέριο που θα πουλάει στην Μολδαβία και σε άλλες χώρες της περιοχής βέβαια κανείς δεν το γνωρίζει και δεν αποκλείεται να είναι ρωσικό.

Όπως έγινε πάντως γνωστό, ο BOTAS υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια έως και 1,5 bcm φυσικού αερίου στη ρουμανική OMW Petrom σε μια συμφωνία που έχει ισχύ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η Τουρκία έχει επίσης υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter